logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] VBA, Treść maila formatowana jak w pliku wzorze, załącznik i odbiorcy lista

siabaniak 08 Mar 2018 12:23 1866 8
REKLAMA
  • #1 17088742
    siabaniak
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Cześć wszystkim.
    Ja mam już sporo w temacie.
    Chciałbym standardową, jedną dla wszystkich lub zamienną (trzymaną we wcześniej przygotowanym pliku) treść maila wstawiać do spersonalizowanego maila wraz z spersonalizowanym załącznikiem.

Istotą dla mnie jest to, aby treść maila była sformatowana jak w przygotowanym pliku.

Załączam swój kod.

Kod: VBScript
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

Będę wdzięczny za pomoc

Pozdrawiam

Robert
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17088820
    kinggustav
    Poziom 27  
    Ocena: 93
    Przygotuj sobie plik zawierający html i wczytaj go, a potem podstaw pod .HTMLBody. U mnie działa, choć nie miałem edytora html i musiałem to napisać w notatniku, więc średnio.
  • REKLAMA
  • #3 17088833
    siabaniak
    Poziom 11  
    Dzięki, też o tym myślałem, ale trochę czas mnie goni. Brakuje mi szczegółów do tego, a nie mam mocy przerobowej aby to dopieścić i wytestować. :cry:
  • Pomocny post
    #4 17090622
    kinggustav
    Poziom 27  
    Ocena: 93
    Dopieścić nie musisz teraz, zwłaszcza gdy czas goni. Można później. Przetestować? Nikt tego za ciebie nie zrobi, nie radzę zbytnio ufać nieznanym pomocnikom, ani nawet sobie. :-)
  • #5 17101929
    siabaniak
    Poziom 11  
    OK,
    bawię się tym kodem w wolnych chwilach.

Dodałem przypisanie kategorii i ważność.
    Teraz chciałbym wyłączyć szyfrowanie w tej wiadomości. Chodzi mi o to co jest dostępne w Outlook we wstążce Opcje->Uprawnienie->Szyfruj dla konkretnej wiadomości. To jest szyfrowane "imiennym certyfikatem niekwalifikowany".

Mam ustawione domyślne podpisywanie i szyfrowanie wszystkich maili ręcznie pisanych. Dla tworzonych z makra ta opcja jest włączona ale nie mam gwarancji, że wszyscy odbiorcy mają zainstalowany podpis i możliwość odszyfrowania, dlatego chciałbym szyfrowanie wyłączyć.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 17102048
    marcinj12
    Poziom 40  
    Ocena: 250
    Cytat:
    Teraz chciałbym wyłączyć szyfrowanie w tej wiadomości.

Spróbuj dopisać w oItem:
    Kod: VBScript
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod
  • #7 17102359
    siabaniak
    Poziom 11  
    Zadziałało. Dziękuję.

Gdzie można znaleźć jawny spis schem dla tego polecenia?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 17102659
    marcinj12
    Poziom 40  
    Ocena: 250
    siabaniak napisał:
    Gdzie można znaleźć jawny spis schem dla tego polecenia?
    Ja znalazłem na google po wpisaniu frazy: VBA outlook secure email ;)
  • #9 17986825
    siabaniak
    Poziom 11  
    Dzięki wszystkim

Dodano po 2 [minuty]:

Dzięki poradzie usera marcinj12

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje sposobu na wstawienie sformatowanej treści maila z pliku HTML do spersonalizowanych wiadomości e-mail w VBA, wraz z odpowiednimi załącznikami. W odpowiedziach zasugerowano wczytanie pliku HTML i użycie właściwości .HTMLBody w obiekcie MailItem. Użytkownik dodał również funkcjonalność przypisania kategorii i ważności do wiadomości oraz chciał wyłączyć szyfrowanie wiadomości, co udało się osiągnąć poprzez ustawienie odpowiedniej właściwości w obiekcie MailItem. Wskazówki dotyczące znalezienia schematów dla poleceń VBA również zostały podane.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA