logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] an operating system wasn't found

Jarzi12 01 Mar 2018 22:10 7734 10
REKLAMA
  • #1 17073657
    Jarzi12
    Poziom 7  
    Ocena: 3
    Witam serdecznie.
    Niestety dokładnie nie wiem co się stało, podczas próby utworzenia partycji. Chyba przez przypadek dezaktywowałem partycje systemowa. (Botowalem pendrive i próbowałem aktywować partycje z CMD ale średnio to wychodziło i albo nie dało rezultatu albo ja to źle robię ) Załączajac komputer wyświetlił mi się tekst zE nie znaleziono Mbr pobawiłem się trochę w CMD i chyba udało mi się ją odtworzyć chyba ponieważ napis zmienił się na any operating system wasn't found, nie mogę użyć żadnej opcji naprawy jedynie CMD się odpala da się coś z Tym zrobić żeby nie tracić danych? Wszystkie dane były na D a Partycja z systemem to C,
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17073735
    michald
    Poziom 34  
    Ocena: 436
    Proponuję uruchomić komputer z płytki dvd lub pendrive-a z systemem linux live i skopiować dane na inny dysk zanim kolega podejmie się próby naprawy partycji systemowej.
  • #3 17073739
    Jarzi12
    Poziom 7  
    Czyli wystarczy jak pobiore darmowego Ubuntu np i skopjuje wszystko na pendrive, i później zainstalować system poprostu?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 17073779
    michald
    Poziom 34  
    Jarzi12 napisał:
    Czyli wystarczy jak pobiore darmowego Ubuntu np i skopjuje wszystko na pendrive, i później zainstalować system poprostu?

To jest komputer stacjonarny czy laptop ?
  • #5 17073797
    Jarzi12
    Poziom 7  
    Laptop lenovo g570 dokładnie
  • Pomocny post
    #6 17073899
    michald
    Poziom 34  
    Jarzi12 napisał:
    Laptop lenovo g570 dokładnie

Jeżeli partycja "Recovery" nie ucierpiała to można spróbować przywrócić ustawienia fabryczne po skopiowaniu cennych danych.
  • REKLAMA
  • #7 17075186
    Jarzi12
    Poziom 7  
    Uruchomiłem Ubuntu z pendrive, nie wiem dokońca jak odzyskać te pliki ponieważ wszystkie foldery są puste, co zrobić czy może wszystko przepadło?
  • Pomocny post
    #8 17082055
    mati211p
    Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 1133
    Pokaż screen z DMDE z widoku okna partycje, po wybraniu dysku z urządzeń fizycznych.
  • REKLAMA
  • #9 17082144
    Jarzi12
    Poziom 7  
    Już wszystko odzyskałem dziękuję za pomoc!!
  • #10 17082434
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8291
    To jeśli możesz napisz w skrócie co zrobiłeś i zamknij temat jako zakończony.
  • #11 17082611
    Jarzi12
    Poziom 7  
    Zbotowałem pendrive abym mógł z niego uruchomić system win 10, jako że nie mogłem użyć narzędzi do naprawy podczas uruchamiania ani przywrócić kopi zapasowej, uruchomiłem więc Ubuntu z kolejnego zbotowanego pendrive'a , znalazłem swoje pliki i zrzuciłem do chmury następnie po nieudanych próbach naprawienia partycji systemowej przy pomocy CMD postawiłem na czysto system Windows 10. To wszystko, jeszcze dodam że jeśli nie macie danych które są ważne na komputerze to nie warto się bawić w naprawę przy pomocy CMD, pracochłonne i wymaga cierpliwości.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik napotkał problem z systemem operacyjnym po przypadkowym dezaktywowaniu partycji systemowej podczas próby jej utworzenia. Po uruchomieniu komputera pojawił się komunikat "any operating system wasn't found". Użytkownik próbował naprawić partycję za pomocą CMD, ale bezskutecznie. Został zasugerowany sposób odzyskania danych poprzez uruchomienie systemu Linux Live (np. Ubuntu) z pendrive'a. Po kilku próbach użytkownik zdołał odzyskać pliki i ostatecznie zainstalował system Windows 10, podkreślając, że naprawa CMD jest czasochłonna i nie zawsze skuteczna.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA