logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Denon AVR-1908 - podłączenie subwoofera do amplitunera

Rafixor 07 Mar 2018 13:10 3156 13
REKLAMA
  • #1 17086442
    Rafixor
    Poziom 3  
    Ocena: 10
    Hej, próbuję podłączyć do amplitunera Denon AVR-1908 subwoofer Samsung PS-EW5-1 do wejścia tam, gdzie ma się znajdować czyli do wejścia pod suba. Niestety bezskutecznie. Gniazdo jest włączone, sprzęt sprawny w 100%, tylko nie mogę go podłączyć. Z suba wychodzą tylko dwa kable, nic więcej, a w amplitunerze jest standardowe wejście czyli chinch. Oczywiście te dwa kable skręciłem z wtyczką chich, tak jak być powinno. Jakieś wskazówki ? Dziękuję za każdą odpowiedź. :)
  • REKLAMA
  • #2 17086537
    CodeBoy
    Poziom 33  
    Ocena: 686
    Do jakiego gniazda podpinasz tego SUBa ? bo z tego co widzę na internetach to jest SUB pasywny (czyli sam głośnik) a na tyle Denona nie widzę aktywnego wzmacniacza SUBa, więc to na 99% nie ma prawa działać, już pomijam że impedancja głośnika to 3Ohm, a Twoje kino akceptuje głośniki powyżej 8Ohm
  • #3 17086546
    Rafixor
    Poziom 3  
    Tak, to jest sub pasywny. Niestety posiadam taką nie uporządkowaną wiedzę :p co można zrobic, żeby sub zadziałał, o ile to możliwe ? Gdy podpinam go pod jakieś inne gniazdo, np jako glosnik frontowy, lub surround to działa normalnie, ale wiadomo że inaczej niż jakby był podłączony do właściwego wejścia SUB.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 17086567
    CodeBoy
    Poziom 33  
    Zbudować, kupić jakąś końcówkę mocy, dostosowana do mocy i impedancji tego głośnika. powinno być wszystko na tabliczce znamionowej. Ew poszukać po internetach. Potem podpiąć to Chinczem tak jak robisz teraz i powinno działać. Ew, choć to droższe rozwiązanie kupić aktywny Subwoofer :)
  • #5 17086572
    Rafixor
    Poziom 3  
    Dopiero co kupiłem cały zestaw głośników Samsunga więc druga opcja odpada, powalczę z tym pierwszym rozwiązaniem. Cóż człowiek uczy się niestety na błędach. Dziękuję bardzo za pomoc!
  • #6 17086624
    CodeBoy
    Poziom 33  
    Rafixor napisał:
    Dopiero co kupiłem cały zestaw głośników Samsunga więc druga opcja odpada, powalczę z tym pierwszym rozwiązaniem. Cóż człowiek uczy się niestety na błędach. Dziękuję bardzo za pomoc!

ale kupiłeś same głośniki czy ze wzmacniaczem ? bo może w komplecie jest jakiś wzmacniacz ?
    zrób jakieś zdjęcie tego co kupiłeś.
  • REKLAMA
  • #8 17086876
    Rafixor
    Poziom 3  
    Same głośniki, bez wzmacniacza
  • REKLAMA
  • #10 17086955
    Rafixor
    Poziom 3  
    SAMSUNG HT-J5550W dokładnie takie głośniki, tylko wlasnie bez wzmacniacza
  • #11 17086966
    Pablo1964
    Moderator
    Ocena: 640
    Jeżeli chcesz mieć z nich pociechę, musisz zamienić amplituner na SAMSUNG HT-J5550W. W przeciwnym razie są bezużyteczne. Kilka lat temu pisałem o tym, żeby przestrzec użytkowników przed popełnianiem takich błędów.
  • #12 17209656
    Rafixor
    Poziom 3  
    Witam, posiadam pasywny (niestety) subwoofer od zestawu Samsung. Chciałbym go podłączyć do amplitunera, takiego jak w temacie. Proszę o jakąś instrukcję, albo porady co kupić, co zrobić, czy w ogóle się w to bawić. Wydawanie 100zł na jakieś części typu końcówka mocy, czy inne podobne mija się całkowicie z celem, bo wolę w tej cenie kupić sobie coś co będzie chodziło bez problemów. Więc jeśli możliwe jest wykonanie jakiegoś podłączenia w miarę niskim kosztem to chętnie to zrobię. Jestem szybko uczącym się nowicjuszem w te klocki zaznaczam, więc proszę o w miarę prosty język i wyrozumiałość :P w załączniku podsyłam bardziej szczegółowe dane niż na stronie producenta głośników, w razie czego mogę też podesłać dane techniczne amplitunera. Pozdrawiam i dzięki za pomoc :)
    Załączniki:
    • Denon AVR-1908 - podłączenie subwoofera do amplitunera 2.PNG (46.87 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Denon AVR-1908 - podłączenie subwoofera do amplitunera 1.PNG (22.34 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #13 17210386
    Pablo1964
    Moderator
    Ocena: 640
    Pablo1964 napisał:
    Zaniechaj tego projektu. Te głośniki nie zagrają dobrze z Twoim amplitunerem. Szkoda inwestować kolejne pieniądze.

Pisałem poważnie. Twój amplituner zasługuje na coś lepszego.
  • Pomocny post
    #14 17211152
    Polon_us
    Poziom 42  
    Ocena: 1277
    Chciałbym autorowi tematu zwrócić uwagę na jeszcze jedną rzecz.
    Do tego wzmacniacza można podłączyć kolumny o minimalnej impedancji 6 Om.
    Te głośniczki Samsunga mają impedancję 3 Om.
    Co dodatkowo je wyklucza, aby zastosować z tym wzmacniaczem.
    W pełni popieram opinię Pablo1964.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik próbuje podłączyć pasywny subwoofer Samsung PS-EW5-1 do amplitunera Denon AVR-1908, jednak napotyka trudności, ponieważ amplituner nie obsługuje pasywnych subwooferów. Odpowiedzi sugerują, że subwoofer wymaga zewnętrznego wzmacniacza, aby działał poprawnie, lub zalecają zakup aktywnego subwoofera. Dodatkowo, impedancja subwoofera (3 Ohm) jest niższa niż minimalna impedancja głośników akceptowana przez amplituner (6 Ohm), co dodatkowo wyklucza jego użycie. Użytkownik rozważa różne opcje, ale woli unikać dodatkowych wydatków na komponenty, które mogą nie przynieść oczekiwanych rezultatów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA