. Witam wszystkich którzy mają podobne problemy z silnikiem opla który miał obiawy :-brak błędów silnika
-Silnik grzal się mocno i szybko
-Nie równo pracował na wolnych
-Po jakim czasie zaczęło bablowac na gorącym silniku zbiornikiem płynu
-Po nagrzaniu silnika wydobywala się para z tłumika.
Wszystko wskazywało na uszczelke pod głowicą,uszkodzona sonda lambda,komputer, lub inne podzespoły
Postanowiłem sprawdzić cały silnik i przejrzeć elementy i zdiagnowac. Remont silnika robiłem sam 10 lat temu robiona głowica i wymiana pierścieni auto przestało brać olej i chodziło super aż przyszła zima tamtego roku ok-25°c i zlapalo płyn chłodniczy, a ostrzegam wszystkich nie lecie koncentratu mieszanka bo on właśnie przymarzl. Zawsze wlejcie płyn oryginalny. Myślę że głowica sprawna ale to się okaże. Życzę wszystkim lepszych wypowiedzi na tym forum bo to co niektórzy piszą to szok.,w końcu to chcemy pomagać ale trzeba znać zasadę działania a nie wróżyć z fusów.
Dodam jeszcze że mało mechaników ma pojęcie a warsztaty maja by wymieniać żarówki,i dojść kasę za naiwność i niewiedze. Wymieniono mi klocki hamulcowe brak hamulców, mechanik
cenzura się że są i nie może być! , po wymianie na inne klocki hamulce jak są ok.
Innym razem wymiana rozrządu u innego znanego specjalisty niby wszystko ok po wymianie a silnik łapal lewe powietrze, co się okazało,?? PRZYKRECONE KABLE W KOLEKTORZE SSĄCYM.
Tak czy siak przestrzegam wszystkich od naprawy pojazdów u psełdomechaników i życzę udanych diagnoz
Dodano po 2 [minuty]:
Problem rozwiązany zamykam