logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Obliczanie spadku napięcia

Merki 29 Mar 2018 19:26 5019 3
REKLAMA
  • #1 17136409
    Merki
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Natrafiłem w sieci na wzór pozwalający wyznaczyć bezpośrednio wymagany przekrój przewodu tak, aby zachować dopuszczalny spadek napięcia (s.21, wzór 19):

Dobór pzrewodów

Nie wiem czy do końca rozumiem go poprawnie. Chciałbym go zastosować do wyznaczenia spadku napięcia przewodu dla zasilania członu kondensatorowego. Zakładając, że kondensator ma cos fi=0 ze wzorów wynika, że spadek napięcia wynosi 0 co kłóci mi się z intuicją i w sumie chyba słusznie, bo nie powinno się uwzględniać jedynie rezystancji przewodu ale również reaktancję (co we wspomnianym opracowaniu pisze na kolejnej stronie w przypadku wyznaczania spadku napięcia np. przy rozruchu silnika).

Tylko, że jest to jakieś niespójne - żeby wzór dało się zastosować powinienem chyba założyć rzeczywisty kondensator (który ma jakąś rezystancję) i wyznaczyć z tego faktyczny cos fi (który nie wyjdzie całkiem 0, a troszkę więcej) i uwzględnić wtedy również reaktancję kabla. Tylko po co umowne traktowanie w dokumencie na stronie 15 kondensatora jako elementu z cos fi=0? Czy chodzi o jakieś uproszczenie obliczenia?
  • REKLAMA
  • #2 17141018
    kamil12239
    Poziom 17  
    Ocena: 45
    W tamtym wzorze z 15 strony moc podano w varach co jest dla baterii kondensatorów normalne ponieważ bateria kondensatorów pobiera moc bierną pojemnościową.
    Mówiąc krótko podstawiasz do wzoru na prąd moc w varach powinno być na kondensatorze jaka moc. Wtedy w zależności od wyliczonego prądu patrzysz jaki przekrój pasuje. Później liczysz spadek napięcia. I w zależności od przekroju masz dwa wzory uproszczony (chyba do 25mm2) i uwzględniający rezystancję i reaktancję przewodu.
  • REKLAMA
  • #3 17147965
    Merki
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    No ok, liczysz z wzoru przekrój ze względu na spadek napięcia ale jakie cos fi podstawić? 0? Wtedy wyjdzie 0 mm2 przekrój...
  • #4 17148100
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4789
    Merki napisał:
    Natrafiłem w sieci na wzór pozwalający wyznaczyć bezpośrednio wymagany przekrój przewodu tak, aby zachować dopuszczalny spadek napięcia (s.21, wzór 19):

Lepiej posługiwać się tymi:

Spadek napięcia - dobór przekroju żyły kabla w sieciach prądu przemiennego jednofazowego

Spadek napięcia - dobór przekroju żyły kabla w sieciach prądu przemiennego trójfazowego

Kalkulator mocy i prądu w układach trójfazowych
REKLAMA