logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wykorzystać moc obliczeniową sprzętów w sieci LAN do przyspieszenia innych?

pan888 20 Mar 2018 21:46 4821 26
REKLAMA
  • #1 17117197
    pan888
    Poziom 10  
    Cześć,

Mam pytanie dot. lokalnej sieci domowej. Czy można skonfigurować sieć lokalną w taki sposób, żeby móc wykorzystać dostępną na innym sprzęcie (PC w sieci) wolną moc obliczeniową?

Mam w sieci sprzęty dużo wolniejsze od mojego PC i chciałbym spróbować przyspieszyć działanie tych sprzętów przez przeniesienie części/większości zadań obliczeniowych właśnie na ten sprzęt. Nie jestem pewien, ale wydaje mi się, że możliwe jest tego typu "przyspieszenie sprzętowe".

Urządzenia pracują w tym samym środowisku (Win 10).

W miarę możliwości chciałbym zachować niezależność sprzętów, tzn. możliwość korzystania jednocześnie z PC i laptopa.

Dyskwalifikuje to rozwiązania typu "odpal TeamViewer i korzystaj z PC na laptopie".

Mam też możliwość postawienia PC jako serwer z Windows Server na pokładzie, ale nie jestem jeszcze aż tak zaznajomiony z tym systemem.

Może jest możliwość, żeby sprzęt mało wydajny był "klientem" mocniejszego sprzetu i wyświetlał zawartość "przeliczoną" właśnie na nim?

Każdy pomysł jest dobry, czekam na Wasze ;) Sam nie znalazłem nic w necie na ten temat, ale może za słabo szukałem...
  • REKLAMA
  • #2 17117404
    VV44
    Poziom 12  
    Ocena: 11
    Zdalny pulpit i korzystasz z mocy twojego PC , po sieci lan nie dodasz RAM-u itp.

• Pomocny post
    #3 17117426
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2495
    1. Klaster obliczeniowy - nie do domu - dobre oprogramowanie kosztuje Nx1000$, słabe wsparcie dla Windows, konieczna wydajna i stabilna sieć.
    2. Windows serwer (Standard lub Datacenter) i pulpity zdalne dla każdego klienta. Moim zdaniem optymalne rozwiązanie. Trochę musisz pokombinować z odblokowaniem RDP dla więcej niż dwóch klientów jednocześnie.
    3. Windows Serwer Datacenter + wirtualne maszyny i pulpit zdalny do każdej z maszyny (zasobochłonne, bez wydajnych i pojemnych dysków SSD się nie obejdzie).
    4. Hyper-V, ESXi itp + maszyny wirtualne. Mniej zasobożerne, ale brak możliwości bezpośredniego korzystania z PC (tylko RDP). Brak gierek.

Dodano po 3 [minuty]:

VV44 napisał:
    Zdalny pulpit i korzystasz z mocy twojego PC , po sieci lan nie dodasz RAM-u itp.

Kolega zapomniał, że tak można uruchomić tylko max jedną sesję RDP I jednocześnie trzeba się wylogować lokalnie.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #4 17117437
    icooz
    Poziom 16  
    Ocena: 43
    Zresztą pomyśl gdyby dało by się rozszerzyć RAM poprzez sieć LAN to i tak dysk twardy byłby znacznie szybszy od tej dodatkowej pamięci RAM. Superkomputera z tego nie zrobisz.
  • #5 17117472
    Karaczan
    Poziom 42  
    Ocena: 1107
    Na Windowsie ciężko coś sensownego zbudować. Brak softu, inny zamysł konstrukcji systemu...

Na Linuxie bez problemu ogarniesz w domu "jakiś" klaster. Tylko jak koledzy zauważyli po co?
    Mocy generalnie nie zsumujesz, możesz tylko zrównoleglić.
  • #6 17118706
    KOCUREK1970
    Ocena: 5341
    pan888 napisał:
    Mam w sieci sprzęty dużo wolniejsze od mojego PC i chciałbym spróbować przyspieszyć działanie tych sprzętów

Bardziej sensowne - dołożyć RAM, wymienić dyski na SSD i już będzie wszystko znacznie szybciej i bardziej responsywnie.
  • #7 17118734
    freebsd
    Poziom 42  
    Ocena: 2026
    - Oprogramowanie kolejek do klastrów obliczeniowych jest akurat dostępne za darmo (w dużej mierze). Nie wiem, czy istnieją wersje pod Windows.
    - Na Linuksie często robię rozproszoną kompilację. Może na Windows też sie da?
    - Można robić rozproszone testowanie oprogramowania - na windows można uruchomić Docker'y więc mozna testować :-)
  • REKLAMA
  • #8 17119309
    pan888
    Poziom 10  
    KOCUREK1970 napisał:
    pan888 napisał:
    Mam w sieci sprzęty dużo wolniejsze od mojego PC i chciałbym spróbować przyspieszyć działanie tych sprzętów

Bardziej sensowne - dołożyć RAM, wymienić dyski na SSD i już będzie wszystko znacznie szybciej i bardziej responsywnie.

Jakbym mógł to bym tak zrobił ;) akurat sprzęt mam różnego rodzaju - w niektóry nie warto inwestować (stary laptop), a niektórych rozbudować tak nie mogę (fizycznie brak możliwości rozbudowy, podzespoły wlutowane, obudowa zaklejona). Dlatego też padło moje pytanie. Myślałem nad jakimś rozwiązaniem w miarę budżetowym, bez dodatkowych inwestycji. Jakbym miał zainwestować, to bym po prostu kupił wydajny nowy sprzęt ;) A swoją drogą nie jest mi niezbędny turbo sprzęt.
    Windows Server jest dobrym pomysłem i będę to w miarę możliwości chciał przetestować :)
    Domyślam się, że demona szybkości nie zrobię że słabszego sprzętu, ale chciałbym mimo wszystko spróbować i zobaczyć jakie efekty dają posunięte przez Was pomysły :)

Jeśli macie pomysły na opcję bez stawiania serwera to możecie się dzielić. Będę również testował w miarę możliwości i czasu.

Dzięki za pomysły! ;)
  • #9 17119437
    Karaczan
    Poziom 42  
    A co chcesz tym osiągnąć? Fotki segregować, hashe przeliczać? To nie ma za bardzo cywilnych zastosowań. Sztuka dla sztuki.
    Archiwizować internet z jednoczesną kompresją archiwów?
    To zadziała jak pseudo wielordzeniowy procesor. Ale że nie mają wspólnego RAM, to jeden nie wie na jakim etapie jest inny "rdzeń". Więc nie mogą kompresować tego samego jednego pliku.
    Każdy może zająć się za to swoim własnym plikiem.
    Ale znów fajnie było by mieć te pliki w jednym miejscu. Sieć sobie zapchasz tymi transferami ;)

Jak ci mp3 tnie jak grasz w gre to sobie z pomocą VNC czy RDP odpalaj mp3 na innej maszynie. :D

Stary złomowaty laptop może być za to np doskonałym serwerem plików w sieci domowej.
    Na pewno będzie szybszy niż popularne routery z dyskiem podpiętym pod USB...
  • #10 17119701
    VV44
    Poziom 12  
    Właśie nie napisałeś co chcesz osiągnąć i do jakich celów ?
  • #11 17119706
    KOCUREK1970
    pan888 napisał:
    Windows Server jest dobrym pomysłem i będę to w miarę możliwości chciał przetestować

Tylko musisz go zainstalować na każdej maszynie (by była odpowiednia komunikacja i taka sama zasada przyznawania/korzystania z zasobów mocniejszej jednostki a i odpowiednio szybka responsywność).
    Finansowo popłyniesz...
  • REKLAMA
  • #12 17119726
    JacekCz
    Poziom 42  
    Ocena: 1460
    pan888 napisał:
    Cześć,

Mam pytanie dot. lokalnej sieci domowej. Czy można skonfigurować sieć lokalną w taki sposób, żeby móc wykorzystać dostępną na innym sprzęcie (PC w sieci) wolną moc obliczeniową?

A te "obliczenia" to konkretnie co?

Bo ten pomysł może mieć inne wąskie gardła, np samą sieć, domyślam się, że Wifi?

Dodano po 6 [minuty]:
    freebsd napisał:
    ... na windows można uruchomić Docker'y więc mozna testować :-)

od Dockera nie przybywa mocy, tylko jest inaczej dzielona.
    Dodano po 3 [minuty]:
    pan888 napisał:

Urządzenia pracują w tym samym środowisku (Win 10).

pulpity zdalne są tylko na Professional

generalnie śmiesznawa jest dyskusja o licencjach za xxxx USD jak nie ma paru stówek-tysiąca PLN na komputer. Chyba że czegoś nie wiem, i są za darmo?
  • #13 17119982
    makosuu
    Ocena: 370
    JacekCz napisał:
    plpity zdalne są tylko na Professional

Można włączyć na każdej edycji. Google twoim przyjacielem. Poza tym zawsze jest teamviewer.
  • #14 17120553
    IC_Current
    makosuu napisał:
    JacekCz napisał:
    plpity zdalne są tylko na Professional

Można włączyć na każdej edycji. Google twoim przyjacielem. Poza tym zawsze jest teamviewer.

Niestety te wszystkie znane mi sposoby powodują wgranie backdoora, zmianę sposobu uwierzytelniania użytkowników, czasem tworzą się nawet jawnie nowi administratorzy itd. Ciekawie też wygląda obserwacja ruchu sieciowego z takich jednostek.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #15 17120744
    makosuu
    O, na jednym komputerze włączyłem RDP jakąś byle jaką paczką z googli, będe w domu to sprawdzę czy faktycznie coś sobie jeszcze w gratisie wgrałem :) Ale wg. mnie to ta metoda jest bezpieczna.
  • #16 17120867
    IC_Current
    makosuu napisał:
    O, na jednym komputerze włączyłem RDP jakąś byle jaką paczką z googli, będe w domu to sprawdzę czy faktycznie coś sobie jeszcze w gratisie wgrałem :) Ale wg. mnie to ta metoda jest bezpieczna.

Chętnie poznam wyniki Twoich testów. Wrzuć na forum. Ja zauważyłem, że coś nie gra z logów systemu monitorowania sieci.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #17 17120948
    Karaczan
    Poziom 42  
    TightVNC sprawdź.
    Nie ogranicza się do systemu Windows.
    A klient jest nawet na Androida ;)
  • #18 17121135
    JacekCz
    Poziom 42  
    my tu wszyscy doradzamy jak dać zdalny ekran, a kolega James Bond dalej ma tajny projekt i nie może powiedzieć, do czego mu ta moc potrzebna.
  • #19 17121439
    VV44
    Poziom 12  
    pan888 wycofał się z projektu
  • #20 17126141
    pan888
    Poziom 10  
    To bardziej w sumie z ciekawości chciałem takie coś sprawdzić. Nie mam żadnych tajnych projektów ;)
    Ciekawym było dla mnie co mogę w ten sposób uzyskać, czy cokolwiek czasowego uzysku można wykręcić nawet na podstawowych operacjach, może też na tych trochę bardziej angażujących sprzęt
    "Prokekt" wygląda tak, że moja kobieta oblega mi stacjonarny komputer bo jej wygodnie się uczyć, przy tym wykorzystując potencjał komputera w 10% :p ja przy tym chciałbym zacząć się uczyć bardziej programować, co mi może przydać się w pracy, i np przerzucić kompilowanie czy też same podstawowe funkcje działania Visual Studio na właśnie komputer stacjonarny. Na swoich innych sprzętach wydajność zaskakująca nie jest, dlatego też padło pytanie tego typu.
    Może pytanie nie było precyzyjne do końca od samego początku. Ale wywiązała się do tego już bardzo ciekawa dyskusja i padły pomysly, które bym chciał przetestować.

Co do Win Serv - nie popłynę tak finansowo jak zakładacie ;) mam licencję jeszcze ze studiów. 100% legalne rozwiązanie ;) taka ciekawostka, że na niektórych studiach Microsoft daje dużo darmowego softu w programie MS Imagine.
    Pytanie tylko czy konieczne wtedy jest instalowanie serwerowej wersji okienek na wszystkich komputerach?

Wybaczcie za zwłokę, nie miałem za dużo czasu żeby tu zajrzeć i brać czynny udział w ostatnim czasie
  • #21 17126201
    IC_Current
    "Pytanie tylko czy konieczne wtedy jest instalowanie serwerowej wersji okienek na wszystkich komputerach? "
    Nie no -serwer tylko na tym stacjonarnym. Reszta może być Home, tablet z Androidem lub nawet siódma kompilacja Kukubuntu. Byle był klient RDP.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #22 17126374
    pan888
    Poziom 10  
    Właśnie mi coś nie pasowało w którejś z poprzednich odpowiedzi. Jednak dobrze myślałem.
    Najpierw chce sprawdzić czy jest taka możliwość bez instalowania win serv jednak, bo pewnie chwilę zejdzie z dostosowaniem wszystkich usług w sieci domowej. Teraz nie mam aż tyle czasu, żeby zająć sie ustawianiem serwera na spokojnie
  • #23 17126622
    makosuu
    IC_Current napisał:

Chętnie poznam wyniki Twoich testów. Wrzuć na forum. Ja zauważyłem, że coś nie gra z logów systemu monitorowania sieci.

Jak się za to zabrać? Ja wymyśliłem takie coś:

• #24 17126649
    JacekCz
    Poziom 42  
    twoje pytanie jest nieco inne, niż o moc obliczeniową. Bardziej gdzie rezyduje Studio i projekty, jak się tym gospodaruje. Mocy "trwałej" do tego nie potrzeba jakiejś szalonej. A w podpunkcie drugim, interakcje z VS, wielokrotne "opakowanie" w pakiety sieciowe każdego dotknięcia klawisza pewnie komfortu nie da.

Windows server terminali się komercyjnie wybiera nie tyle dla zagadnień wydajnościowych (oooo jego specyfikacja i cena baaaaardzo idzie w górę aby wydajności nie stracić), ale zarządzania, eksploatacji, elastyczności, koncentracji. Koszt techniczny "terminala windows" swój jest.

Ile RAM i rdzeni ma pecet, w tej zabawie w kotka i myszkę.
  • #25 17126832
    pan888
    Poziom 10  
    W swoim PC mam i7-4790 na 4 rdzeniach i 8 wątkach, 16GB RAMu.
  • #26 17127114
    IC_Current
    makosuu napisał:
    IC_Current napisał:

Jak się za to zabrać? Ja wymyśliłem takie coś:

Nie znam tego programu i nie wiem, czy można zapisać historię, a następnie poddać ją analizie statystycznej.
    W swoich sieciach statystyki wyciągam z UTMa lub używam protokołu Net Flow + open source'owy NFSen. Backdoory wykryliśmy, sprawdzając kto uporczywie skanuje porty na routerze brzegowym i próbuje zalogować się przy użyciu różnych domyślnych kombinacji "login+ hasło". Okazało się, że to nie były tylko próby logowania na adres publiczny routera, ale komputery w sieci lokalnej nawiązywały połączenia z botnetem. Dalej zobaczyliśmy, że te komputery również próbowały uzyskać dostęp do zasobów sieci wewnętrznej, min z wykorzystaniem poświadczeń zalogowanego użytkownika, czy znowu zestawu standardowych par "login+hasło".
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #27 17128037
    KOCUREK1970
    pan888 napisał:
    Właśnie mi coś nie pasowało w którejś z poprzednich odpowiedzi.

Ja o tym wspomniałem - chodziło o to, że wtedy wszędzie masz takie samo środowisko softwerowe - niestety, ale dogadywanie się jednego Windowsa z innym nie zawsze jest takie bezproblemowe.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o możliwość wykorzystania mocy obliczeniowej sprzętów w lokalnej sieci LAN do przyspieszenia działania wolniejszych urządzeń. W odpowiedziach zasugerowano kilka rozwiązań, w tym wykorzystanie zdalnego pulpitu (RDP) oraz konfigurację serwera z systemem Windows Server, co pozwoliłoby na zdalne korzystanie z mocy obliczeniowej mocniejszego komputera. Wskazano również na ograniczenia związane z systemem Windows, sugerując, że Linux może oferować lepsze możliwości w zakresie klastrów obliczeniowych. Użytkownicy podkreślili, że nie można zsumować mocy obliczeniowej różnych urządzeń, a także zwrócili uwagę na kwestie związane z wydajnością sieci oraz bezpieczeństwem. Wspomniano o możliwościach takich jak Docker oraz oprogramowanie do rozproszonego testowania, ale również o ograniczeniach związanych z instalacją oprogramowania na każdym urządzeniu. Użytkownik wyraził chęć przetestowania różnych pomysłów, aby sprawdzić, jakie efekty można osiągnąć.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA