logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VW / T4 / 2,5 LPG - 3 Bieg problem - automat, zawór elektrohydrauliczny

mark1980 28 Mar 2018 18:34 5406 15
REKLAMA
  • #1 17133952
    mark1980
    Poziom 11  
    Moja skrzynia odmawia posłuszeństwa. 3 bieg się ślizga. T4 jest z 1994 roku. Ma ktoś pomysł co z tym zrobić? Ma ktoś może schemat takiej skrzyni? Jakaś instrukcja napraw. Coś co pomoże mi rozebrać i złożyć tą skrzynie. Czy wymiana oleju coś pomoże? (moim zdaniem nie, ale może ma ktoś z was doświadczenie). Co zrobić z tym fantem. Jestem z okolic Gorzowa Wlkp. Może jest jakiś magik w okolicy od tych skrzyń. Z góry dzięki za pomoc.

Dodano po 1 [minuty]:

Czy ktoś się orientuje, czy od innych silników skrzynia będzie pasowała do mojego? Jak to sprawdzić?
  • REKLAMA
  • #2 17134976
    kindlar
    Poziom 42  
    Ocena: 1604
    Nie rozumiem jak bieg się ślizga. Jak jest wbita trójka może się ślizgać sprzęgło bo jest zaolejone lub tarcze zużyte ale zazębione koła zębate nie ślizgają się.
  • Pomocny post
    #4 17136484
    romuald-f
    Spec Automatyczne skrzynie biegów
    Ocena: 1540
    Masz skrzynię AG4 (098-099) bez lock-up (jest miarka oleju), produkowane do 1994r. Od 1995 skrzynka ta ma symbol AG4 01P posiada lock-up i nie ma już miarki oleju, nastąpiła zmiana konstrukcyjna. Dokumentacji jest trochę, ale trzeba pokombinować: https://www.automaticchoice.com/uploads/producten/pdfs/Catalogue/vw01p.pdf i tu: http://www.fzth.de/fileadmin/user_upload/catalogue/vw_a4_095_096_01m_098_01p.pdf , na pewno masz uszkodzenie na koszu 3-4 bieg (K3).
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #6 17145361
    marszałekkom
    Poziom 31  
    Ocena: 505
    Sprzęgło cierne, które na stałe sprzęga przekładnię hydrokinetyczną, żeby nie było strat momentu.
  • Pomocny post
    #7 17151371
    konio68
    Poziom 16  
    Ocena: 19
    Ze sklepem jest kłopot bo kiedyś też szukałem i lipa.
    Ale sklep nic Ci nie da jak nie wiesz jak ocenić które elementy są zużyte. Do tego w tak wiekowej skrzyni jak ją rozbebeszysz przyjdzie zrobić jej kompleksowy remont a tego samemu nie zrobisz raczej .Są elementy , które się wymienia zawsze przy rozebraniu skrzyni. inaczej inwestowanie czasu i kasy nie ma sensu.
    Proponuję zakup drugiej ,używki z gwarancją rozruchu lub takiej po regeneracji ale to już drożej.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 17151914
    romuald-f
    Na pw wysłałem nazwy firm, które posiadają w swojej ofercie części do ASB.
  • Pomocny post
    #10 17154036
    romuald-f
    Wysłałem na pw.
  • #11 17160781
    mark1980
    Poziom 11  
    Ok , diagnoza na dzień dzisisiejszy. Tarcze z poszczegolnych sekcji biegowych sa ok. problem polega na czymś innym. Z jedynki na dwojke, samochod przerzuca bieg plynnie. W momencie zmiany biegow na 3 bieg skrzynia nie ciagnie tylko wzrastaja obroty. Musze puscic gaz i dodac go ponownie i trzeci bieg wskakuje. z 3 na 4ty bieg jest ok. Słyszałem ze to wina elektrozaworu. Jak dostać się do tego zaworu? Czy da się od strony miski i filtra oleju???
    Czy da sie ten zawor dokupic? I czy moja teoria jest sluszna???
  • Pomocny post
    #12 17161112
    konio68
    Poziom 16  
    Sterownik hydrauliczny masz jak zdejmiesz miskę . Nie trzeba zwalać skrzyni. Zawory się wymienia lub regeneruje . niestety nie podam Ci namiarów na sklep . Proponuję poszukaj PDFki serwisowej dla swojej skrzyni w necie. będziesz miał opisane , który zawór za co odpowiada i gdzie się znajduje . Musisz tylko typ skrzyni odczytać jaka masz. Ja do swojego Tipa 6biegowego bez problemów znalazłem.
    Możesz też zakupić regenerowany sterownik , koszt około 1000 PLN jak masz pewność że to jego wina.
    A auto pod górkę jak staniesz na D nie stacza się ?
  • #13 17168099
    mark1980
    Poziom 11  
    konio68 napisał:
    Sterownik hydrauliczny masz jak zdejmiesz miskę . Nie trzeba zwalać skrzyni. Zawory się wymienia lub regeneruje . niestety nie podam Ci namiarów na sklep . Proponuję poszukaj PDFki serwisowej dla swojej skrzyni w necie. będziesz miał opisane , który zawór za co odpowiada i gdzie się znajduje . Musisz tylko typ skrzyni odczytać jaka masz. Ja do swojego Tipa 6biegowego bez problemów znalazłem.
    Możesz też zakupić regenerowany sterownik , koszt około 1000 PLN jak masz pewność że to jego wina.
    A auto pod górkę jak staniesz na D nie stacza się ?

Jaku już dobiore się do elektrozaworów to w jaki sposób rozpoznać który jest odpowiedzialny za jaki bieg???
  • #14 17168966
    konio68
    Poziom 16  
    No właśnie , dlatego musisz wygoglować sobie typ skrzyni i znajdziesz bez problemu rozpiskę ,który elektrozawór za co odpowiada . Nie wszystkie odpowiadają za zmianę biegów bezpośrednio . Są zawory przełączające typu ON/OFF i zawory zwane regulatorami ciśnienia ( EDS ) . regulatorów jest więcej i odróżnisz je od innych . Ale jaki układ i jakie za co odpowiadają . To nie jest tak że zawór załącza i jest inny bieg. One podają tylko odpowiednie ciśnienie oleju na sprzęgła i hamulce . Osobiście nie podjąłbym bym się szukania .który zawór nie domaga jak nie ma możliwości sprawdzenia go . Usterkę typu zwarta cewka lub walnięta znajdziesz ale jego wadliwą pracę raczej wątpię. No ale powodzenia może coś wynajdziesz.
  • #15 17170416
    romuald-f
    Tu masz:
    Audi/Vw (096, 097)
    Komputer aktywuje elektrozawory przez dodanie wartości „-„ (minus, masa)
    1szy bieg = EV4-wł. i EV5-wł. następnie wył.
    2gi bieg = EV2, EV4-wł. i EV5-wł. następnie wył.
    3ci bieg = EV3, EV5-wł. i EV7-wł. następnie wył.
    4ty bieg = EV1, EV2, EV3, EV4 wł. I EV7-wł. następnie wył.
    Elektrozawór EV6 – EPC pracuje na wszystkich biegach.
    Działanie skrzyni przy braku aktywacji elektrozaworów (tryb awaryjny):
    R – wsteczny. D2, D3, D4 – tylko trzeci bieg. D1 – pierwszy bieg.
    Jak z powyższego widzisz elektrozawory pracują na przemian.

Ps. "konio68" nie pisz bzdur bo wprowadzasz w błąd.

• #16 17172839
    mark1980
    Poziom 11  
    romuald-f napisał:
    Tu masz:
    Audi/Vw (096, 097)
    Komputer aktywuje elektrozawory przez dodanie wartości „-„ (minus, masa)
    1szy bieg = EV4-wł. i EV5-wł. następnie wył.
    2gi bieg = EV2, EV4-wł. i EV5-wł. następnie wył.
    3ci bieg = EV3, EV5-wł. i EV7-wł. następnie wył.
    4ty bieg = EV1, EV2, EV3, EV4 wł. I EV7-wł. następnie wył.
    Elektrozawór EV6 – EPC pracuje na wszystkich biegach.
    Działanie skrzyni przy braku aktywacji elektrozaworów (tryb awaryjny):
    R – wsteczny. D2, D3, D4 – tylko trzeci bieg. D1 – pierwszy bieg.
    Jak z powyższego widzisz elektrozawory pracują na przemian.

Ps. "konio68" nie pisz bzdur bo wprowadzasz w błąd.
    Dziękuję romuald-f . o to mi własnie chodziło.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z automatyczną skrzynią biegów w VW T4 z 1994 roku, gdzie trzeci bieg się ślizga. W odpowiedziach wskazano, że może to być spowodowane uszkodzeniem kosza 3-4 biegu oraz problemem z elektrozaworem. Użytkownik pyta o schemat skrzyni oraz instrukcje naprawy, a także o możliwość wymiany oleju. Wskazano, że w przypadku tak starej skrzyni, kompleksowy remont może być konieczny, a zakup używanej lub regenerowanej skrzyni może być bardziej opłacalny. Użytkownik dowiaduje się również o działaniu elektrozaworów i ich roli w zmianie biegów, a także o dostępności części zamiennych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA