logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Program do wysyłania SMS-ów (komend sterujących) "SMSster-control"

kisoft 28 Lut 2018 00:11 9087 32
  • #1 17068987
    kisoft
    Poziom 14  
    Ocena: 110
    Witam
    Chciałbym zaprezentować aplikację mojego autorstwa SMSstr-control na smartfony (tablety) z systemem Android. Program w wygodny sposób wysyła wiadomość sterującą SMS do modemu GSM który może załączyć system alarmowy czy dowolne inne urządzenie, wyręczając użytkownika z wielu żmudnych czynności jakie musi wykonać przy klasycznym wysyłaniu wiadomości SMS.
    Dodatkowo aplikacja może podjąć akcję alarmową czy informacyjną (od numeru tel. modułu GSM), nawet przy całkowitym wyłączeniu aplikacji (również z pracy w tle). Program obsługuje sześć obiektów (modułów GSM) po cztery wyjścia sterujące każdy. Program jest darmowy po 25 marca będzie wyświetlał mały baner reklamowy. Aplikacja nie pobiera żadnych dodatkowych opłat za wysyłanie wiadomości sms.
    Więcej informacji np o programowaniu zapraszam tu:
    https://sites.google.com/view/smsster-control/strona-g%C5%82%C3%B3wna

Zapraszam do testowania i liczę na wasze opinie

Program do wysyłania SMS-ów (komend sterujących) "SMSster-control" Program do wysyłania SMS-ów (komend sterujących) "SMSster-control" Program do wysyłania SMS-ów (komend sterujących) "SMSster-control" Program do wysyłania SMS-ów (komend sterujących) "SMSster-control"
  • #2 17069099
    reweriko

Poziom 25  
    Ocena: 99
    Powiem krótko jest OK.
    A byłby SUPER gdyby wyświetlane były inne SMS'y przychodzące z numeru tel obiektu na przykład od operatora o potrzebie doładowania itp.
    Wielkie dzięki za to co już jest... :-)
    Konto firmowe:
    ALLSYSTEM
    Krzyżowa, Bytom, 41-909 | Tel.: 530XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: http://allsystem.eu
  • #3 17069105
    kisoft
    Poziom 14  
    Dzięki za uznanie, to bardzo ciekawa i cenna uwaga, rozeznam się w temacie i może dorzucę coś takiego .
  • #4 17069244
    synology1
    Poziom 16  
    Ocena: 144
    Bardzo fajna aplikacja dziękuje za możliwość korzystania
  • #5 17070888
    kisoft
    Poziom 14  
    reweriko napisał:
    Powiem krótko jest OK.
    A byłby SUPER gdyby wyświetlane były inne SMS'y przychodzące z numeru tel obiektu na przykład od operatora o potrzebie doładowania itp.
    Wielkie dzięki za to co już jest... :-)

Mamy dwa panele ALARM i INFO, na panelu ALARM wyświetlana jest wiadomość gdy na obiekcie wystąpi alarm. Uruchomiony wtedy też zostaje alarm dźwiękowy na kanale dzwonków (należy w aplikacji zapisać dokładnie taką samą treść wiadomości jaką wyśle moduł GSM na nasz telefon kiedy wystąpi alarm).
    Natomiast na panelu INFO wyświetlane są wszystkie wiadomości z modułu GSM tylko bez alarmu dźwiękowego. Mógłbym ewent. dorobić dodatkowy przycisk np. STAN KONTA gdzie po naciśnięciu wysyłana by była wiadomość do modułu GSM z odpowiednim żądaniem (w zależności od operatora i modemu GSM)
  • #6 17200538
    kisoft
    Poziom 14  
    Jest już uaktualnienie apki. Wprowadziłem wybór języków oraz poprawiłem drobne błędy. Sam jestem instalatorem i od ponad roku zainstalowałem już wiele razy apkę swoim klientom (jeszcze z kompa). Zapraszam do testowania, wiem jak ludzie się męczą z tradycyjnym wysyłaniem SMS-a zwłaszcza gdy jest kilka obiektów, tutaj wystarczy raz wprowadzić dane i po sprawie.... SMS sam leci po kliknięciu w przycisk.

P.S
    W razie problemów z ustawieniem itp. piszcie na priv. chętnie udzielę podpowiedzi.
  • #7 17202459
    lolodn
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Apka naprawdę ciekawa.
    Też instaluję systemy a apka jest super przydatna.
  • #8 17202711
    kisoft
    Poziom 14  
    Witam dziękuję za opinie
    Zrobiłem ją dwa lata temu, pierwotnie instalowałem z kompa swoim klientom .
  • #9 17228561
    Dareks
    Poziom 20  
    Ocena: 29
    Jest super.
    Tylko czy w konfiguracji SMS-ów każdego "Out-a" nie można by dodać jeszcze jednego pola w celu np. sprawdzenia jego stanu?
  • #10 17230141
    kisoft
    Poziom 14  
    Witam
    Każda uwaga jest cenna, Zbiorę je do kupy i zrobię aktualizację, a już parę rzeczy się nazbierało.
  • #11 17230210
    suworow
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1276
    Dareks napisał:
    Jest super.

Podoba się wszystkim, ale żeby ktoś tak kliknął autorowi plusika to już nie bardzo...
    Może warto w ten sposób wyrazić swoje uznanie dla autora ( np w post nr 3) ;)
    Ja tam swój głos oddałem.

pozdrawiam
  • #12 17255216
    kisoft
    Poziom 14  
    Witam , wczoraj zrobiłem małe uaktualnienie aplikacji. Poprawiłem parę drobnych rzeczy z reguły nie widocznych dla użytkownika. Większa aktualizacja po wakacjach.
  • #13 17293601
    lolodn
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Programik fajny. Działa rewelacyjnie.
    Nie trzeba bawić się w wysyłanie sms. Wystarczy jedno kliknięcie.
    Pytanko...
    Czy jesteś w stanie zrobić "widżety"?
  • #14 17294565
    kisoft
    Poziom 14  
    Witam
    Dziękuję za uznanie... a co konkretnie chciałbyś mieć na "widgecie"...są do zrobienia jak najbardziej. Niebawem aktualizacja i dodatkowa opcja wł/wył panelu info ale przede wszystkim przejście na nowe pakiety (wymóg Google).

Dzięki waszym opiniom udało się zebrać parę fajnych pomysłów które można będzie spróbować zrobić.
  • #15 18355168
    KrajesK
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Gdzie mozna pobrać ten program? Poprosze o link na android
  • #16 18355373
    Gienek
    Poziom 37  
    Ocena: 352
    Niestety, nawet gdy uda się pobrać tą aplikację, to i tak nie zainstalujesz jej, bo android ją "odrzuci", gdyż aplikacja nie posiada odpowiednich potwierdzeń.
    Miałem zainstalowaną tą aplikację (działała wyśmienicie), ale po którejś poprawce androida, przestała działać (zablokowana) - w październiku.
  • #17 18355382
    KrajesK
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Kiedyś używałem ze sklepu apke "sms rc" ale znikła. Pobralem właśnie ją wyszukując z przeglądarki wieczorem zobaczę czy działa

Właśnie sprawdzałem apka działa, Polecam
  • #18 18366623
    kisoft
    Poziom 14  
    Witam
    Niestety musiałem usunąć aplikację ze sklepu. Google wprowadziło nowe zasady i aplikacje nie mogą już odbierać i wysyłać wiadomości SMS (za wyjątkiem nielicznych, które uzyskały specjalną zgodę od Google). Może uda się stworzyć uproszczoną wersję aplikacji ale tylko wysyłanie wiadomości SMS bez odbioru ( odbiór SMS-a klasycznie poprzez aplikację systemową). To i tak ułatwiło by obsługę modułów GSM, tzn. użytkownik nie musiałby każdorazowo wybierać numeru modułu Gsm i wpisywać wiadomość sterującą ręcznie.. Piszcie jak będzie zainteresowanie to po nowym roku zrobię taką aplikację...
  • #19 18367010
    Gienek
    Poziom 37  
    Warto popełnić taką aplikację. Będzie przynajmniej "namiastka" poprzedniej. Szkoda, że Google wprowadziło te obostrzenia. Tak fajnie to funkcjonowało :cry:
  • #20 18389161
    Loozak12
    Poziom 5  
    Ocena: 15
    Aplikację można zainstalować poza sklepem googla, tylko skąd ją ściągnąć ?
    Osobiście używam aplikację SMS Templates
  • #21 18389228
    Gienek
    Poziom 37  
    Możesz pobrać tutaj: https://apkpure.com/pl/smsster-control/sms.control2 ale nie oczekuj powodzenia.

Sprawdziłem. Działa. Pytanie na jak długo? :D

Radość nie trwała długo :cry: Po dwóch godzinach aplikacja "odeszła do krainy ciemności". Wniosek z tego, że nie tylko Google, ale i sam Android "macza w tym palce" :D
  • #22 18432086
    HuncBlank
    Poziom 1  
    Własnie taki program siedział mi w głowie. Chciałem sobie sprawę ułatwić przez tagi i przykładam telefon do tag-u np dla uzbrojenia alarmu lub rozbrojenia jego. W sumie jestem na początkowy etapie rozwijania poszczególnych funkcji. W tej apce podoba mi się podgląd i szybkie działanie, przynajmniej tak to widzę na screenach. Ja jestem grafikiem i mogę pomóc oczywiście pro bono wykonać grafę. Obecnie mam na tapecie appke (graficzny aspekt) dla złombola, także trochę już UI/UX lizłem i poradzę w tej materii. PZDR
  • #23 18808005
    Konradek_80
    Poziom 1  
    Program świetny!!! Czy jest opcja wyłączenia ekranu INFO i wyłączenia zapytania o hasło? Pozdrawiam.
  • #24 18861979
    zphudawid
    Poziom 12  
    Ocena: 11
    Długo używam tego programu i spisuje się bardzo dobrze. Czy jest jakaś możliwość aby skopiować program na inny telefon bez ponownego wpisywania wszystkich komend?
  • #25 18862179
    Gienek
    Poziom 37  
    A masz powiadomienia SMS i dźwiękowe?
  • #26 18863626
    Gienek
    Poziom 37  
    Kolego zphudawid zachęcony Twoim wpisem
    Długo używam tego programu i spisuje się bardzo dobrze. 
    sądziłem, że może coś się zmieniło w funkcjonowaniu tego programu(zmieniły się ograniczenia Google, androida itp), ale nic podobnego. Zainstalowałem ponownie tą aplikację, poustawiałem sobie kilka obiektów. Wczoraj niby wszystko działało, oprócz zwrotnych SMS i sygnalizacji dźwiękowej. Dzisiaj mogę zalogować się do aplikacji, ale po wybraniu któregoś z obiektów następuje "wyrzucenie" z aplikacji. Wniosek z tego, że ktoś dalej ingeruje w aplikację: albo Google, albo android.
    Dlatego jestem bardzo zdziwiony Twoim optymistycznym wpisem. Być może zainstalowałeś aplikację na dosyć starym androidzie. A może jest jeszcze inna przyczyna, o której nie wiem?
  • #27 18864038
    zphudawid
    Poziom 12  
    W telefonie mam android 9. Oprócz poleceń do sterowania urządzeniami wysyłam też polecenia "STAN" do sprawdzenia stanu urządzeń i otrzymuję sms -y zwrotne.
    Rodzina ma telefony z android 7, 9, 10 i też u wszystkich program działa OK.
  • #28 18864436
    Gienek
    Poziom 37  
    Dzięki za odpowiedź. Nie mam podstaw, by nie wierzyć, że u Ciebie wszystko działa prawidłowo. Ja nie mam tego szczęścia, bo po pierwszym "wysypaniu się" aplikacji w ubiegłym roku, instalowałem ją jeszcze kilkakrotnie i za każdym razem radość (nie całkowita) trwała tylko jeden dzień. Mam androida wersji 10 (w ubiegłym roku była 9) i u mnie działa, nie w pełni, tylko przez jeden dzień, a potem "klapa".
    Muszę poszukać jakiegoś smartfona ze starszym androidem i na nim potestować.
    A jeszcze pytanie do tego:
    Oprócz poleceń do sterowania urządzeniami wysyłam też polecenia "STAN" do sprawdzenia stanu urządzeń i otrzymuję sms -y zwrotne.

czy te SMS odczytujesz w aplikacji czy tylko w wiadomościach?
    A jak z powiadomieniami alarmowymi?
  • #29 18864524
    zphudawid
    Poziom 12  
    sms przychodzi do aplikacji jak również do wiadomości. Co do powiadomień alarmowych to nie wiem bo nie miałem jeszcze żadnego alarmu.
  • #30 18867937
    Gienek
    Poziom 37  
    Trochę to trwało zanim mogę odpowiedzieć. Zdumiony byłem, że po pewnym czasie, po zmianie lokalizacji, aplikacja "ożyła". Można było wysyłać poszczególne komendy STAN, włączenie/wyłączenie urządzeń. Odbywało się to tylko za pośrednictwem WIADOMOŚCI - tam tylko przychodziły odpowiednie SMSy, a w aplikacji brak. Ale to drobiazg. Po powrocie do domu, aplikacja ponownie nie działa. Podejrzewałem, że to przyczyna tego iż w domu mam włączone Wi-Fi. Włączyłem - nie pomogło. Znowu zmieniłem lokalizację - dalej brak możliwości wybrania danego obiektu - przy próbie następuje rozłączenie aplikacji. Rozwiązaniem banalnym, ale mało zrozumiałym, okazało się, by po wpisaniu hasła i zalogowaniu się do aplikacji, odczekać (przy tak otwartej aplikacji) ok. 20-30 sekund i wtedy aplikacja "zachowuje się poprawnie", ale SMSy przychodzą tylko w WIADOMOŚCIACH, a nie w aplikacji i z tego tytułu brak sygnałów dźwiękowych wybranych w ustawieniach globalnych aplikacji. Po uruchomieniu czujnika alarmowego - w aplikacji brak sygnału alarmowego, jak również INFO.
    Takie ekrany nie otwierają się:
    Program do wysyłania SMS-ów (komend sterujących) "SMSster-control" Program do wysyłania SMS-ów (komend sterujących) "SMSster-control"

Wniosek z tego, że brak jest komunikacji zwrotnej pomiędzy obiektem a aplikacją. Ale to i tak już jest osiągnięciem, że w ogóle coś zaczęło działać.
    Liczę na to że autor tej aplikacji coś może poradzić na tą deolegliwość.

Podsumowanie tematu

✨ Aplikacja SMSster-control umożliwia wygodne wysyłanie wiadomości sterujących SMS do modemów GSM, co ułatwia zarządzanie systemami alarmowymi i innymi urządzeniami. Użytkownicy chwalą aplikację za prostotę obsługi, jednak sugerują dodanie funkcji wyświetlania przychodzących SMS-ów oraz możliwości sprawdzania stanu urządzeń. Autor aplikacji planuje wprowadzenie aktualizacji, które uwzględnią te sugestie. W związku z nowymi zasadami Google, aplikacja została usunięta ze sklepu, co ogranicza jej dostępność. Użytkownicy mogą próbować instalować aplikację z alternatywnych źródeł, ale napotykają problemy z jej działaniem na nowszych wersjach Androida.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA