logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Satel Integra 128-wrl. Brak połączenia z centralą. DLOADX

cinek7548 31 Sie 2016 10:14 14724 11
REKLAMA
  • #1 15902697
    cinek7548
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    Witam. Posiadam centralę INTEGRA 128-WRL.
    Po zainstalowaniu programu DLOADX nie moge połączyc się z centralą przez RS232
    Dodam że sterowniki do kabla są zainstalowane, w menu manipulatora włączona jest opcja "DOWNLOADING"
    Identyfikator INTEGRA i Identyfikator DLOADX jest wprowadzony taki sam jak w manipulatorze.
    W załączniku przesyłam screen jak to wygląda Satel Integra 128-wrl. Brak połączenia z centralą. DLOADX
  • REKLAMA
  • #2 15904251
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15546
    Rozumiem że posiadasz kabel Satel USB, którą końcówkę podłączyłeś do centrali, przypadkiem nie TTL?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 15904664
    urbek84
    Poziom 13  
    Ocena: 15
    Uruchom program z prawami administratora. Mam taki przypadek na jednym z firmowych laptopów.
  • #4 16209595
    cinek7548
    Poziom 8  
    Wracam do tematu. Trochę mnie nie było teraz wróciłem i będę próbował to programować.
    Przez TTL nie podłączałem.
    Konwerter sprawny - oryginalny SATEL (świeci zielona dioda wysyłania do centrali)
    Port COM prawidłowy (świeci na zielono)
    Identyfikatory zgodne (centrala - DloadX)
    Downloading w centrali uruchomiony

"Nie nawiązano komunikacji z centralą" - Tu bez zmian.

Dodano po 1 [minuty]:

Spróbuje uruchomić jako administrator. Być może wina leży po tej stronie
  • REKLAMA
  • #5 16210969
    reweriko

Poziom 25  
    Ocena: 99
    urbek84 napisał:
    Uruchom program z prawami administratora. Mam taki przypadek na jednym z firmowych laptopów.

Też tak miałem i to może być powód....ale ....
    Co oznacza Twoim zdaniem "włączona jest opcja "DOWNLOADING""
    Na klawiaturze z poziomu instalatora powinno być start RS..
    Jeżeli masz ETHM i był podłączony w trakcie uruchomienia "start RS" musisz ponownie uruchomić tą funkcje po włożeniu RS do centrali.
    Konto firmowe:
    ALLSYSTEM
    Krzyżowa, Bytom, 41-909 | Tel.: 530XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: http://allsystem.eu
  • REKLAMA
  • #6 16211036
    cinek7548
    Poziom 8  
    Oznacza to, że w manipulatorze dotykowym SATEL INT-TSG-BSB jest włączona funkcja "Downloading"
    Z tego co mi wiadomo jest niezbędna do komunikacji z komputerem
  • #7 16211045
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 16211072
    cinek7548
    Poziom 8  
    norbert.s. napisał:
    reweriko napisał:
    Na klawiaturze z poziomu instalatora powinno być start RS

Tak jest w Versie. W Integrze uruchamamy downloading.

cinek7548 napisał:
    "Nie nawiązano komunikacji z centralą" - Tu bez zmian.

Wyłącz i włącz port. Sprawdź mimo wszystko w menedżerze urządzeń na którym porcie pracuje konwerter i czy taki masz ustawiony.

Port COM jest prawidłowy, świeci na zielono więc jest wolny i działa poprawnie. Przy uruchomieniu jako administrator nadal nie ma łączności. Tak jak opisywałem wcześniej dioda na konwerterze świeci na zielono - ta od wysyłania DO CENTRALI, nie świeci natomiast ta która pokazuje wysyłanie danych Z CENTRALI.
    Pomysły mi się pokończyły
  • #9 16211082
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #10 16211170
    cinek7548
    Poziom 8  
    Tak. Już skończyły się pomysły

Dodano po 2 [godziny]:

Po konsultacji z SATELEM odsyłam płytę główną na serwis w celu sprawdzenia sprawności pod względem połączenia.
    Już raz była na serwisie, miała uszkodzony port RS, wymienili, odesłali i miało działać. Dzisiaj dowiedziałem się od serwisanta że przez to że był uszkodzony RS w płycie głównej mogła zostać uszkodzona jakaś inna część bo nawet serwis telefonicznie instruował mnie co i jak robić i byli bezradni. Kilka godzin przegadanych a ludzie którzy w tym siedzą dzień w dzień rozkładali ręce.
    Dzięki wszystkim za fatyge, jak wróci z serwisu dam znać co i jak
  • #11 17444304
    CharlesH
    Poziom 1  
    Ocena: 2
    też miałem taki problem więc podaję poniżej jak go rozwiązałem - nie znalazłem na forach takich porad.

1. po połączeniu komputera z centralą za pomocą kabla RS i uruchomieniu programu DLOADX należy ujednolicić identyfikatory w programie DLOADX i w manipulatorach tzn.
    2. odczytać numery identyfikatorów INTEGRA i DLOADX w manipulatorze (szczegóły w instrukcji)
    3. wpisać je w programie DLOADX w okienku 'Parametry konfiguracji'
    4. uruchomić funkcję DOWNLOADING w manipulatorze (jest dostępna po wpisaniu hasła serwisowego ale nie trzeba wchodzić w tryb serwisowy TS)

u mnie to pomogło w bezproblemowym połączeniu komputera z centralą WRL128 przez port COM4.
  • #12 17444313
    artek8422
    Poziom 10  
    U mnie padł kabel
    Mam nowy i działa prawidłowo

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik ma problem z połączeniem centrali Satel INTEGRA 128-WRL z programem DLOADX przez port RS232. Pomimo zainstalowanych sterowników, włączonej opcji "DOWNLOADING" w manipulatorze oraz zgodnych identyfikatorów, komunikacja nie jest nawiązywana. Użytkownicy sugerują uruchomienie programu z prawami administratora, sprawdzenie portu COM oraz upewnienie się, że kabel konwertera jest sprawny. Po konsultacji z serwisem Satel, użytkownik zdecydował się na odesłanie płyty głównej do serwisu w celu sprawdzenia uszkodzeń. Inni użytkownicy dzielą się swoimi doświadczeniami, wskazując na konieczność ujednolicenia identyfikatorów oraz sprawdzenie kabla jako potencjalnych źródeł problemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA