logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Krajzega, trajzega, cyrkulatka - budowa podstawy: pytania o konstrukcję

sparky7 08 Mar 2018 20:22 15432 6
REKLAMA
  • #1 17089815
    sparky7
    Poziom 13  
    Ocena: 42
    Witam, zostałem poproszony o budowę krajzegi od podstaw i przy tej okazji mam do Was kilka pytań, ponieważ jutro chciałbym kupić stal na weekend :)
    Dawcą jest stara krajzega napędzana pasem, silnikiem 3faz około 4,5kw-1450rpm, tarcza stalowa ~50cm.
    Mam zbudować nową która ma mieć blat około 140x120cm, silnik zamontowany pod spodem i w miarę możliwości lekka (obecną 4 "chłopa" przestawia).
    Większość postów o budowie pił stołowych jest o doborze przełożeń, a sama konstrukcja stołu to co majster to inaczej, dlatego chciałem poznać Wasze opinie jak powinno być zanim coś zbuduję.

Szkice na szybko w "profesjonalnym" programie graficznym w celu zobrazowania myśli ;)

1. Chciałbym żeby konstrukcja była na kołach, minimum dwóch, czy może być na czterech + jakieś kotwienie do gruntu? (Zawsze będzie używana na trawniku)

2. Czy montować silnik przed tarczą czy za? (Chciałbym zrobić odprowadzenie trocin)

3. Która konstrukcja będzie lepsza i dlaczego? 2A czy 3A?

4. Planuję zastosować profile stalowe 50x50x3mm na nogi i w miejscach mocowania wałka, a pozostałe w celu odelżenia kątownikiem 50x50x3, czy to nie jest zbyt cienka stal?

5. Chciałby zrobić zdejmowany blat z płyty sklejki szalunkowej 25mm+ wspartej na kątownikach stalowych 50x50x3 wspartych na nogach. (wydaje mi się że będzie lżejsza i tańsza od arkusza blachy 3mm)

Czekam na Wasze wypowiedzi "co jak", czego unikać..
    Zależy mi na niskiej wadze tej krajzegi oraz żeby nie wydać na to majątku.
    Piła będzie głównie służyła do ciecią opału sosnowego.
    Właściciel chce używać koniecznie swoich starych tarcz stalowych 50cm (nie wiem czy starczy kasy na tak dużą widię)

Krajzega, trajzega, cyrkulatka - budowa podstawy: pytania o konstrukcję Krajzega, trajzega, cyrkulatka - budowa podstawy: pytania o konstrukcję
  • REKLAMA
  • #2 17090017
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 17090080
    Radiokiller
    Poziom 30  
    Ocena: 236
    Z tym "odchudzaniem" to nie przesadzaj bo w przypadku "bicia" będzie trzęsło tą konstrukcją. Co do kotwienia, to nóżki bez kółek zrobiłbym nieco dłuższe i skośnie ścięte aby można było je wbić w trawnik. Do tego jakieś przyspawane ograniczniki aby za głęboko w glebę nie wlazły.
  • REKLAMA
  • #4 17185219
    sparky7
    Poziom 13  
    Witam, jako że już konstrukcja piły prawie skończona, przygotowuję elektrykę...
    Do tej pory silnik był załączany łącznikiem 0-1 25A:

Krajzega, trajzega, cyrkulatka - budowa podstawy: pytania o konstrukcjęKrajzega, trajzega, cyrkulatka - budowa podstawy: pytania o konstrukcję

1. Silnik ma wyprowadzone 6 "końcówek", czy to oznacza że mogę w nim użyć włącznik gwiazda-trójkąt czy tak jak do tej pory 0-1? Na forum sporo osób uważa że tylko gwiazda (0-1) bo można silnik spalić..

Krajzega, trajzega, cyrkulatka - budowa podstawy: pytania o konstrukcjęKrajzega, trajzega, cyrkulatka - budowa podstawy: pytania o konstrukcję

2. Czy zamiast włącznika "mechanicznego", mogę/powinienem tutaj zastosować Wyłącznik silnikowy Legrand M611 10A?
    3. Jaki minimalny przekrój przewodu używać pomiędzy włącznikiem a silnikiem? (ok. 1metr)
  • Pomocny post
    #5 17185762
    osiniak75
    Poziom 35  
    Ocena: 542
    Silnik jest połączony w gwiazdę i niech tak zostanie, przełącznik gwiazda - trójkąt odpada. Zamiast włącznika krzywkowego możesz dać wyłącznik silnikowy montując go oczywiście w odpowiedniej obudowie, zakres 6,3-10A powinien być OK. Przewód 4x2,5mm² w zupełności wystarczy.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 17186577
    Pan.Kropa
    Poziom 35  
    Ocena: 1142
    sparky7 napisał:
    Silnik ma wyprowadzone 6 "końcówek", czy to oznacza że mogę w nim użyć włącznik gwiazda-trójkąt czy tak jak do tej pory 0-1?
    Według tabliczki silnik w naszej sieci może pracować tylko w gwieździe. Trójkąt spali go w ciągu minut.
  • #7 17198096
    sparky7
    Poziom 13  
    Kilka zdjęć z prawie ukończonego projektu (brakuje osłony na paski, solidnego blatu i klina za tarczę)
    Koszt bez silnika 750zł
    Stół ma wymiar 80x100
    Blat zdejmowany na stelażu stalowym 90x150
    Wyłącznik silnikowy 3RV1021-1JA10 SIEMENS
    Silnik z podstawą demontuje się poprzez wyjęcie "szpilki z zawiasu"
    Zsyp trocin wyjmowany
    Przydałby sie jeszcze wyłącznik "grzybek"

Krajzega, trajzega, cyrkulatka - budowa podstawy: pytania o konstrukcjęKrajzega, trajzega, cyrkulatka - budowa podstawy: pytania o konstrukcjęKrajzega, trajzega, cyrkulatka - budowa podstawy: pytania o konstrukcjęKrajzega, trajzega, cyrkulatka - budowa podstawy: pytania o konstrukcjęKrajzega, trajzega, cyrkulatka - budowa podstawy: pytania o konstrukcjęKrajzega, trajzega, cyrkulatka - budowa podstawy: pytania o konstrukcję

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestie dotyczące budowy krajzegi, w tym konstrukcję stołu, umiejscowienie silnika oraz stabilność urządzenia. Użytkownik planuje zbudować nową krajzegę z blatem 140x120 cm, z silnikiem 3-fazowym o mocy 4,5 kW. Uczestnicy forum sugerują, aby silnik był umieszczony za tarczą, aby uniknąć opadania trocin na silnik. Wskazano również na konieczność odpowiedniego kotwienia konstrukcji, zwłaszcza przy używaniu na trawniku. W kontekście elektryki, zaleca się użycie wyłącznika silnikowego Legrand oraz przewodu o przekroju 4x2,5 mm². Użytkownik podzielił się postępami w budowie, wskazując na koszty oraz elementy, które jeszcze wymagają dopracowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA