Dobra mam kartę gwarancyjną, na plombie jest oznaczone kwiecień 2017 to chyba oznakowanie zakupu. Muszę sprawdzić na "alledrogo" kiedy faktycznie brałem bo nawet wizytówkę mam a nie mam żadnego paragonu chyba że dowodem zakupu wystarczy sama aukcja. No a tak po za tym w gwarancji jest napisane że nie obejmuje uszkodzeń z nieprawidłowej eksploatacji, instalacji czy uszkodzeń na wskutek mojej niekompetencji niewiedzy. Muszę pobrać jakiś formularz. A co do F12 i diagnostyki to mi ani % przez noc nie zrobiło tylko komunikat:
PRE - boot System Assessment complete. No Diagnostic Utility Partition identified. Pleace select OK to reboot your system.
Jak mam to rozumieć. Wchodzę w tę diagnostykę puszczam i normalnie idzie nie pilnuję tego nie wiem nawet w jakim momencie robi taki komunikat chyba muszę w dzień i przypilnować. Mam też w planie robic update BIOSu po uporaniu się z bateriami.
Znalazłem w historii ten Film z YouTuba "Jak Szybko naŁadować ACU głęboko rozładowane". Chyba raczej dotyczy się to wszystkich ACU przecież baterie to są akumulatory laptopa. Sytuacja taka sama tylko sprzęt inny a działanie takie same.
https://www.youtube.com/watch?v=xh2dEkoO8AM&t=297s
Tylko ze u mnie prostownikiem będzie ładowarka laptopa i sam laptop, Buforem będzie ta stara bateria którą widzi i czyta ładuje system i od niej puszcze tylko nie wiem czy 2 cieniutkie kabelki od plusa i minusa czy od każdego styku a jest ich 9 tyle ile pewnie ogniw w środku?
Powiem tak lubię eksperymenty ale chce się poradzić kogoś kto w tym siedzi lata.
Dodano po 1 [godziny] 27 [minuty]: W tej instrukcji odnośnie baterii znalazłem coś co nie jest dokładnie opisane,
mianowicie lampki od miernika naładowania a służą nawet nie tylko do tego
bo wyczytałem że miernik tez służy do sprawdzenia żywotności baterii.
A tu uzupełnienie od kolegi:
krzychu1985^ wrote: Stara bateria skoro migają diody 1-3-5 jest zablokowana - można ją odblokować i zregenerować całą baterię.
cytat z instrukcji skrócony:
"Aby sprawdzić stopień zużycia akumulatora za pomocą wskaźnika poziomu
naładowania, należy nacisnąć i przytrzymać przycisk stanu na mierniku
naładowania akumulatora przez co najmniej 3 sekundy. Jeśli nie zaświeci się
żadna lampka, oznacza to, że akumulator jest w dobrym stanie, czyli jego
maksymalna pojemność wynosi przynajmniej 80% oryginalnej pojemności.
Zapalenie się pięciu lampek oznacza, że maksymalna pojemność spadła
poniżej 60% oryginalnej pojemności, a więc akumulator należy wymienić."
Albo jak gościu który montuje te ogniwa w coś większego używa
do roweru elektrycznego że bodajże na 100 szt znalazł 1-2 szt
z wadą a reszta fizycznie sprawne a elektronika baterii ma ilość max. ładowań
i informuje ze bateria jest już bardzo zużyta. Ile w tym prawdy nie wiem nie mnie
to oceniać nie znam się na elektronice zbytnio.