logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy można podłączyć 4 odsłuchy aktywne do miksera XENYX2442FX?

stonefree 19 Mar 2018 14:35 2139 6
REKLAMA
  • #1 17113924
    stonefree
    Poziom 27  
    Ocena: 321
    Dzień Dobry. Chciałbym uzyskać poradę, tak jak w temacie. Mamy mikser Behringera z 4 wyjściami AUX sends i 4 aktywne monitory. Czy można z tego stworzyć 4 linowy system odsłuchów na scenie?
  • REKLAMA
  • #2 17114038
    Kamil 198711
    Poziom 19  
    Ocena: 34
    Tak można, instrukcja XENYX2442FX w języku polskim, tak łatwo było znaleźć w internecie. Strona 8.
    Załączniki:
    • 1622FX_P0557_M_PL.pdf (3.74 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 17114793
    stonefree
    Poziom 27  
    Tak, wiem, czytałem tę instrukcję. Z tym, że 2 wyjścia aux są pre fader, a 3 i 4 to post fader. Oprócz tego wbudowany procesor efektów działa jakoś przez 3 tor aux mimo,że się podłączy monitor, I tutaj jest własnie problem, bo regulując poziomy sygnałów faderami zmienia się również proporcja kanałów w odsłuchu podłaczonym do aux 3 lub 4. Czy tego się nie da jakoś ominąć?
  • REKLAMA
  • #4 17115105
    Kamil 198711
    Poziom 19  
    Ocena: 34
    Nie da się obejść.
  • #5 17115423
    adambyw
    Moderator Akustyka
    Ocena: 829
    Zawsze możesz połączyć po kilka odsłuchów w jedną linię.
  • #6 17115432
    stonefree
    Poziom 27  
    No tak, można zrobić dwa tory odsłuchowe, z tym, że jeżeli gra 5 muzyków to zawsze będzie problem. Zastanawiam się, czy to jest mikser który w ogóle nadaje się do nagłośnienia sceny?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 17115668
    adambyw
    Moderator Akustyka
    Ocena: 829
    stonefree napisał:
    Zastanawiam się, czy to jest mikser który w ogóle nadaje się do nagłośnienia sceny?

Trochę się nadaje. Kwestia oczekiwań i potrzeb.
    Kiedyś mądry człowiek powiedział że jakość/uniwersalność miksera określa się po liczbie wyjść a nie wejść. W tedy mu nie wierzyłem, teraz przyznaję rację.

Możesz bez większego problemu przerobić aux 4 na pre. Będziesz miał w tedy 3 tory pre. FX zostawił bym post, chyba że go nie będziesz używał. Ja tak kiedyś zrobiłem w Phonicu Helixboard24FW.
    Przeróbka jest stosunkowo prosta. Do potencjometrów AUX sygnał przechodzi przez rezystory. Trzeba rezystor doprowadzający sygnał POST wylutować, i pobrać sygnał z miejsca gdzie jest PRE.
    Tu masz fragment schematu dla kanału pierwszego:
    Trzeba wyjąć rezystor R787 dla AUX4 (R755 dla aux3) wlutować rezystor THT (też 5,1kΩ), jedna noga na pole lutownicze od rezystora, druga do R711 od strony wejścia, czy do przełącznika SW23. I powtórzyć operację dla każdego kanału. Dla kanałów stereo trzeba będzie po dwa rezystory na jeden AUX.

Ja to w tedy zrobiłem tak. Może nie za pięknie, ale działało bezawaryjnie trochę latek. (prawie bo raz lut puścił na jednym kanale)
    Więcej fotek

W razie sprzedaży itp, operacja jest odwracalna, osadzając rezystory na właściwe miejsca.

Podsumowanie tematu

✨ Mikser Behringer XENYX2442FX umożliwia podłączenie czterech aktywnych monitorów odsłuchowych poprzez wyjścia AUX. Jednakże, dwa z wyjść AUX są pre-fader, a pozostałe dwa post-fader, co może prowadzić do problemów z regulacją poziomów sygnałów. Użytkownicy sugerują, że można połączyć kilka odsłuchów w jedną linię, co może być problematyczne w przypadku większej liczby muzyków. Istnieje możliwość przerobienia AUX 4 na pre-fader, co zwiększa liczbę torów pre do trzech, co może poprawić elastyczność systemu odsłuchowego.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA