logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Internet LTE T-Mobile + repater - jak skonfigurować ?

Jamus1 14 Mar 2018 10:56 2211 6
REKLAMA
  • #1 17102008
    Jamus1
    Poziom 14  
    Ocena: 53
    Witam
    Posiadam internet LTE z T-Mobile o predkosci 20Mb/s.
    Wcześniej korzystałem z internetu na kablu z gniazda telefonicznego który to kabel wpięty był do wejścia ADSL na routerze TP-LINK TD-W8970 i router ten znajdował się na parterze natomiast na piętrze korzystałem z repeater'a TP-LINK TL-WR710N który pobierał sobie internet z routera na parterze.
    Na parterze korzysta jeden laptop z internetu + jeden laptop na piętrze stąd ten repeater.
    Kiedy zakupiłem internet w T-Mobile nie mogę w ogóle skonfigurować routera, tzn skonfiguruje go ale nie działa on jako repeater, co najgorsze po skonfigurowaniu nawet nie widzi go komputer jako sieci która może się połączyć..
    Moje pytanie brzmi czy w ogóle pod ten internet z T-Mobile można podpiąć router ? bo jeżeli nie to nic mi z tego internetu..mam jeszcze 10 dni na testowanie i ewentualny zwrot.

Proszę o pomoc w wyżej opisanym problemie.
    Z góry bardzo dziękuje.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 17102029
    internick
    Poziom 36  
    Ocena: 554
    Obecnym routerem zastępujesz 8970. Następnie logujesz się do 710N i wczytujesz SSID jaki emituje router od T-Mobile. I to w zasadzie tyle konfiguracji.

Nie podałeś jaki masz model z T-Mobile. Być może coś z 5 GHz AC. Więc to wyłącz i na początku konfiguruj 2,4 GHz N.
  • REKLAMA
  • #3 17102231
    Jamus1
    Poziom 14  
    Router T-Mobile to HUAWEI B528
  • REKLAMA
  • #4 17102353
    internick
    Poziom 36  
    Ocena: 554
    Podepnij router Huawei B528 przewodem do komputera lub laptopa i zaloguj się do jego panelu administracyjnego.

Z poziomu telefonu na systemie Android zainstaluj: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.vrem.wifianalyzer&hl=pl

Ustal które kanały masz wolne, np. 3, 4, 5, 6. A jeśli żaden nie jest to ustal najrzadziej wykorzystywane.

I taki kanał wskaż w panelu B528, ustaw hasło, nadaj nazwę SSID, zapisz zmiany.

Mowa oczywiście o sekcji 2,4 GHz i trybie N.

Następnie odłącz Huawei, a podłącz TP-Linka. Zaloguj się. Wyszukaj SSID oraz podaj hasło. Zapisz zmiany.

Nie wiem jak mocne jest radio tego Huaweia. Zobacz czy w miejscu gdzie stoi Access Point odbierasz jakikolwiek z niego sygnał.
  • REKLAMA
  • #5 17102741
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2675
    W jakim trybie konfigurujesz WR710N?
  • #6 17103741
    Jamus1
    Poziom 14  
    @jimasek w trybie "repeater"
  • #7 17104805
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2675
    Ciężko będzie to skonfigurować z inną marką routera. Pokaż jakieś screeny z konfiguracji i ze statusu WR710N

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada internet LTE od T-Mobile z prędkością 20Mb/s i ma problem z konfiguracją repeatera TP-LINK TL-WR710N, który nie widzi sygnału z routera T-Mobile HUAWEI B528. Wskazówki dotyczące konfiguracji obejmują podłączenie routera HUAWEI do komputera, ustawienie odpowiednich kanałów w panelu administracyjnym, a następnie podłączenie TP-LINKa i skonfigurowanie go w trybie "repeater". Użytkownik powinien również upewnić się, że sygnał z routera HUAWEI jest wystarczająco mocny w miejscu, gdzie znajduje się repeater.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA