logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz Phonic max2500 robi zwarcie przy włączeniu.

Berass 15 Mar 2018 12:58 738 9
REKLAMA
  • #1 17104498
    Berass
    Poziom 2  
    Witam, tak jak w temacie mam problem z moim wzmacniaczem Phonica,
    Problem polega na tym że za każdym razem jak włączę za pierwszym razem wzmacniacz to włącza sie on normalnie. Natomiast gdy wyłączę i włączę go za drugim razem od razu robi spięcie i wywala wszystkie korki (B25).
    Po każdym wyłączeniu muszę czekać minimum godzinę żeby włączyć go znów w najczęstszych przypadkach zrobi spięcie.
    Czasami sie zdarza że nie jest włączany przez 3/4 dni, a i tak wywali za pierwszym razem.
    Miałem też do czynienia z jego młodszym i słabszym modelem (phonic max1500plus) i on działa normalnie i żadnych spięć.

Proszę o pomoc! :cry:
    P.S. Mój znajomy który siedzi w tym temacie (elektroniki) mówi że to wina kondensatorów które tak reagują ponieważ po wyłączeniu są naładowane... Ale przecież one powinny być rozładowane np. za pomocą jakiejś diody czy czegokolwiek
    żeby nie doszło do spięcia. :?:
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17104560
    bestboy21
    Poziom 40  
    Ocena: 778
    Kolego to nie spięcie tylko uroki wielkich transformatorów toroidalnych, przy większych mocach a ten takowy jest, wymagany jest układ soft-startu.
    To co opisujesz jest przypadkiem, zależy w którym momencie przebiegu napięcia w sieci zostanie włączony wzmacniacz, jeśli blisko "Zera" to działa a jeśli blisko szczytu to Ci wywala.
    Z tego co się zorientowałem ten wzmacniacz nie posiada soft-startu 230V.
    Więc pozostaje :
    -wymiana zabezpieczenia na topikowe (to ostateczność)
    -dorobienie układu soft-startu

NIE MA tu żadnego związku z kondensatorami, no może delikatny, sam transformator powoduje taką szpilkę przy włączaniu.
  • #3 17104592
    Berass
    Poziom 2  
    Wielkie dzięki :D
    A jeszcze jedno pytanie, napisałeś ,,dobranie układu soft-startu'' czy musi być jakoś specjalnie dopasowany czy może być to każdy na 230V. Pytanie może i głupie ale jestem kompletnie zielony w tych sprawach :P
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 17104598
    tad_reula
    Poziom 17  
    Ocena: 43
    Odpowiedż znajdziesz na forum Link Właśnie o tym kondensatorze chciałem napisać.
    Załączniki:
    • phonic_max_860_1500_2500.pdf (2.87 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 17104609
    bestboy21
    Poziom 40  
    Teoretycznie dowolny w praktyce patrzy się na moc maksymalną jaką można do niego podłączyć.
    http://www.mael.pl/mod_pwr-softstart.html
    Jeden z wielu przykładów gotowych modułów, masz dokumentację to sobie przejrzyj i będziesz mądrzejszy ;)
  • #6 17104633
    tad_reula
    Poziom 17  
    Ocena: 43
    Z opisu autora tematu wynika, że winowajcą jest kondensator MC1 zaraz po włączniku ( przed trzema termistorami NTC1,2,3 połączone równolegle) i to one tworzą układ miękkiego startu.

Dodano po 37 [minuty]:

Jeżeli będziesz go wymieniał, to daj o wyższym napięciu dla przemiennego - ~ 400V.
  • #7 17145895
    Berass
    Poziom 2  
    Z ciekawości poszedłem z nim do serwisu by zobaczyć co oni na to powiedzą. Pomierzyli go i powiedzieli że elektronika jest dobra tylko w transformatorze jest zwarcie w uzwojeniu i nie podejmą się naprawy. :(
    Tak więc lepiej by było kupić nowy transformator czy przed nim wmontować soft start żeby zwarcie nie powodowało wywalenia korków ?
    :D
  • #8 17146135
    bestboy21
    Poziom 40  
    Zwarcie powiadasz.
    Odłącz transformator od elektroniki wzmacniacza, podłącz normalnie do sieci i sprawdź temperaturę po 20-30 minutach.
    Jakoś mi się to zwarcie nie widzi.
    Trafo na biegu jałowym powinno być co najwyżej lekko letnie, przy zwarciu będzie gorący.

Trafo albo się przewija albo wymienia, nie wiem co to za serwis, albo to była typowa zagrywka "sp... pan z tym bo i tak mam za dużo roboty". ;)
  • REKLAMA
  • #9 17146242
    Freddy
    Poziom 43  
    Ocena: 2805
    Berass napisał:
    Pomierzyli go i powiedzieli że elektronika jest dobra tylko w transformatorze jest zwarcie w uzwojeniu i nie podejmą się naprawy.
    Powiedz im, żeby się zajęli naprawą spalonych żarówek, a nie elektroniką :D bo nie mają o tym pojęcia.
    Gdyby było jak mówią, uszkodzenie byłoby za każdym razem, a nie tylko za drugim razem.
    Zrób próbę, włącz wzmacniacz, wyłącz go - odczekaj 3 minuty i włącz ponownie. Czy również wyrzuci bezpieczniki?
    Jeśli nie, to wszystko jest OK, termistory muszą ostygnąć.
  • #10 17205180
    Berass
    Poziom 2  
    Freddy napisał:
    Berass napisał:
    Pomierzyli go i powiedzieli że elektronika jest dobra tylko w transformatorze jest zwarcie w uzwojeniu i nie podejmą się naprawy.
    Powiedz im, żeby się zajęli naprawą spalonych żarówek, a nie elektroniką :D bo nie mają o tym pojęcia.
    Gdyby było jak mówią, uszkodzenie byłoby za każdym razem, a nie tylko za drugim razem.
    Zrób próbę, włącz wzmacniacz, wyłącz go - odczekaj 3 minuty i włącz ponownie. Czy również wyrzuci bezpieczniki?
    Jeśli nie, to wszystko jest OK, termistory muszą ostygnąć.

Tak wyrzuci, nie zależnie czy to będzie od razu, czy po 3/4 min czy nawet godzinie

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z wzmacniaczem Phonic Max2500, który powoduje zwarcie przy ponownym włączeniu, wyłączając bezpieczniki (B25). Po pierwszym włączeniu działa normalnie, ale przy kolejnych próbach wymaga długiego czasu oczekiwania. Użytkownik sugeruje, że przyczyną mogą być kondensatory, które nie rozładowują się odpowiednio. Odpowiedzi wskazują, że problem może wynikać z braku układu soft-start, co prowadzi do szpilek napięcia przy włączaniu. Użytkownicy sugerują wymianę zabezpieczenia na topikowe lub dodanie układu soft-start. W serwisie stwierdzono, że transformator ma zwarcie w uzwojeniu, co może wymagać jego wymiany lub dodania soft-startu, aby uniknąć wywalenia korków.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA