logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

- Jak podłączyc centralny w matizie z alarmem top safe 20

JanuszAndrzej234 01 Kwi 2018 00:17 987 7
REKLAMA
  • #1 17141786
    JanuszAndrzej234
    Poziom 9  
    Ocena: 7
    Mam problem z oryginalnym centralnym zamkiem w matizie ponieważ chciałbym go podłączyć do alarmu top safe 20 jego wyjścia na centralny są sterowane minusem. Chodzi mi o to żeby mi ktoś powiedział jak to zrobić jak to podłączyć żeby działało. Wiem że są tematy na ten temat ale nić nie mogę znaleść dla siebie
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17141808
    D_Mrozu
    Poziom 21  
    Ocena: 94
    Witam.
    Podobny problem miałem w Fordzie Fiesta MK4 - zastosowałem przekaźniki (2 samochodowe, bo takie akurat miałem pod ręką z podstawkami, jeden do otwierania a drugi do zamykania) do podawania impulsu do sterowania centralnym zamkiem z autoalarmu.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 17141810
    JanuszAndrzej234
    Poziom 9  
    dobra tylko gdzie dać ten przekaźnik jakiś schemat
  • Pomocny post
    #4 17141853
    g107r
    Poziom 41  
    Ocena: 977
    Jeśli dobrze pamiętam to nigdzie, ori centralny matiza nie ma wystawionych wejść sterujących, także nie podłączysz do nich przekaźników jeśli nie rozbierzesz zamka, a i to nie wiem czy będzie wystarczające.
    JanuszAndrzej234 napisał:
    top safe 20
    + slave, który cięgnem będzie sterował oryginałem.
    Chyba że alarmem wysterujesz obecne WSZYSTKIE siłowniki + dodatkowy w drzwiach kierowcy, kluczyk przestanie działać na wszystkie drzwi, pozostanie tylko pilot.
    Tu jak alarm nie ma swego centralnego, to trzeba dokupić lub wykonać swój, jak to zrobił kolega z dwóch przekaźników.
  • REKLAMA
  • #5 17142113
    JanuszAndrzej234
    Poziom 9  
    Dobra jeśli kupie tego slave to jak to podłączyć z alarmem
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 17142313
    g107r
    Poziom 41  
    http://daewooforum.pl/temat77882.html
    Alarm będzie sterował tylko tym dołożonym siłownikiem - siłownik oryginalnym zamkiem.
    Siłownik i tak być musi, bo go teraz na 99,9% nie masz, te drzwi otwierasz mechanicznie kluczykiem. Kluczyk jednocześnie otwierając drzwi, steruje centralką która uruchamia siłowniki w innych drzwiach.

Masz schemat podłączenia swojego alarmu ?
    Do schematu są dołączone podobne rysunki ? schemat 1, 2, 3, 4 ? Dają je wtedy gdy alarm ma możliwość bezpośrednio sterować siłownikami, ma w sobie układ centralnego zamka.
    Gdy układu nie ma, można zrobić samemu na dwóch przekaźnikach.
  • #7 17143006
    JanuszAndrzej234
    Poziom 9  
    Alarm wysyła impuls minusa max 200mA czyli podejrzewam ze niema układu zamka centralnego i jest to schemat 1 bo wszytko jest wysterowane masą czy minusem.
    A jak coś to w tym temacie macie instrukcje
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic195567.html#951983
  • Pomocny post
    #8 17143698
    g107r
    Poziom 41  
    Robisz dwa takie same połączenia przekaźników.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2539254.html#12147887
    85 i 86 to cewka przekaźnika, pierwsze 85 do jednego z wyjść z alarmu, drugie 85 do drugiego. Oba 86 do +12V.
    Pierwsze 30 wyjście do siłownika na pierwszy przewód, drugie 30 na drugi.
    87a do masy, 87 do +12V.
    Alarm uruchamia tylko jeden przekaźnik, pierwszy "otwórz" lub drugi "zamknij", zmieniając masę połączeniem 30 z 87a w 12V /30 z 87/, drugi przekaźnik nie jest włączony i robi masę.
    Czyli w spoczynku mamy na obu przewodach/wyjściach 30 do siłownika masy - i -, po zasileniu jednego z przekaźników możemy uzyskać otwarcie + i -, lub zamknięcie - i +.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z podłączeniem oryginalnego centralnego zamka w Daewoo Matiz do alarmu Top Safe 20, który steruje minusem. W odpowiedziach zasugerowano użycie przekaźników do podłączenia alarmu do centralnego zamka. Wskazano, że oryginalny centralny zamek nie ma wystawionych wejść sterujących, co wymaga zastosowania dodatkowego siłownika (slave). Użytkownik powinien podłączyć przekaźniki zgodnie z podanymi schematami, aby alarm mógł sterować siłownikami. Wskazano również, że alarm wysyła impuls minusa, co sugeruje brak układu centralnego zamka w Matizie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA