logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Amica ZIM 436 zacina się... - Po włączeniu wypompowuje wodę, nabiera nowej i kon

AS pik 23 Mar 2018 20:34 1962 7
REKLAMA
  • #1 17123446
    AS pik
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Pozwólcie, że zawrócę Wam głowę moim problemem...
    Otóż po włączeniu zmywarki zaczyna się wypompowywanie wody z poprzedniego prania (czyli jak zwykle). Następnie zmywarka napełnia się nową wodą i najczęściej na tym się kończy. Słyszę jeszcze trzask otwieranej klapki na tabletkę i koniec. Słychać delikatne buczenie jakby transformator czy coś podobnego. Woda się nie podgrzewa.
    Czasem po dłuższym oczekiwaniu coś tam drgnie, pohałasuje kilka sekund i tyle. Dalej cichutko buczy.

Mogę tak uruchamiać dziesiątki razy i ciągle jest to samo...

Ciekawostka jest taka, że ok. 3 miesiące temu podobnie się działo ale po kilkudziesięciu próbach trwających kilka dni nagle wszystko wróciło do normy... Samodzielnie się naprawiło... Jakoś wpłynąłem na nią mocą czy co?

Ale teraz moc nie działa (osłabiony jestem - przeziębiony...).

Co powinienem teraz sprawdzić lub w jaki sposób odkryć co się stało?

Wiem, że zawsze mogę zwrócić się do serwisu ale jak sobie pomyśle, że mam zapłacić za to, że znowu "samo się naprawi" to słabo mi się robi...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17123609
    nares
    Specjalista AGD
    Ocena: 3369
    Kondensator rozruchowy pompy myjącej sprawdź.
  • REKLAMA
  • #3 17123691
    AS pik
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    No to jest konkretna odpowiedź - dziękuję.
    Jeszcze tylko muszę go znaleźć :). No ale muszę się z tym uporać jeśli sam chce to zrobić...

Dodano po 15 [godziny] 10 [minuty]:

Tak.
    Potwierdzone.
    Kondensator.
    Dziękuję.
  • #4 18762400
    regedit181
    Poziom 1  
    Cześć,
    mam bardzo podobny problem z tym samym modelem zmywarki.
    Ponad rok stała nieużywana, gdy ostatnio próbowałem jej użyć nie powiodło się. Zmywarka najpierw spuszcza wodę, następnie pobiera trochę wody, następnie parę minut cicho buczy (może podgrzewa wodę) i tyle, nic więcej się nie dzieje.
    Czy to również może być wina kondensatora rozruchowego pompy myjącej? W którym miejscu znajduję się ten kondensator?

Z góry dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #6 19920348
    pawel24teodorczuk
    Poziom 2  
    Witam. Mam podobny problem co poprzednicy. Ale największy problem jest ze znalezieniem Kondensatora rozruchowego. Czy macie wiedzę gdzie to dostać i czy musi być kondensator koniecznie do tej konkretnej zmywarki czy może być jakiś zamiennik?
  • #7 19920484
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6878
    pawel24teodorczuk napisał:
    Ale największy problem jest ze znalezieniem Kondensatora rozruchowego.

Wystarczy trochę oczka otworzyć, wisi sobie z boczku na pompie myjącej, coby kilometrów przewodów nie ciągnąć.

Czy macie wiedzę gdzie to dostać

W każdym szanujacym się sklepie z częściami agd, zresztą w tych nieszanujących się też powinny być, to bardzo obyczajne elementy.

czy musi być kondensator koniecznie do tej konkretnej zmywarki czy może być jakiś zamiennik?

Może być dowolny, byle by się parametry kondensatora zgadzały.
  • #8 19920681
    pawel24teodorczuk
    Poziom 2  
    Dzięki bardzo za informacje. Gwoli ścisłości pisząc gdzie mogę znaleźć kondensator miałem na myśli sklep 😉 Jego lokalizację znalazłem dość szybko. Dzięki raz jeszcze.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z zmywarką Amica ZIM 436, która po włączeniu wypompowuje wodę, napełnia nową, ale nie kontynuuje cyklu, a jedynie buczenie. W przeszłości podobny problem ustąpił samoczynnie, jednak obecnie nie można go rozwiązać. Użytkownicy sugerują sprawdzenie kondensatora rozruchowego pompy myjącej, który znajduje się przy pompie. Wymiana kondensatora, dostępnego w sklepach z częściami AGD, może kosztować poniżej 10 zł, a zamienniki są również akceptowalne, pod warunkiem zgodności parametrów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA