logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tworzenie monitoringu w psiej szkole - TP-Link AC750 i kamery WiFi Orlo

K9security 30 Mar 2018 17:16 1068 21
  • #1 17138256
    K9security
    Poziom 6  
    Dzis doszedł do mnie ruter 4g (gsm) w ktorym bedzie zainstalowana karta sim. Chce stwozyc monitoring kojcy dla psow na mojej psiej szkole. Czy to jest do zrobienia.
    Ruter plus np 10kamer wifi. Czy bedzie mozliwy podglad przez neta. (Hodzi o zmienne IP)
    Ruter to TP-Link AC750 4G LTE SIM

Kamery beda wi fii
    orllo kamera-zewnetrzna-obrotowa
  • #2 17138348
    gasak
    Poziom 19  
    Ocena: 67
    Pierwsze przede wszystkim, pisze kolega jak .... jak... jak uczeń 1 klasy podstawowej.....
    Drugie przede wszystkim IP musi być publiczne, jeśli takowe będzie nawet zmienne to jest do wykonania.
    Moderowany przez suworow:

Wypowiedź błędna. Proszę się nią nie sugerować.

• #4 17138578
    kood
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 443
    gasak napisał:
    Drugie przede wszystkim IP musi być publiczne

Nie musi.
  • #5 17139148
    makosuu
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 370
    kood napisał:
    gasak napisał:
    Drugie przede wszystkim IP musi być publiczne

Nie musi.

Nie musi bo jest chmura ale jakby było to jest zdecydowanie na plus.
  • #6 17139158
    K9security
    Poziom 6  
    Przepraszam ze pisze jak pisze ale po 20 lataxh do polski przyjechalem i moge miec priblemy z pisaniem

Dodano po 1 [minuty]:

Ruter mam gsm kamery beda wifi z karta 128gb pamieci
    Producent kamer daje sobie r3ke uciac ze bez probkemu bede miał wgkad przez ich mobilna aplikacje
  • #7 17139234
    makosuu
    K9security napisał:
    Producent kamer daje sobie r3ke uciac ze bez probkemu bede miał wgkad przez ich mobilna aplikacje

Jeśli ma chmurę (standard dzisiaj) to oczywiście nie będzie problemu.
  • #8 17139276
    kood
    Daj sobie spokój z wifi, połóż skrętkę kamery + rejestrator i będzie to miało ręce i nogi. Szkoda nerwów na wifi zwłaszcza że kamery i tak trzeba z czegoś zasilić.
  • #9 17139392
    K9security
    Poziom 6  
    No ok moga byc zwykle kamery nie ma problemu ale mi chodzi o to bym mogł miec podglad na zywo np jak jestem na służbie. Czyli i tak musze uzyc tego rutera gsm.
    No i ciagnac kable tam i spowrotem po 150m placu bie bedzie latwo.
  • #10 17139652
    kood
    router GSM to też średni pomysł jeśli chodzi o podgląd z monitoringu.
  • #11 17139656
    makosuu
    kood napisał:
    router GSM to też średni pomysł jeśli chodzi o podgląd z monitoringu.

Czemu? Ja nie widzę jakichś wielkich wad, wręcz przy dobrym sygnale mamy bardzo dobry upload.
  • #12 17139681
    kood
    makosuu napisał:
    Czemu? Ja nie widzę jakichś wielkich wad, wręcz przy dobrym sygnale mamy bardzo dobry upload.

bo upload/download czy stabilność łącza nie zależy tylko od tego czy sygnał jest dobry ale też od tego jak obciążony jest BTS do tego podatność na zakłócenia.
  • #13 17139685
    makosuu
    Nawet jak BTS jest przeciążony to ludzie zapychają download a nie upload, więc upload zawsze będzie na dobrym poziomie.
  • #14 17139721
    kood
    makosuu napisał:
    więc upload zawsze będzie na dobrym poziomie.

kolego to że łączysz się z BTSem który nie jest przeciążony to nie znaczy że tak jest wszędzie i nie znaczy że za miesiąc czy za pół roku się to nie zmieni. Na BTSach priorytetem są rozmowy a internet ma najniższy priorytet i jest jako pierwszy przycinany.
    Także nie wprowadzaj w błąd że upload jest zawsze na dobrym poziomie.
  • #15 17139734
    makosuu
    Ja nikogo nie wprowadzam w błąd. W zasadzie zawsze zapchany jest download a upload jest ok, bo więcej rzeczy pobieramy. Zresztą i tak nie zostanie zmienione łącze z uwagi na monitoring.
  • #16 17139900
    kood
    Wprowadzasz prawdopodobnie przez swój brak wiedzy na temat tego jak działają połączenia bezprzewodowe. Połączenie internetowe to nie tylko download i upload które tak czy tak przy połączeniu przez sieć komórkową są niestabilne i najsłabiej działają w godzinach szczytu czyli wtedy gdy autorowi będą najbardziej potrzebne, przy podglądzie z monitoringu który kolega chce używać w pracy a nie po to żeby sobie popatrzeć na swój dom ważny jest szereg innych parametrów a łącze przez sieć komórkową do monitoringu to jedno z gorszych rozwiązań, właściwie jedyną jego zaletą jest łatwość podłączenia. Poczytaj sobie o takich parametrach jak RTT albo Jitter. Do tego dochodzi brak publicznego adresu IP, i ruch leci przez najczęściej jakiś zagraniczny serwer(chmura) zamiast bezpośrednio co również wpływa na połączenie czyli na jakość i płynność podglądu z monitoringu.

Czasami wystarczy się rozejrzeć i poszukać i można mieć łącze światłowodowe tańsze w podłączeniu i w późniejszych abonamentach od takiego komórkowego, stabilne z zewnętrznym adresem IP.
  • #17 17139916
    makosuu
    kood napisał:
    Wprowadzasz prawdopodobnie przez swój brak wiedzy na temat tego jak działają połączenia bezprzewodowe. Połączenie internetowe to nie tylko download i upload które tak czy tak przy połączeniu przez sieć komórkową są niestabilne i najsłabiej działają w godzinach szczytu czyli wtedy gdy autorowi będą najbardziej potrzebne, przy podglądzie z monitoringu który kolega chce używać w pracy a nie po to żeby sobie popatrzeć na swój dom ważny jest szereg innych parametrów a łącze przez sieć komórkową do monitoringu to jedno z gorszych rozwiązań, właściwie jedyną jego zaletą jest łatwość podłączenia. Poczytaj sobie o takich parametrach jak RTT albo Jitter.

Jestem tego świadom i wiem jak działa sieć komórkowa. Nie wmawiaj mi nic. Wiem jak to działa z doświadczenia. W zasadzie zawsze wystarczy by spojrzeć na kamery.

kood napisał:
    Do tego dochodzi brak publicznego adresu IP, i ruch leci przez najczęściej jakiś zagraniczny serwer(chmura) zamiast bezpośrednio co również wpływa na połączenie czyli na jakość i płynność podglądu z monitoringu.

Tu się popisałeś niewiedzą. Plus, Orange oferują normalnie publiczne IP za niewielką dopłatą do abonamentu, T-Mobile dla firm także je oferuje, niestety dla indywidualnego klienta nie. Tylko w Play zupełny brak takiej możliwości.

kood napisał:
    Czasami wystarczy się rozejrzeć i poszukać i można mieć łącze światłowodowe tańsze w podłączeniu i w późniejszych abonamentach od takiego komórkowego, stabilne z zewnętrznym adresem IP.

A co jak nie można, bądź się nie chce? A wątpię że będzie taniej.
  • #18 17140037
    kood
    makosuu napisał:
    W zasadzie zawsze wystarczy by spojrzeć na kamery.

A ja na codzień to robię u różnych klientów w różnych lokalizacjach i wiem jak to wygląda od strony praktycznej. Klient naczyta się takich mądrości w necie kupuje router LTE a później problemy i telefony że długo się łączy, że obraz się zacina, jakość słaba, w nocy działa dobrze a w dzień słabo itd. A na słupie obok wisi światłowód i firma która za 1zł albo 99zł podepnie internet światłowodowy z abonamentem najczęściej około 40 zł/mies.
  • #19 17141924
    K9security
    Poziom 6  
    Koledzy nje musimy sie przegadywac. Powiem tak mi nie zalezy na tym abym przez 24/7 ogladał obraz z kamer. Moja praca to przewaznke noce. Jestem przewodnikiem psow słuzbowych tak ze przewaznke zlodziei goni sie po nocach. Mi chodzi aby obraz zapisywal sje w kamerce na karcie sd 128gb i zebym poprostu jak dostane powiadomienie ze ktos wszedł popatrzył sobie. I co kilka godzin np popatrzył skbie czy pieski ktore zostaly w kojcach spia sobie spokojnie. Tu chodzi o tzki poprostu bajer. Plus zasilanie wszystkiego z energi slonecznej z akumulatorami AGM mam na to kase njejestem dzieciakiem ktory szuka oszczednosci.
    Same aku kosztowaly mnie 5tyś zł. Panel sloneczny regulator to kokejne 1000zł. Przetwornica do pradu wrazie jak nke uda mi sie tego spiac na 12v to kolejne 2 tysiaki. Ja nie bawie sie w amatorszczyzne tylko pytam jak tą siec spiac najlepiej bo jestem w szczerych polach pod lasem i nie mam za bardzo slupa tel. Zasieg gsm super. Jezeli ttzeba to zamontuje kamery przewodowe bo jeszcze nie zamowilem
  • #20 17142147
    kood
    K9security napisał:
    Ja nie bawie sie w amatorszczyzne tylko pytam jak tą siec spiac najlepiej

No właśnie bawisz się. Po pierwsze chciałeś kamery wifi, po 2 nie chcesz rejestratora tylko zapis na karcie SD po 3 router GSM. Wszystkie te rozwiązania to taka ostateczność jak już nie ma możliwości zrobić tego dobrze.
    1. kamery wifi chcesz to zasilać domyślam się że ze wspólnego akumulatora, więc kable da się położyć i tak musisz to zrobić więc dla mnie nieporozumienie.
    2. zapis na karcie SD bez rejestratora, karta SD może być dodatkowo w kamerze ale nie zamiast rejestratora bo wytrzyma taka karta miesiąc, 2 albo 3 miesiące i padnie akurat jak będą potrzebne nagrania bo karty SD mają ograniczoną ilość zapisów i później przestają działać.
    3. internet GSM to już pisałem, jak faktycznie nie ma żadnej alternatywy to lepszy taki jak żaden.
    4. Jak dobrze zrozumiałem chcesz wykorzystać te kamery do wykrywania intruzów, kamera to nie czujnik ruchu i przygotuj się masę fałszywych powiadomień.
  • #21 17142471
    K9security
    Poziom 6  
    Ok. To prosze doradz mi jakis fajny zestawik. Plac ma 75m dlugosci 25m szerokosci.
    2 x kamera do obserwacji calej dzialki np jedna na jednym koncu drugana drugim. I do tego jakies fajne kamerki do obserwacji kojcy. Lub 2 obracane kamery jedne dalbym na przeciwko kojcy wiec widzial bym co sie dzieje w kojcach i obracal aby widziec dolna cześc działki a druga przy bramie patrzyla by z gory i na droge dojazdowa. Dotego jakis fajny dysk do zapisania wszydtkiego. Ale na dzien dzisiejszy musze uzyc rutera wi fi tp- link
    Popytam w orange moze podciagna linie ale wątpie bo to by bylo jakies 100m lrzez sasiednie dzialki
  • #22 17142576
    suworow
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1276
    No jakby jeszcze koledze podciągnęli jakiś fajny ineternet, wtedy na pewno by dało się dobrać jakiś fajny zestaw z jakiegoś fajnego serwisu aukcyjnego. W sumie to fajnie, że tak fajnie sobie rozmawiamy :) Gdyby jednak kolega oczekiwał merytoryki to może warto zacząć od podania danych niezbędnych do podjęcia takowej rozmowy:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3077742.html

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje stworzenie systemu monitoringu w psiej szkole, wykorzystując router TP-Link AC750 4G LTE oraz kamery WiFi Orlo. Kluczowe kwestie dotyczą możliwości podglądu przez internet, co wymaga publicznego adresu IP, oraz stabilności połączenia GSM. W dyskusji poruszono zalety i wady kamer WiFi, sugerując, że lepszym rozwiązaniem mogą być kamery przewodowe z rejestratorem. Użytkownik preferuje zapis na karcie SD w kamerach, co może prowadzić do problemów z trwałością kart. Wskazano również na możliwość zasilania systemu energią słoneczną. Użytkownik poszukuje rekomendacji dotyczących zestawu kamer do monitorowania terenu oraz kojców.
REKLAMA