logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows 7 - Brak uprawnień do zapisu w zmapowanym folderze

Jarosław Rudnicki 09 Mar 2018 15:44 1497 7
REKLAMA
  • #1 17091393
    Jarosław Rudnicki
    Poziom 13  
    Ocena: 13
    Komputer z Windows 7, udostępniony folder dla użytkownika (zapis i odczyt) - przez zdalny pulpit wszystko OK!.
    Po zmapowaniu folderu na stacji roboczej użytkownika - (ten sam login i hasło) brak uprawnień do zapisu, dlaczego? Co jest nie tak?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 17091438
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1584
    Musisz prawidłowo ustawić uprawnienia dla folderu. Musi działać.
    Jarosław Rudnicki napisał:
    Po zmapowaniu folderu na stacji roboczej użytkownika

Napisz / pokaż jak to wykonałeś. Użytkownika, czyli Ciebie, ale komputer nie wie, że to wciąż Ty sam.
    Dla niego jest user1 → udostępniający i user2 → co ma udostępnione. 2 różne osoby.
  • REKLAMA
  • #4 17091554
    Jarosław Rudnicki
    Poziom 13  
    Pisałem, przez zdalny pulpit działa. Na zmapowanym folderze tylko odczyt...
    Prawa do folderu ustawione, inaczej nie byłoby praw do zapisu na zdalnym pulpicie...
    Żeby było śmieszniej, We właściwościach zmapowanego folderu "jak byk" zaznaczona: Pełna kontrola! A praw do zapisu nie ma.
  • #5 17091598
    safbot1st
    Poziom 43  
    @Jarosław Rudnicki Zamieść jakieś screeny albo po kolei proces jak to ustawiasz, bo tak możemy pisać w nieskończoność. Tak, trzeba to poprawnie ustawić niezależnie od tego czy jest "jak byk" czy jak inne zwierzę. A że w W7 jest to totalnie nieintuicyjne - o tym wiadomo.
    ps. Jasne, że na zdalnym pulpicie działa, bo to tak, jakbyś siedział przy tym PC.
    Tu jest jakiś "tutek" ale nie wiem, czy prawidłowy, sprawdź:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1280592.html
  • REKLAMA
  • #6 17091627
    Jarosław Rudnicki
    Poziom 13  
    Proszę, czytajcie ze zrozumieniem!
    W systemie dodany użytkownik bez praw admina, konto z hasłem. Logując się na zdalnym pulpicie na konto tego użytkownika mam prawa do zapisu w udostępnionym dla niego folderze.
    Następnie mapuję na jego stacji roboczej ten folder z loginem i hasłem i nie mam praw do zapisu, mimo, że we właściwościach mapowanego folderu "Pełna kontrola".
    Dla mnie niekoniecznie:" Jasne, że na zdalnym pulpicie działa, bo to tak, jakbyś siedział przy tym PC", prawda? Ten sam użytkownik, to samo hasło a prawa różne!?

Dodano po 1 [godziny] 33 [minuty]:

Wszystko zgodne z tutorialem, jest pełna kontrola, ale np. nowego folderu stworzyć nie można...
  • #7 17092419
    safbot1st
    Poziom 43  
    Może stąd nieporozumienie, że ja kompletnie nie wiem, co to ta "stacja robocza".
    Jarosław Rudnicki napisał:
    Następnie mapuję na jego stacji roboczej

Znaczenie popularne - komputer osobisty.
    Znaczenie fachowe - "wysokiej klasy komputer o wyższej wydajności niż komputer osobisty".
    Dlatego prosiłem, abyś opisał nam (mi) jak idiocie (którym po części jestem), co dokładnie robisz.
    Pisałem też, że bez tego możemy pisać w nieskończoność, co się właśnie dzieje.
    Ja się poddaję. Nie znam rozwiązania na podstawie danych wejściowych.
  • #8 17094010
    Jarosław Rudnicki
    Poziom 13  
    Od początku, jest sobie sieć, w niej kilka komputerów (stacji roboczych) na których pracują ludzie i jest sobie komputer z systemem Windows 7 pełniący rolę serwera. W tym komputerze pracuje 2-dyskowa macierz RAID i dane z tej macierzy są udostępnione tym ludziom, w ten sposób, że różne foldery z macierzy są mapowane na komputerach tych ludzi. Każdy z tych ludzi ma również dostęp do danych z macierzy poprzez zdalny pulpit - zgodnie ze swoimi uprawnieniami. I teraz: nowy komputer w sieci, nowy użytkownik, udostępnienie zasobów zgodne ze sztuką (i tutorialem). Sprawdzam czy działa na zdalnym pulpicie (logując się na koncie nowego użytkownika) - jest OK. Mapuję (z loginem i hasłem użytkownika) udostępniony folder na nowym komputerze. We właściwościach folderu (zakładka Zabezpieczenia) sprawdzam prawa użytkownika: Pełna kontrola.

OK. Zadanie wykonane, sprawdzam jeszcze czy mogę w folderze zapisać plik i ZONK! Brak uprawnień!
    Próbowałem z innych komputerów w sieci - jest identycznie (oczywiście gdy korzystam z konta nowego użytkownika).

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik systemu Windows 7 napotkał problem z brakiem uprawnień do zapisu w zmapowanym folderze, mimo że na zdalnym pulpicie ma pełne prawa do zapisu. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie ustawień uprawnień folderu oraz różnice w identyfikacji użytkowników przy zdalnym dostępie i mapowaniu folderów. Użytkownik potwierdza, że wszystkie ustawienia są zgodne z tutorialami, a mimo to nie może zapisać pliku w zmapowanym folderze. Problemy mogą wynikać z nieintuicyjnych ustawień Windows 7 oraz z różnic w traktowaniu użytkowników w kontekście zdalnego dostępu i mapowania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA