logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Prośba konwersji schematów i PCB wykonanych w 2000r program PROTEL na .pdf

wust 29 Mar 2018 13:08 1065 11
REKLAMA
  • #1 17135585
    wust
    Poziom 9  
    Dzień dobry. W 2000 roku zaprojektowałem schematy i płytkę PCB w PROTEL chyba 98SE. Czy ktoś z kolegów mógłby przekonwertować na pliki .pdf ponieważ muszę naprawić tą płytkę a nie mam dokumentacji?
    Łączę pozdrowienia
    Włodek
  • REKLAMA
  • #2 17135657
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 17135766
    wust
    Poziom 9  
    Przepraszam, tylko jak to zrobić gdy mam 55 plików? 46 schematów i 9 PCB

Dodano po 37 [minuty]:

Pomyliłem się, mam 23 schematy (w tym 3 pliki .PRJ) i 6 PCB (w tym 2 pliki .ECO). Po prostu były poprawiane w tym 2000 roku i dlatego źle policzyłem. Schematy są prościutkie. Przepraszam za zamieszanie.
    Łączę pozdrowienia
    Włodek
  • #4 17135873
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 17135921
    wust
    Poziom 9  
    Stąd ten problem, PROTEL i projekt jest na laptopie HP California Access z 1996 roku pod Windows 95, z którego nie mam jak wydrukować dokumentacji, obecny laptop HP ma Windows 7.
    Zatem gdy nikt z kolegów nie ma możliwości przekonwertowania to pozostanie mi kontakt z Altium i prośba o jakiegoś triala, ściągnąłem triala OrCADa ale nie czyta, ściągnąłem darmowego EAGLE też nie czyta, niestety dinozaury wyginęły i chyba jestem ostatnim Mohikaninem, projekt jest wybitnie specjalizowany i bardzo wątpię aby komukolwiek i do czegokolwiek by się przydał, jedyna pociecha, że wytrzymał 18 lat, oooo załapałem, jest pełnoletni :)
  • REKLAMA
  • #6 17135927
    simw
    Poziom 27  
    Ocena: 286
    Spróbuj https://easyeda.com
    Teoretycznie można importować pliki z altiuma, nie wiem czy z protela i jak to działa, ale warto spróbować.
  • REKLAMA
  • #7 17135946
    krzysiek_krm
    Poziom 40  
    Ocena: 598
    Witam,
    wust napisał:
    Stąd ten problem, PROTEL i projekt jest na laptopie HP California Access z 1996 roku pod Windows 95, z którego nie mam jak wydrukować dokumentacji,

powinieneś poszukać darmowej, wirtualnej drukarki pdf (windows 95 free pdf printer), coś tam w sieci jeszcze jest.

Pozdrawiam
  • #8 17135976
    wust
    Poziom 9  
    Dzięki, lapek ma kieszeń na dyskietki 1,44" i na razie nie mogę się połączyć ani z siecią ani z obecnym nowszym HP z 2014 roku lapkiem Windows 7
    dzięki za pomocne dłonie, EasyEDA nie czyta ale może cos nie tak ustawiłem, próbuje triala ściągnąć z Altium
  • #9 17135991
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 17136022
    krzysiek_krm
    Poziom 40  
    Ocena: 598
    Chyba istnieje jeszcze jedna możliwość, chociaż nie jestem pewny.
    O ile pamiętam, starsze protel'e miały "same z siebie" wbudowaną opcję eksportu do postscript, takie pliki spokojnie przyjmuje dowolna firma poligraficzna, drukująca różne rzeczy na zlecenie (średnio 20 groszy za stronę A4).
  • #11 17136091
    wust
    Poziom 9  
    Popatrzę co może ten PROTEL zrobić, o ile pamiętam miał możliwość zapisania w formacie OrCADa, możliwe i w postscriptcie ale nie pamiętam. Tylko laptop ma 22 lata, Windowsy 95, PROTELa 98SE wszystko legalne, kieszeń dyskietek 1,44", kartę sieciową PCMCIA ale nie mogę otworzyć otoczenia sieciowego i nie widzi ani sieci ani komputerów, nie mam po tylu latach dyskietki instalacyjnej z Windows 95, nie mam dyskietki instalacyjnej z PROTELem i jedyne co mogę zrobić to wyświetlać na nim projekt ale to jest jakieś 6" widoku schematu i mogę tak patrząc w lapka próbować naprawiać fizyczne urządzenie. Natomiast mam kopie tego projektu, schematów i PCB na laptopie HP 15" z Windowsami 7 ale są w formacie właśnie PROTELa 98SE z tego 2000 roku i w żaden sposób na razie nie mogę ich otworzyć aby obejrzeć na 16" czy wydrukować na papierze.
    Właśnie ściągam Circuit Studio Altium może to odczyta. Na dzisiaj dzięki wszystkim bo muszę zamknąć kompa.
    Pozdrowienia :)
  • #12 17136252
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Wątek dotyczy prośby o konwersję schematów i płytki PCB zaprojektowanych w 2000 roku w programie PROTEL 98SE na format PDF. Użytkownik, Włodek, nie ma dostępu do dokumentacji i potrzebuje pomocy w konwersji 23 schematów i 6 PCB. Uczestnicy dyskusji sugerują różne metody, w tym użycie starszego komputera z systemem Windows 95, instalację wirtualnej drukarki PDF, a także programów takich jak Altium, EasyEDA, Pulsonix oraz Circuit Studio. Wskazują również na problemy z kompatybilnością nowszych systemów operacyjnych oraz trudności w otwieraniu plików z Protela na nowoczesnych laptopach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA