Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] [Rozwiązano] Dell Precision M6300 Bateria - Brak ladowania nowej rocznej baterii

Venom069 16 Mar 2018 18:38 2022 16
    Venom069
    Level 6  
    Witajcie Bateria oryginalna system widzi normalnie ale pisze rozważ wymianę baterii. Kupiłem nową. Lapek trochę leżał bo ma problemy z grafiką normalka. Startuje system na Nowej komunikat "The battery cannot by identyfied. This system will beunable to charge this battery". Obecnie kontrolka w baterii zapala się jedna czyli słaba. W starej zapala się 1-3-5 czyli kaput. Natomiast kontrolka w Lapku na jednej i drugiej baterii miga na przemiennie zielona - pomarańczowa. Czytając inny post skorzystałem z programu Battery Mon żeby mieć jakieś info. Robiłem testy systemu przez Dell Support Assist. Nic o baterii ze jest nie tak z nią. Oto Zdjęcia:

Po uruchomieniu systemu wyciągnięciu i włożeniu baterii
    Z LEWEJ do ok. 15s
    Z PRAWEJ po ok. 15s

[Rozwiązano] Dell Precision M6300 Bateria - Brak ladowania nowej rocznej baterii

Oraz zdjęcia z diagnostyki testu Dell Support Assist.

[Rozwiązano] Dell Precision M6300 Bateria - Brak ladowania nowej rocznej baterii
    Venom069
    Level 6  
    Hejka Oki przestudiuję lekturę jak na razie tak szybko przejrzałem. Znalazłem też odpowiedź na moją ciekawość pewnego wejścia a to jest port na kartę pamieć flash.
    kiss39
    Level 38  
    Venom069

W laptopach/PC DELL-jest wbudowany program ePSA i PSA, Program testuje i sprawdza komponenty elektroniczne, czy sa sprawne moze w tym modelu taki program również masz wbudowany. Uruchamisz za pomocą "F12" zaraz po pojawieniu sie loga DeLL i wybierasz opcję Diagnostics z menu. Przydatna ePSA/PSA opcja w DELL do zdiagnozowania usterki za pomocą tabeli kodu Rozwiązywanie problemów sprzętowych przy użyciu diagnostyki wbudowanej i online (kody błędów ePSA lub PSA)
  • Helpful post
    krzychu1985^

Level 28  
    Nie ma co gdybać i czytać podręczniki - bateria jest zbyt głęboko rozładowana, ma ok 7,5 V przez co nie może zostać podjęte ładowanie. Bateria 6 lub 9 ogniwowa ma napięcie nominalne 10,8 lub 11,1 V i pracuje w przedziale napięć 13,05 - 12,6 V (pełne naładowanie) do ok 9 - 8,4 V (rozładowana). Piszesz, że bateria nowa, tak naprawdę nie wiesz czy jest nowa, bo nie znasz daty jej produkcji. Może jest np z 2013 roku i 5 lat przeleżała w sklepie, to nie jest nowa bateria. W przypadku zakupu nowej baterii należy żądać od sprzedawcy podania daty produkcji. Wracając do tematu - gdy bateria zostanie przez użytkownika rozładowana do zera i odstawiona na dłuższy czas i rozładuje się jeszcze bardziej poniżej pewnego progu (istnieje także samorozładowanie i należy o tym pamiętać) to płytka z elektroniką w baterii nie będzie miała zasilania i chociaż byś trzymał taką baterię w laptopie tydzień czy rok - bateria się nie naładuje. Albo rozładowali w sklepie baterię w laptopie i zostawili ją rozładowaną na sprzedaż, albo bateria sama się rozładowała przez parę lat leżakowania. Ogniwa starzeją się już wraz z zejściem z taśmy produkcyjnej.
    Masz gwarancję to reklamuj i żądaj nowej sztuki. Sprzedawca baterii powinien mieć interfejsy diagnostyczne do odczytu parametrów baterii.
    kiss39
    Level 38  
    Jest cos takiego (ogniwach) jak rozładownie krytyczne, poniżej takiego napięcia i umieszczoną bateria i podalzcony zasilacz nie jest wstanie naładować. Musimy bateria Akumulator wyciągnąć z Laptopa/Komórki i naładować innym źródłem ładującym.
    Venom069
    Level 6  
    krzychu1985^ wrote:
    Nie ma co gdybać i czytać podręczniki - bateria jest zbyt głęboko rozładowana, ma ok 7,5 V przez co nie może zostać podjęte ładowanie. Bateria 6 lub 9 ogniwowa ma napięcie nominalne 10,8 lub 11,1 V i pracuje w przedziale napięć 13,05 - 12,6 V (pełne naładowanie) do ok 9 - 8,4 V (rozładowana). Piszesz, że bateria nowa, tak naprawdę nie wiesz czy jest nowa, bo nie znasz daty jej produkcji. Może jest np z 2013 roku i 5 lat przeleżała w sklepie, to nie jest nowa bateria. W przypadku zakupu nowej baterii należy żądać od sprzedawcy podania daty produkcji. Wracając do tematu - gdy bateria zostanie przez użytkownika rozładowana do zera i odstawiona na dłuższy czas i rozładuje się jeszcze bardziej poniżej pewnego progu (istnieje także samorozładowanie i należy o tym pamiętać) to płytka z elektroniką w baterii nie będzie miała zasilania i chociaż byś trzymał taką baterię w laptopie tydzień czy rok - bateria się nie naładuje. Albo rozładowali w sklepie baterię w laptopie i zostawili ją rozładowaną na sprzedaż, albo bateria sama się rozładowała przez parę lat leżakowania. Ogniwa starzeją się już wraz z zejściem z taśmy produkcyjnej.
    Masz gwarancję to reklamuj i żądaj nowej sztuki. Sprzedawca baterii powinien mieć interfejsy diagnostyczne do odczytu parametrów baterii.

Wszystko się zgadza w aucie tak samo nie naładujesz akumulatora jeśli spadnie Volt poniżej pewnej min. granicy i faktycznie jest to pewny sposób na naładowanie jej do tego progu. Że ja o tym nie pomyślałem muszę znaleźć na YouTube ten film gość ładował ACU bez prądu z sieci do min. wartości bo prostownik go nie łapał czy jakoś tak. Tylko czym mogę baterię naładować chyba nie prostownikiem może inna naładowaną baterią z innego Laptopa. A co do tego dlaczego doszło do takiej sytuacji bo jak pisałem mam problemy w Dellu z grafika i leżało to wszystko aż wziąłem i zrobiłem grafice reballing układu graficznego po roku leżakowania.

Dodano po 22 [minuty]:

kiss39 wrote:
    Venom069

Uruchamisz za pomocą "F12" zaraz po pojawieniu sie loga DeLL i wybierasz opcję Diagnostics z menu... Rozwiązywanie problemów sprzętowych przy użyciu diagnostyki wbudowanej i online (kody błędów ePSA lub PSA)

Testowanie robiłem za pomocą F12 musiał bym zrobić na nowo żeby spisać kody błędów a to trwa trochę. Przydatna rzecz może się też przydać. Najważniejsze jest to żeby bateria się podładowała do tego min.
  • Helpful post
    kiss39
    Level 38  
    @Venom069 poczytaj temat : Ładowanie ogniw Li ion z baterii od laptopa

Venom069 wrote:
    Najważniejsze jest to żeby bateria się podładowała do tego min.

Nie trzeba chyba robić całego testu Diagnostycznego. Zatrzymujesz test i wskazujesz na samą Baterie i będziesz miał komunikat, czy bateria przeszła pozytywnie to bedzie odpowieni komunikat.

@Venom069
    Sprawdź "F12 "diagnostycznie i zobacz jak przejdą test akumulatory- Oryginalny i ten co kupiłeś.

Myślę, że jest uszkodzone ogniwo akumulatorka w tej Baterii oryginalnej, a tą Baterie co kupiłeś i próbujesz naładować to jest to jakiś chiński wyrób zastępczy co DELL M6300 nie może zweryfikować jako bateria.

Nie naładujesz tej baterii jak DELL M6300 jej nie rozpoznaje. Masz rozne moduły elektroniczne zasilane z USB do ładowania odpowiednich ogniw i kupisz juz za np. 3zł, to zależy jakie ogniwa chcesz ładować. Trzeba rozebrać uszkodzoną Starą Baterie(Oryginalną) co Dell rozpoznawał i w tej baterii zobaczyć, które ogniwa są uszkodzone. Wszystkie wstępnie naładować do określonego bezpiecznego napięcia za pomocą modułu USB tak, aby Bateria ruszyła inaczej nie naładujesz. Jak Bateria leżakuje i jej napiecie spadnie ponizej krytycznego to ładujesz ładowarką zewnętrzną -Moduły elektroniczne USB do ładowania akumulatorów/ogniw np.

A.
    Moduł BMS PCM PCB ładowania i ochrony ogniw Li-ion 3S 12V 6A - 18650

B.
    Ładowarka Li-Pol TP4056 pojedyncza cela 1S 3,7V microUSB
    krzychu1985^

Level 28  
    Należy otworzyć baterię, zrobić pomiary sekcji ogniw. Podładować pakiet ogniw można za pomocą zasilacza laboratoryjnego z ograniczeniem prądowym. Można także na krótko podładować czego nie zalecam zasilaczem np 12 V 1 A, przez ok. 30 sekund ale NIGDY nie próbuj ładować prostownikiem ! Możesz mieć niezły wybuch. Stara bateria skoro migają diody 1-3-5 jest zablokowana - można ją odblokować i zregenerować całą baterię.
    Jestem za opcją o której już pisałem - oddaj baterię na gwarancję.
    Venom069
    Level 6  
    Dobra mam kartę gwarancyjną, na plombie jest oznaczone kwiecień 2017 to chyba oznakowanie zakupu. Muszę sprawdzić na "alledrogo" kiedy faktycznie brałem bo nawet wizytówkę mam a nie mam żadnego paragonu chyba że dowodem zakupu wystarczy sama aukcja. No a tak po za tym w gwarancji jest napisane że nie obejmuje uszkodzeń z nieprawidłowej eksploatacji, instalacji czy uszkodzeń na wskutek mojej niekompetencji niewiedzy. Muszę pobrać jakiś formularz. A co do F12 i diagnostyki to mi ani % przez noc nie zrobiło tylko komunikat:
    PRE - boot System Assessment complete. No Diagnostic Utility Partition identified. Pleace select OK to reboot your system.
    Jak mam to rozumieć. Wchodzę w tę diagnostykę puszczam i normalnie idzie nie pilnuję tego nie wiem nawet w jakim momencie robi taki komunikat chyba muszę w dzień i przypilnować. Mam też w planie robic update BIOSu po uporaniu się z bateriami.

Znalazłem w historii ten Film z YouTuba "Jak Szybko naŁadować ACU głęboko rozładowane". Chyba raczej dotyczy się to wszystkich ACU przecież baterie to są akumulatory laptopa. Sytuacja taka sama tylko sprzęt inny a działanie takie same.
    https://www.youtube.com/watch?v=xh2dEkoO8AM&t=297s

Tylko ze u mnie prostownikiem będzie ładowarka laptopa i sam laptop, Buforem będzie ta stara bateria którą widzi i czyta ładuje system i od niej puszcze tylko nie wiem czy 2 cieniutkie kabelki od plusa i minusa czy od każdego styku a jest ich 9 tyle ile pewnie ogniw w środku?
    Powiem tak lubię eksperymenty ale chce się poradzić kogoś kto w tym siedzi lata.

Dodano po 1 [godziny] 27 [minuty]:

W tej instrukcji odnośnie baterii znalazłem coś co nie jest dokładnie opisane,
    mianowicie lampki od miernika naładowania a służą nawet nie tylko do tego
    bo wyczytałem że miernik tez służy do sprawdzenia żywotności baterii.
    A tu uzupełnienie od kolegi:
    krzychu1985^ wrote:
    Stara bateria skoro migają diody 1-3-5 jest zablokowana - można ją odblokować i zregenerować całą baterię.

cytat z instrukcji skrócony:
    "Aby sprawdzić stopień zużycia akumulatora za pomocą wskaźnika poziomu
    naładowania, należy nacisnąć i przytrzymać przycisk stanu na mierniku
    naładowania akumulatora przez co najmniej 3 sekundy. Jeśli nie zaświeci się
    żadna lampka, oznacza to, że akumulator jest w dobrym stanie, czyli jego
    maksymalna pojemność wynosi przynajmniej 80% oryginalnej pojemności.
    Zapalenie się pięciu lampek oznacza, że maksymalna pojemność spadła
    poniżej 60% oryginalnej pojemności, a więc akumulator należy wymienić."

Albo jak gościu który montuje te ogniwa w coś większego używa
    do roweru elektrycznego że bodajże na 100 szt znalazł 1-2 szt
    z wadą a reszta fizycznie sprawne a elektronika baterii ma ilość max. ładowań
    i informuje ze bateria jest już bardzo zużyta. Ile w tym prawdy nie wiem nie mnie
    to oceniać nie znam się na elektronice zbytnio.
    kiss39
    Level 38  
    Venom069 wrote:
    PRE - boot System Assessment complete. No Diagnostic Utility Partition identified. Pleace select OK to reboot your system.

- ANALIZA SYSTEMU PRE-boot zakończona. Nie zidentyfikowano partycji narzędzia diagnostycznego. Wybierz OK, aby ponownie uruchomić system.
    Venom069
    Level 6  
    No ten komunikat to tresc rozumie przecytalem ale jak ma wlasnie go intrpretowac. Analiza zakonczona, nie jest napisane z jakim skutkiem pozytywnym negatywnym tylko wlasnie to zdanie
    kiss39 wrote:
    Nie zidentyfikowano partycji narzędzia diagnostycznego.

ktore mnie zdziwilo. Czyli co TEST zakonczony jest z jakims bladem ktorego mi nie wyswietli bo nie mam narzedzia diagnostycznego. Wersja testu to build4106.
    wamal
    Level 19  
    PSA testuje tylko podstawowe komponenty komputera. Po bezbłędnym zakończeniu próbuje uruchomić diagnostykę ze specjalnej ukrytej partycji serwisowej. Komputer "wychodzący" prosto z fabryki na pewno ma taką partycję. Dla powiększenia przestrzeni dyskowej AŻ o 100 MB instalujący system usuwają wszystkie partycje. Wspomnianą diagnostykę można ściągnąć ze strony DELL.

na marginesie PSA (ePSA) można uruchomić trzymając wciśnięty klawisz Fn i naciskając włącznik zasilania. umożliwia to testowanie przy nieczynnej matrycy. Test dojdzie do pytania: "czy na ekranie widoczne są kolorowe pasy" i odpowiedni sygnał dźwiękowy.
    Venom069
    Level 6  
    No właśnie jest tak jak opisujesz potwierdzam widzę obraz i puszcza skan. Czyli idzie od Dell osobno ściągnąć tę partycję diagnostyczną.
    A nie mam bo wymieniałem dysk na szybszy z większą pojemnością. Ale to mały problem. Chciał bym się skupić na tym sposobie ładowania
    akumulatora Auta czy przejdzie z baterią Laptopa w głębokim rozładowaniu. Dlatego właśnie nie chcę wysyłać tej kupionej baterii na gwarancję
    ani rozbierać starej bo zostanę bez bateryjnego zasilania a mając obie mogę podziałać w nie inwazyjny sposób bez większej straty czasu i pieniedzy
    na wysyłki z zagranicy. Tylko znajdę schemat gniazda baterii gdzie plus i minus - jadę z tematem. Szkoda tylko rozciągać temat dla przyszłych interesantów.

Dodano po 3 [godziny] 5 [minuty]:

Znalazłem coś na innym poście Elektroda.pl tylko czy taki schemat jest stosowany do wszystkich bo jest przykład innej baterii

Chodzi o piny złącza głównego
    Od lewej
    P+ P+
    BI
    T
    C
    D
    P- P-
    Z tego co się przyglądam to chyba też DELL tylko 6 ogniw
    Zapożyczone z https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2663941.html
    Venom069
    Level 6  
    Widze ze niema chetnych do wypowiedzenia sie odnosnie mojej ostatniej wypowiedzi. No to robie tak jak na zdjeciu wedlug metody z podanym przykladem akumlatora auta:
    Venom069
    Level 6  
    A wiec moja proba z laczeniem drogiej baterii na krotko zakonczyla sie fiaskiem musial bym chyba wszystkie 9 pinow laczyc - nie mialem tylu lacznikow. Poszedlem na latwizne jak mi ktorys z przedmowcow proponowal skoro jest jeszcze gwarancja to wyslij i tak zrobilem w ciagu tygodnia dostalem inna sprawna baterie. Ze stara Oryginalna troche poeksperymentuje. Sprawdze po koleii kazde ogniow zainwestowalem w multimetr az 4€.

TEMAT MOGE ZAMKNAC KONIEC :spoko:
    Venom069
    Level 6  
    A wiec moja proba z laczeniem drogiej baterii na krotko zakonczyla sie fiaskiem musial bym chyba wszystkie 9 pinow laczyc - nie mialem tylu lacznikow. Poszedlem na latwizne jak mi ktorys z przedmowcow proponowal skoro jest jeszcze gwarancja to wyslij i tak zrobilem w ciagu tygodnia dostalem inna sprawna baterie. Ze stara Oryginalna troche poeksperymentuje. Sprawdze po koleii kazde ogniow zainwestowalem w multimetr az 4€.

TEMAT MOGE ZAMKNAC KONIEC :spoko:

Dodano po 1 [godziny] 45 [minuty]:

A więc tak za udzielenie rady porady podziękowania poszły już dla "krzychu1985" skorzystałem z rady żeby oddać zakupioną baterię na gwarancję oraz dla "kiss39" za podpięcie tematu ładowarek ogniw. Starą oryginalna baterie rozbiore sprawdze według instrukcji. :please: