logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Seat Toledo 1995 1.8 (8V) - wysokie spalanie na gazie i benzynie, co sprawdzić?

witux 17 Sie 2005 20:15 2274 6
REKLAMA
  • #1 1742205
    witux
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 251
    Niewiem dlaczego to auto mi tak dużo pali. (trasa od 11 do 13 l/100), ( miasto od 15 do 19l/100) - zaznaczam że dziennie po mieście robie od 4 do 10 km ale to i tak coś jest nie tak.
    Na gazie napewno i na benzynie prawdopodobnie też tak dużo pali. Byłem u gazowników i ustawiali mi kilkakrotnie - dalej to samo. Zaczęłem przykręcać śrubę plastikową w parowniku ale to nic nie pomaga.
    Ktoś kiedyś wspomniał że mam lambde skopaną, ale jak auto było podłaczone do komputera to wyskoczyło że lambda OK.
    Czy można to jakoś naprawić i sprawdzić co i jaka usterka siedzi w tym aucie ?.
    Inst gaz: Mini komputer sondy lambda (polski) + parownik Lovato + emu (polski)
    Od czego mam zacząć
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1742579
    Stanisław Chwalisz
    Poziom 34  
    Ocena: 802
    Zacznij od sprawdzenia podstawy pod zespołem wtryskowym.
  • REKLAMA
  • #3 1743262
    witux
    Stanisław Chwalisz napisał:
    Zacznij od sprawdzenia podstawy pod zespołem wtryskowym.

Jak możesz to napisz mi co po kolei sprawdzać tzn. jeśli wtryski będa ok to co dalej szukać.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 1743638
    Slawek J
    Poziom 30  
    Ocena: 170
    Jakie wtryski? W tym samochodzie znajduje sie silnik zasilany wtryskiem ale jednopunktowym i znajduje sie on na podtawie ktora niestety podczas montazu instalacji gazowej mogla ulec uszkodzeniu wtedy w ukladzie zasilajacym dostaje sie lewe powietrze i moze tu tkwic problem. Te silniki zuzywaja srednio okolo 8 l benzyny na 100 km tak ze spalanie rzedu prawie 20 litrow w jezdzie miejskiej powinno zastanowic. Jak mnie by to auto tyle palilo to dawno stalo by w warsztacie.
    Pozdrawiam.
  • #5 1748316
    witux
    Jeszcze mam do was jedno pytanko.
    A w/g Was ile to auto powinno palić gazu jeśli bym robił po 3 , 4 km dziennie ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 1748362
    salwador
    Poziom 16  
    Ocena: 39
    jak wykręcisz świece i bedzie czarna to napewno dostaje za dużą dawke paliwa i bedzie dużo palił a jal bedzie elegancko opalona brązowa lub biała to wszystko jest ok apropo tych komputerów które pokazują że wszystko jest ok otuż sonda lambda jeśli jest niesprawna i napięcie na niej np jest stałe nie zmienia sie w zależności od spalin i wynosi ok 05v a komputer jeśli niema pomiaru napięcia sondy to napisze że jest dobra więc proponuje zmierzyć napięcie na sądzie powinno być od 0,1v do1.5v jeśli tak nie jest to kiha a jeszcze jednym czynnikiem dużego spalania jest uszkodzony czujnik temperatury ten od urządzenia sterującego wtryskiem znajdujący się bodajże na kolektorze wodnym przykręconym z przodu bloku ma kolor niebieski
  • #7 1750060
    witux
    Czyli gdzie byście mi radzili zostawić auto ? U elektronika czy u gazownika, czy u jakiegoś diagnosty ?

Podsumowanie tematu

✨ W samochodzie Seat Toledo 1995 1.8 (8V) występuje problem wysokiego zużycia paliwa zarówno na gazie, jak i benzynie (trasa 11-13 l/100 km, miasto 15-19 l/100 km). Instalacja gazowa składa się z mini komputera sondy lambda (polski), parownika Lovato oraz emulatora (polski). Możliwe przyczyny nadmiernego spalania to uszkodzona podstawa pod wtryskiem jednopunktowym, przez którą może dostawać się nieszczelne powietrze, co zaburza mieszankę paliwową. Diagnostyka powinna zacząć się od sprawdzenia stanu świec zapłonowych – czarne świece wskazują na zbyt bogatą mieszankę. Pomiar napięcia na sondzie lambda jest kluczowy; prawidłowe napięcie powinno wahać się między 0,1 V a 1,5 V. Komputer może błędnie wskazywać sondę jako sprawną, jeśli napięcie jest stałe (około 0,5 V). Innym czynnikiem może być uszkodzony czujnik temperatury silnika, zwykle niebieski, umieszczony na kolektorze wodnym. W przypadku problemów z diagnostyką zaleca się wizytę u specjalisty – elektronika, gazownika lub diagnosty – w celu dokładnej analizy i naprawy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA