logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] SMC Barossa 250 - Działanie zapłonu na 2 cylindrach

Patrx723 25 Mar 2018 21:35 4158 4
REKLAMA
  • #1 17127688
    Patrx723
    Poziom 6  
    Ocena: 3
    Witam. Chciałbym się dowiedzieć jak działa zapłon w quadzie 2 cylindrowym. Posiada on zwykły moduł 6 pin taki jak do silników 1 cylindrowych, ale działa na 2 cylindry. Instalacja idzie do wymiany, bo tamta została zrobiona co najmniej źle, więc mile widziany byłby schemat takiego zapłonu, lub dobry opis działania.
  • REKLAMA
  • #2 17127839
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2795
    Patrx723 napisał:
    Posiada on zwykły moduł 6 pin taki jak do silników 1 cylindrowych, ale działa na 2 cylindry

Zapewne tak jak w bezrozdzielaczowym "malaczu" - cewka z uzwojeniem WN którego oba końce są wyprowadzone - każdy na inną świecę.
    Pokaż zdjęcie cewki zapłonowej.
  • REKLAMA
  • #3 17129097
    Patrx723
    Poziom 6  
    Później wyślę zdjęcie, ale tam są 2 cewki WN, zwykłe takie jak do innych quadów/motocykli. Mógłbym zobaczyć jak to jest tam podłączone, idąc po kablach, ale chciałbym lepiej zrozumieć zasadę działania. I też nie wiem czy to jest dobrze podłączone, bo naprawdę ktoś chyba robił instalację na szybko.
  • REKLAMA
  • #4 17131393
    Patrx723
    Poziom 6  
    Sprawdziłem te cewki i są one połączone szeregowo ze sobą(idzie kabel od modułu do cewki, z tej cewki do następnej i na końcu do masy). Czyli iskra jest cały czas tym samym momencie na 2 cylindrach, co mnie zmyliło, ale jak działa to dobrze. Czyli problem sam się rozwiązał:)
  • #5 17131398
    Patrx723
    Poziom 6  
    Sprawdziłem te cewki i są one połączone szeregowo ze sobą(idzie kabel od modułu do cewki, z tej cewki do następnej i na końcu do masy). Czyli iskra jest cały czas tym samym momencie na 2 cylindrach, co mnie zmyliło, ale jak działa to dobrze. Czyli problem sam się rozwiązał:)

Dodano po 1 [minuty]:

Także temat do zamknięcia:)
REKLAMA