logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows 7 nie montuje partycji NTFS po zmianie rozmiaru w Easeus

filip369 04 Mar 2018 23:43 1158 15
REKLAMA
  • #1 17080647
    filip369
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Jak w temacie. Nie da się ustawić litery dysku. Problem wystąpił po zmianie rozmiaru partycji programem Easeus Partition Master, co ciekawe komputer raz się uruchomił i wszystko działało. Z programu DMDE czy poprzez Linux bootowany z pendrive mogę uzyskać dostęp do danych na tej partycji, do tego partycja systemowa na tym samym dysku SSD działa. Co polecacie zrobić? Nie chciałbym na pewno utracić danych, ponieważ są one dla mnie ważne, kopia i format byłaby też ryzykowna (mam pod ręką niepewny dysk), więc traktuje to jako ostateczność.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17080671
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 17080679
    filip369
    Poziom 11  
    To prawda, spróbuję teraz skopiować najważniejsze dane, ale wielokrotnie bawiłem się z takimi rzeczami i nie spodziałem się, że mogą pojawić się problemy, kiedy program już był sprawdzony a na laptopie jest zasilanie z akumulatora.
    Dać jakieś screeny z czegoś czy inne info żeby ułatwić rozwiązanie problemu? Chociaż skoro na linuxie mam normalnie dostęp do tych danych, to może jednak coś z Windowsem jest nie tak?
  • #4 17080807
    Dra98
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 1074
    filip369 napisał:
    Dać jakieś screeny z czegoś czy inne info żeby ułatwić rozwiązanie problemu?

Z DMDE okno partycje aktualne partycjonowanie.
    filip369 napisał:
    Problem wystąpił po zmianie rozmiaru partycji programem Easeus Partition Master, co ciekawe komputer raz się uruchomił i wszystko działało.

S.M.A.R.T. dysku jest OK?
  • REKLAMA
  • #5 17080843
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1098
    Informacje o pierwotnym oraz obecnym Układach i rodzaju(ach) partycji też by się mogły okazać przydatne. - To tak przy okazji, bo istotniejsze jest to co się działo po tym "razie" gdy wszystko było w porządku. To znaczy co Pan robił na dysku, jak było wykonane zamknięcie itp.
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
  • #6 17081081
    filip369
    Poziom 11  
    To tak: SMART jest wg HD Tune ok, nie wykrywa też błędów na dysku. Screen z DMDE dam za chwilę bo jeszcze z tego wszystkiego mam problem z zapisem pliku w narzędziu do wycinania. Wtedy jak jeszcze działało, to nie robiłem w zasadzie nic ryzykownego, teraz skojarzyłem, że ściągnąłem program od producenta SP Toolbox by zobaczyć stan życia SSD (ale nic nie zmieniałem), włączyłem też program do aktualizacji firmware - co gdybym zrobił mogłoby być ryzykowne, ale do tego nie doszło, bo nic nie znalazł.
    Dodano po 5 [minuty]:
    Tak to wygląda w DMDE
    Dodano po 17 [minuty]:
    Jak odpaliłem instalkę 10 dla testu, to też widzi tą partycję, także przypuszczam że system (tutaj mam Windows 7 Pro) może być sypnięty i zaradzić będę musial formatem jak nic nie wymyślimy. Mam jeszcze kopie zapasową, chyba będzie jednak konieczne z niej skorzystać...
  • #7 17081833
    mati211p
    Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 1132
    Pokaż screen z zarządzania dyskami jeszcze jak to wygląda, w DMDE nie wygląda, by był jakikolwiek z nią problem.
  • #8 17081853
    filip369
    Poziom 11  
    Takie coś jak chcę ustawić literę dysku. Instalator Windowsa normalnie wykrywa tą partycję, także tym bardziej skłaniam się ku temu, że winnym zaistniałych problemów jest system, spróbuję coś zrobić jak uda mi się skombinować ISO do wersji na którą mam licencję, ale póki co może macie jeszcze jakieś inne pomysły?
  • #9 17081864
    Krzysztof Druś
    Poziom 21  
    Ocena: 85
    Uruchom płytę instalacyjną i z formatuj drugą partycję .
    Nie doczytałem że tam masz dane.
  • REKLAMA
  • #10 17081871
    filip369
    Poziom 11  
    Jak bym tam nie miał danych to ten temat nie miałby sensu :)
  • Pomocny post
    #11 17081874
    mati211p
    Taki błąd mamy często przy nakładających się partycjach, ale tu takowych nie ma. Jako, że to SSD to trzeba zrobić kopię do pliku tych 188GB tymczasowo, gdyby coś się namieszało (nie chcę w szczególności, by funkcja TRIM czegoś nie usunęła). Potem spróbować jeszcze w DMDE usunąć rozszerzoną i wstawić tą partycję jako podstawową (choć nie powinno być pod systemem problemu z nią). Jaki był poprzedni układ partycji?
  • #12 17081895
    filip369
    Poziom 11  
    Jedyne co było robione, to dysk C zmniejszyłem o 10 GB, a E powiększyłem o uzyskane miejsce. Spróbuje tak zrobić jak mówisz, tylko najpierw zobaczę czy będzie widoczne jak zreinstaluje system.
  • Pomocny post
    #13 17081912
    mati211p
    Na tej powiększonej partycji jak zreinstalujesz system, to będzie istniało ryzyko utraty poprzedniego $MFT, które wydaje się, iż jest oznaczone jako partycja Dane z początkiem w -51... itd. Dane na drugiej partycji widoczne i czytelne w DMDE i pod Linux? By nie było problemu, że dane przesunięte o 10GB i nieczytelne.
  • REKLAMA
  • #14 17082030
    filip369
    Poziom 11  
    Ale po tym przesunięciu o 10 GB jedno uruchomienie komputera jeszcze wszystko było normalnie. Odczytywałem dane przez DMDE, na Linuxie nawet otwierałem pliki i wszystko wygląda że jest OK. Mam kopię zapasową pierwszej partycji.
  • Pomocny post
    #15 17082037
    mati211p
    Ok, to próbuj, jak nie to do wykonania kopia drugiej i próba naprawy.
  • #16 17085161
    filip369
    Poziom 11  
    Sprawa ma bardzo dziwny finał:
    1. Nawet po usunięciu partycji systemowej i tej drugiej tworzonej przez winde co ma 100 MB Windows 7 nie chciał się instalować na nowo tworze partycji.
    2. Po przywróceniu obraz tej partycji Windows nie chciał już startować.
    3. Windows 10 zainstalował się i wykrywa partycje bez problemu.
    O co mogło chodzić? Sądzicie, że jak teraz usunę tego Windowsa 10 to siódemka powinna już się normalnie instalować na tym dysku?

EDIT
    Dobra, z oryginalnej płytki system się normalnie zainstalował (nie wiedzieć czemu z USB nie chciało iść), partycje wykrywa normalnie - czyli coś w Windowsie było nie tak, szkoda że nie udało się nam dojść co tylko był konieczny format. Dzięki za pomoc, temat można zakończyć.

Scaliłem. RADU23

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik napotkał problem z montowaniem partycji NTFS po zmianie jej rozmiaru za pomocą programu Easeus Partition Master. Mimo że dane są dostępne przez DMDE i Linux, Windows 7 nie pozwala na przypisanie litery dysku. Użytkownik rozważał różne metody naprawy, w tym reinstalację systemu, ale ostatecznie zainstalował Windows 10, który wykrywał partycje bez problemu. Po przywróceniu obrazu partycji Windows 7 nie uruchamiał się, co sugerowało problemy z systemem operacyjnym. Ostatecznie, po użyciu oryginalnej płyty instalacyjnej, udało się zainstalować Windows 7, co potwierdziło, że problem leżał w systemie, a nie w partycjach.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA