logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

BMW E46 318i strzela ogniem z wydechu - syczenie przy kolektorze

BMW KACPER 23 Mar 2018 12:05 1128 9
REKLAMA
  • #1 17122328
    BMW KACPER
    Poziom 7  
    Witam. Mam samochód BMW E46 318i. Pewnego razu, wracając do domu, auto zaczęło dziwnie chodzić, jakby nie dostawało paliwa. Zaczęło szarpać, dusić się i strzelać ogniem z wydechu. Przy kolektorze słychać syczenie. Przewody wszystkie sprawdziłem i nie wiem, skąd syczenie dobiega i dlaczego samochód tak chodzi? Pomóżcie.
  • REKLAMA
  • #2 17122350
    mateov3000
    Poziom 21  
    Ocena: 29
    1. Przebicie na przewodach cewkach
    2. Sprawdź świece
    3. Pompa paliwa i jej przekaźnik no i oczywiście filtr paliwa/ powietrza.
    4. Sonda lambda z uszkodzonymi przewodami także może dawać taki objaw bo wjechaniu w wodę zachlapaniu przewodów dla testu można odpiąć sondę
    5. Nie wiem czy tam jest kopułka aparatu zapłonowego ale jeśli jest także do wyczyszczenia.
  • REKLAMA
  • #3 17122404
    BMW KACPER
    Poziom 7  
    1, jak sprawdzić przebicie na przewodach
    2, chodzi o siewiece to jak ja mam je sprawdzić chodzi co Mam na nich zobaczyć
    3 . Jak odloncze sondę to co ma się stać
  • #4 17122412
    mateov3000
    Poziom 21  
    BMW KACPER napisał:
    1, jak sprawdzić przebicie na przewodach
    2, chodzi o siewiece to jak ja mam je sprawdzić chodzi co Mam na nich zobaczyć
    3 . Jak odloncze sondę to co ma się stać

1. W nocy przeważnie ładnie świecą po spryskaniu wodą. Możesz je suszarką osuszyć oddzielić od pokrywy silnika jeśli wróci do normy to przewody. Ja nie wiem jak jest w bmw czy czasem nie ma całego zestawu cewek bezpośrednio wpinanych na świece.
    2. Świece sprawdzić najlepiej wizualnie czy elektrod nie upaliło czy nie są zaolejone.
    3. Jeśli sonda jest winna to po jej odpięciu wszystko wróci do normy komputer z automatu da 0,45V czyli połowa jej zakresu oczywiście po ponownym odpaleniu auta z odpięta sondą.
  • REKLAMA
  • #5 17122421
    BMW KACPER
    Poziom 7  
    A i jeszcze przy tj kolektorze słychać te syczenie C to może być
  • #6 17122430
    mateov3000
    Poziom 21  
    Co do syczenia to może być słychać podciśnienie jakaś nieszczelność w dolocie? Możesz też słyszeć pracę cewki lub wtrysków trudno mi powiedzieć nie słysząc tego własnym uchem. Jeśli masz jakiś tester diagnostyczny to także warto sprawdzić czy błędów nie zanotował. Nie masz wrażenia jakby palił nie na wszystkie cylindry? bo cewka także może być winna. Dlatego warto podjechać na diagnostykę lub samemu podpiąć jak masz interfejs bo to by dużo wniosło bez domyślania się bo przyczyn może być wiele. Kontrolka błędu silnika się zapaliła?
  • #7 17122443
    BMW KACPER
    Poziom 7  
    To może przestą nieszczelność kolektora to wszystko się dzieje te zamulenie silnika i strzał z tłumika

Dodano po 2 [minuty]:

To może przestą nieszczelność kolektora to wszystko się dzieje te zamulenie silnika i strzał z tłumika
  • REKLAMA
  • #8 17122449
    mateov3000
    Poziom 21  
    Też tak może być więc sprawdź dokładnie wszystkie wężyki podciśnienia i dolot od filtra powietrza czy nie ma jakiegoś pęknięcia itd którym mógł by ssać lewe powietrze. Kontrolka silnika się zapaliła? jeśli tak to podskocz na diagnostykę i będzie wiadomo.
  • #9 17122458
    BMW KACPER
    Poziom 7  
    Właśnie żadna kontrolka się nie zapaliła
  • #10 17122467
    mateov3000
    Poziom 21  
    Więc na spokojnie posprawdzaj wszystko postaraj się zlokalizować syczenie centymetr po centymetrze każdy wężyk. Możliwe że to normalne w tych modelach chyba że to pojawiło się właśnie po tej usterce albo dopiero teraz zwróciłeś na to uwagę.
    Jeśli palisz papierosy lub e-papierosa to także pomoże Ci to w diagnozie dolotu dymek otworkiem wyleci ;) i łatwiej natrafisz na nieszczelności metod szukania jest wiele niektórzy spryskują wodą z mydłem cały dolot inni znowu metodę ciśnieniową stosują np za pomocą kompresora i szukają którędy ucieka powietrze.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z BMW E46 318i, który objawia się szarpaniem, dławieniem się silnika oraz strzałami z wydechu, a także syczeniem przy kolektorze. W odpowiedziach sugerowane są różne możliwe przyczyny, takie jak przebicie na przewodach cewkowych, uszkodzone świece, problemy z pompą paliwa, nieszczelności w dolocie, a także uszkodzenia sondy lambda. Użytkownik powinien sprawdzić wszystkie przewody podciśnienia, dolot powietrza oraz ewentualne nieszczelności, a także rozważyć diagnostykę komputerową, aby zidentyfikować błędy. Wskazówki obejmują również metody lokalizacji nieszczelności, takie jak użycie dymu lub spryskiwanie wodą z mydłem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA