logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Re: Kompresor Scheppach HC50 - Ciężki Start Po Kilkudniowej Przerwie

Misiek8161 17 Mar 2018 20:36 4701 15
REKLAMA
  • #1 17110137
    Misiek8161
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    Witam, Kompresor Scheppach HC50 50L (jedno - tłokowy). Problem jest taki, że jak kompresor postoi pare dni, to ciężko ma ruszyć (włączam, tłok robi około 2 obroty i stoi i buczy. Muszę tak kilkanaście razy go włączać i wyłączać, żeby wystartował, jak już wystartuje to pracuje normalnie i ciśnienie nabija do końca bez problemowo). Czy w butli jest brak ciśnienia, czy jest, to efekt taki sam. Początkowo myślałem, że problem leży w temperaturze w garażu, ale kompresor przyniosłem do domu na kilka dni i jest tak samo, olej wymieniłem niedawno i też bez poprawy, co to może być ?
  • REKLAMA
  • #2 17110185
    Krzysztof Reszka
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1548
    Co za silnik napędza tą sprężarkę?
  • #3 17110200
    Misiek8161
    Poziom 9  
    Krzysztof Reszka napisał:
    Co za silnik napędza tą sprężarkę?

Szczerze mówiąc, to nie wiem. Na obudowie jest 2HP, ale pewnie raczej to nie ma nic do rzeczy. Silnik od nowości w nim jest
  • #4 17110258
    zadam64
    Poziom 39  
    Ocena: 735
    podejrzewam ze jest uszkodzony lub nie zamyka sie zawor zwrotny a wymiana oleju nie ma tu nic do rzeczy.chyba nie bede tlumaczyl dlaczego,a jak startuje gdy nie ma cisnienia w butli?
  • REKLAMA
  • #5 17110267
    Krzysztof Reszka
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1548
    zadam64 napisał:
    Na obudowie jest 2HP

I co dalej pisze.
  • #6 17110280
    Misiek8161
    Poziom 9  
    Jak nie ma ciśnienia w butli nie chce wystartować, zachowuje się tak jak by nie miał siły zakręcić, gdy butla jest prawie pełna zachowuje się dokładnie tak samo. gdy już uda się go uruchomić to nabija idealnie do 8bar i się wyłącza jak ciśnienie spadnie załącza się i dobija, gdy spuszczę powietrze do zera to też dobija do 8. Z ciekawości też go wyłączyłem podczas nabijania przy 7 bar i po włączeniu nie ma problemu z dobiciem do 8 bar. A gdy kompresor już był uruchomiony chociaż raz, to potem mogę podejść po kilku godzinach i też bez problemu startuje. A ten zawór zwrotny to jest to ?

https://8.allegroimg.com/s400/0104c8/92cc55654d2d8b4178cddf2d6778

Dodano po 42 [sekundy]:

Krzysztof Reszka napisał:
    zadam64 napisał:
    Na obudowie jest 2HP

I co dalej pisze.

Nic więcej nie ma
  • REKLAMA
  • #8 17110292
    Misiek8161
    Poziom 9  
    zadam64 napisał:
    Witam a moze susciles konensat jesli sprezarka dlugo pracowala?

Kondensat spuszczam mniej więcej raz w miesiącu
  • #9 17110347
    zadam64
    Poziom 39  
    Witam. podejrzewam ze nie dziala poprawnie uklad latwego startu, a polega to na tym ze albo zawor w regulatorze jest nie szczelny, albo zawor zwrotny jest niedomkniety i w cylindrze istnieje cisnienie i poprzez to ma ciezko obrocic sprezarke silnikowi jak robi to sprezarka czesto wlacz ,wylacz zawory zachowuja sie poprawnie bo i sa tez rozgrzane w zalaczniku jest specyfikacja ktora pewnie tez masz zawor zwrotny to (44),a drugie to (36) w ktorym tez powinien byc tez taki zaworek do latwego rozruchu ale do niego jest trudny dostep
    Gdybys zdecydowal sie na sprawdzenie zaworu (44) zrob to gdy nie ma cisnienia w zbiorniku!
    Numery odnosza sie do specyfikacji kompresora.
    Zawor odciazajacy rozruch to (41)+(42) jest to cienki przewod tak jak na zalaczonym szkicu w instrukcji
    Załączniki:
    • kompresor-poziomy-4406.pdf (649.39 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 17110360
    Misiek8161
    Poziom 9  
    zadam64 napisał:
    w zalaczniku jest specyfikacja ktora pewnie tez masz zawor zwrotny to 44,a drugie to 36 w ktorym tez powinien byc tez taki zaworek do latwego rozruchu ale do niego jest trudny dostep
    Gdybys zdecydowal sie na sprawdzenie zaworu 44 zrob to gdy nie ma cisnienia w zbiorniku

Żadnego załącznika nie ma.. A co do sprawdzenia tych zaworów, podpowiedziałbyś co i jak ?
  • #11 17110382
    zadam64
    Poziom 39  
    Przepraszam jest teraz.
    Załączniki:
    • kompresor-poziomy-4406.pdf (649.39 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #12 17110427
    Misiek8161
    Poziom 9  
    zadam64 napisał:
    w zalaczniku jest specyfikacja ktora pewnie tez masz zawor zwrotny to 44,a drugie to 36

Ten zawór "36" jest w presostacie ? jeśli by okazał się, że to on, to jest możliwość naprawienia, czy wymiana całego presostatu ?
  • #13 17110461
    zadam64
    Poziom 39  
    Witam. tak tam jest dlatego przy rozruchu slyszysz ,albo powinienes slyszec krotkie syczenie i pozniej normalna prace kompresora zawor uwalnia cisnienie z cylindra by mial silnik lzejszy rozruch a jak juz kreci to go zamyka

Moderowany przez Krzysztof Reszka:

3.3. Użytkownik zobowiązany jest niezwłocznie wykonać polecenia moderatora.
    Jeśli kolega nie będzie wykonywał poleceń moderatorów zablokujemy możliwość pisania.

• #14 17110697
    Misiek8161
    Poziom 9  
    Z tego co pamiętam, to jak działał poprawnie, to nie było słychać żadnego syczenia, zresztą też nie przysłuchiwałem się, ale przy pustej butli parę sekund nie rosło wogóle ciśnienie na manometrze, teraz jak już uda się go uruchomić, to ciśnienie odrazu rośnie na manometrze, lecz jak nabije do 8bar i się wyłącza to jest takie "psst" tak jak w każdym kompresorze
    Dodano po 5 [minuty]:
    Ale, czy to będzie wina zaworów ? bo jak spuszczę powietrze do zera poprzez zawór bezpieczeństwa, to tak samo ma ciężko zakręcić i muszę kilkanaście razy włączać go i wyłączać. A gdy zostawię powietrze w kompresorze nawet na tydzień to jest tyle samo (nic nie uchodzi)
  • #15 17114002
    Misiek8161
    Poziom 9  
    Po odkręceniu zaworu zwrotnego niby wszystko wygląda ok, ale kompresor wystartował normalnie. Zobaczymy czy jutro wystartuje normalnie czy nie, ale mimo, że to nie są duże koszta, to chyba jednak zamówię nowy presostat i zawór zwrotny
  • #16 17119237
    Misiek8161
    Poziom 9  
    Przy ciśnieniu w butli około 5bar próbowałem go włączyć i nie chciał wystartować. Odkręciłem rurkę idącą do presostatu i powietrze wogóle nie leciało. Przy poluzowanej tej rurce silnik normalnie wystartował i powietrze leciało przez tą rurkę, przy pracującym silniku dokręciłem rurkę i normalnie nabił butlę. Więc raczej uszkodzony jest presostat ? tylko zastanawia mnie ten brak powietrza w tej rurce przed włączeniem silnika..

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z kompresorem Scheppach HC50, który ma trudności z uruchomieniem po kilku dniach nieużywania. Po włączeniu silnik wykonuje kilka obrotów, a następnie staje, co wymaga wielokrotnego włączania i wyłączania. Użytkownik wymienił olej, a problem występuje zarówno przy braku ciśnienia w butli, jak i przy pełnej butli. W dyskusji pojawiają się sugestie dotyczące uszkodzenia zaworu zwrotnego oraz problemów z układem łatwego startu. Użytkownik rozważa wymianę presostatu i zaworu zwrotnego, a także zauważa, że po odkręceniu zaworu zwrotnego kompresor uruchomił się normalnie. Dodatkowo, brak ciśnienia w rurce do presostatu przed uruchomieniem silnika sugeruje możliwe uszkodzenie presostatu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA