logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Wybór piły szablastej do użytku domowego i na budowę: DeWalt, STANLEY, HITACHI, BOSCH

smok204 01 Mar 2018 22:33 12828 9
REKLAMA
  • #1 17073721
    smok204
    Poziom 16  
    Ocena: 24
    Witam. Stoję przed wyborem kupna piły szablastej (szablarki) do użytku domowego, ale z racji, że mój brat nie długo zaczyna budowę pewnie będzie ona tam wykorzystana dlatego nie chcę jakiegoś bubla za 100-200zł.
    Zastanawiałem się nad:
    DeWalt DWE305PK
    STANLEY FME365K
    HITACHI CR13V2
    BOSCH GSA 1100 E
    Potrzebuje sprzętu do cięcia bloczków betonu komórkowego, drewna, stali, czyli wszystkiego.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 17074243
    smok204
    Poziom 16  
    Niestety na taką mnie nie stać. Sprzęt ma być max. do 600zł
  • #4 17075596
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2105
    Sam będzie budował? A Ty będziesz kupował narzędzia?
    Nie wiem jak inni, ale piły szablastej używam sporadycznie w miejscach trudno dostępnych, wycinkach rur, prętów itd. Do drewna częściej stosuje piłę łańcuchową, piłę ręczną, do stali kątówki 125 mm (2 szt) lub dużą 230 mm. Do bloczków gazobetonowych są specjalne piły ręczne z widiowymi ostrzami, do porotermu łańcuchy j.w. Więc nie nastawiałbym się za mocno na tą piłę szablastą jako podstawowe narzędzie, bo są inne bardziej potrzebne przy budowie, dla amatora zwłaszcza.
    Mam jakąś no name z Lidla lub stonki za 120 zł i robi swoją robotę bardzo dobrze, i nie przeżywam, że się zniszczy, zginie.
    Co do markowych narzędzi radykalnie zmieniam zdanie na przestrzeni kilku ostatnich lat: jest coraz gorzej i drożej. A te tanie (Parkside, Mac'allister, Graphite itd.) są 4 x tańsze, a tylko 30% gorsze w jakiś niuansach ergonomicznych itp.
    Mam 2 młotki Parkside za 200 - 250 zł i robią to samo co Metabo za 1000. Znam wielu fachowców, którzy używali tylko drogich firmowych młotów i po przerzuceniu wielu firm robią teraz Graphitami tą samą robotę i bez stresu, bo jak się popsuje to 1 - 2 tys naprawa.
  • REKLAMA
  • #5 17076134
    smok204
    Poziom 16  
    Taką z "biedry" za 130 miałem to po paru cieciach poszła z dymem a nawet jej nie katowałem bo wtedy to jeszcze bym zrozumiał. Owszem są piły specjalistyczne do cięcia bloczków BK ale cena jest kosmiczna. Nad szlifierką ma tą przewagę że nie iskrzy i można ciąć w każdych warunkach np.przy delikatnych rzeczach. Wiadomo najlepiej było by mieć wszystkie sprzęty. Budował sam wszystkiego raczej nie będę. Zajmowałem się wcześniej murarką i wykończeniami dlatego wewnątrz będę robił to ja ale "bude" postawi wykonawca który robił już fundamenty. Znalazłem tą Hitachi za 477zł. Chyba się opłaca jak za tą cenę?
  • REKLAMA
  • #6 17082556
    taivun
    Poziom 11  
    Ocena: 25
    Hitachi będzie ok.zresztą ,jak każda którą wymieniłeś wcześniej.Ważniejsze jest kupno dobrego brzeszczotu do cegły i umiejętne użytkowanie żeby nie pogiąć,jeśli będziesz ciąć suporex to najlepiej suchy,dodatkowo możesz trochę "ruszać" piłą podczas cięcia,przy porothermie bez znaczenia.Oczywiście dużo lepszy byłby aligator ale swoje kosztuje,mimo wszystko lepsza szablasta niż ręczna,mniej się narobisz...
  • #7 17083434
    smok204
    Poziom 16  
    Doświadczenie w cięciu mam. Przy cięciu betonu komórkowego powyżej 10cm grubości trzeba wykonywać ruchy jak przy cięciu zwykłą piłką, gdyż otwory w brzeszczocie się zapychają. Zamówiłem Hitachi. Jak przyjdzie wytestuję ją i dam znać.
  • #8 17084513
    taivun
    Poziom 11  
    Ocena: 25
    Dobry wybór,będziesz Pan zadowolony:)Uważaj jeszcze żebyś przy cięciu nie wykrzywił brzeszczotu,tzn. u samej nasady jest najsłabszy jego punkt i jak Ci piła zaklinuje to albo się wygnie albo pęknie...
  • #9 17084601
    smok204
    Poziom 16  
    Mój kolega tak właśnie ciął a później ja chciałem uciąć i mi brzeszczot odpadł przy stracie
  • #10 17121742
    smok204
    Poziom 16  
    Ok. Jestem po małym teście piły i mogę powiedzieć, że sprzęt jak za tą cene mogę gorąco polecić.
    Plusy:
    -Gumowany uchwyt (miękka guma)
    -Wymiana szczotek bez rozbierania urządzenia
    -Prosta i szybka wymiana brzeszczota (gumowany przycisk)
    -Miękki przewód
    -Cena (477zł)
    Minusy:
    -Wibracje mogłyby być mniejsze
    -Trochę krótki przewód
    To by było na tyle.
    Zamykam

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono wybór piły szablastej do użytku domowego i budowlanego, z uwzględnieniem modeli DeWalt DWE305PK, STANLEY FME365K, HITACHI CR13V2 oraz BOSCH GSA 1100 E. Użytkownicy podkreślili, że piła szablasta jest przydatna, ale nie powinna być traktowana jako podstawowe narzędzie budowlane. Zwrócono uwagę na znaczenie wyboru odpowiednich brzeszczotów do cięcia różnych materiałów, takich jak beton komórkowy, drewno i stal. Użytkownik, który zdecydował się na HITACHI, podzielił się pozytywnymi doświadczeniami po teście, wskazując na wygodę użytkowania i funkcjonalność, mimo pewnych wad, takich jak wibracje i długość przewodu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA