stonefree napisał: Zastanawiam się, czy to jest mikser który w ogóle nadaje się do nagłośnienia sceny?
Trochę się nadaje. Kwestia oczekiwań i potrzeb.
Kiedyś mądry człowiek powiedział że jakość/uniwersalność miksera określa się po liczbie wyjść a nie wejść. W tedy mu nie wierzyłem, teraz przyznaję rację.
Możesz bez większego problemu przerobić aux 4 na pre. Będziesz miał w tedy 3 tory pre. FX zostawił bym post, chyba że go nie będziesz używał. Ja tak kiedyś zrobiłem w Phonicu Helixboard24FW.
Przeróbka jest stosunkowo prosta. Do potencjometrów AUX sygnał przechodzi przez rezystory. Trzeba rezystor doprowadzający sygnał POST wylutować, i pobrać sygnał z miejsca gdzie jest PRE.
Tu masz fragment schematu dla kanału pierwszego:
Trzeba wyjąć rezystor R787 dla AUX4 (R755 dla aux3) wlutować rezystor THT (też 5,1kΩ), jedna noga na pole lutownicze od rezystora, druga do R711 od strony wejścia, czy do przełącznika SW23. I powtórzyć operację dla każdego kanału. Dla kanałów stereo trzeba będzie po dwa rezystory na jeden AUX.
Ja to w tedy zrobiłem tak. Może nie za pięknie, ale działało bezawaryjnie trochę latek. (prawie bo raz lut puścił na jednym kanale)
Więcej fotek
W razie sprzedaży itp, operacja jest odwracalna, osadzając rezystory na właściwe miejsca.