logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skonfigurować drugi router w sieci Wi-Fi tak aby była widoczna jedna sieć

misiek84LG 22 Gru 2024 13:26 4950 69
Najlepsze odpowiedzi

Jak skonfigurować drugi router podłączony kablem, żeby w domu była jedna sieć Wi‑Fi i urządzenia mogły się między nimi przełączać?

WR841N podłącz po kablu jako punkt dostępowy (AP), a nie jako repeater: wyłącz na nim DHCP, nie używaj portu WAN, nadaj mu stały adres IP poza pulą DHCP głównego routera i włącz go do sieci przez port LAN [#21370378][#21377148] Ustaw na obu punktach dostępowych ten sam SSID, hasło i szyfrowanie WPA2-AES, a dla stabilności daj różne, stałe kanały radiowe, np. 3 i 9 w 2,4 GHz [#21368919][#21370378] W WR841N v14 tryb AP jest dostępny w WebUI, a starsze rewizje trzeba skonfigurować ręcznie [#21358748][#21372960] Taka konfiguracja da jedną widoczną nazwę sieci i przełączanie między AP, ale bez szybkiego roamingu urządzenie zwykle trzyma się słabszego punktu do momentu zerwania łącza [#21359154][#21359121] Jeśli zależy Ci na płynnym fast roamingu, potrzebny jest sprzęt wspierający roaming/mesh, najlepiej od jednego producenta [#21359121]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #1 21358631
    misiek84LG
    Poziom 13  
    Ocena: 37
    Witam
    Chciałbym poprawić zasięg Wi-Fi w moim domu i chcę dodać drugi router (mam TP-LINK WR841N), trochę stary, ale na początek... W każdym pokoju są gniazda z dostępem do Internetu i chciałbym tego Tp-linka podłączyć na poddaszu. Schemat instalacji internetowej poniżej.

Schemat instalacji sieciowej z głównym switchem i podłączeniami do różnych pomieszczeń.

Jak skonfigurować router na poddaszu, aby urządzenia (telefony, tablety) przełączały się miedzy nimi? Słyszałem,że można to tak skonfigurować, że będą dwa routery, a będzie widoczna jedna sieć.
  • #2 21358644
    roznicowka
    Poziom 19  
    Ocena: 122
    misiek84LG napisał:
    Słyszałem, że można to tak skonfigurować, że będą dwa routery, a będzie widoczna jedna sieć.

Możesz skonfigurować router ten który masz jako repeater czyli wzmacniacz. Tu masz link na YouTube jak zrobić to szybko w przypadku tego routera.

• #3 21358748
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5754
    Nie wypisuj bzdur, bo aż żal je czytać, wprowadzasz autora w błąd, a twoja porada jest szkodliwa, WR841 może pracować jako AP połączony po kablu ethernet do routera lub switcha, pracuje jako AP w jednej sieci tworzonej przez router dostawcy. WR841 występuje w wielu rewizjach, te starsze nie mają trybu AP w WebUI, więc trzeba go skonfigurować samemu, nowsze od rewizji rev.14 mają zaszyty w WebUI od razu tryb AP.
    Ogólnie na schemacie powyżej jest błąd, kabel od dostawcy internetu do routera, a potem z routera do switcha i ze switcha do WR841 jako AP i do innych gniazd, co to za TV, IPTV, jaki dostawca internetu.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #4 21358780
    misiek84LG
    Poziom 13  
    matek451 napisał:
    Ogólnie na schemacie powyżej jest błąd, kabel od dostawcy internetu do routera, a potem z routera do switcha i ze switcha do WR841 jako AP i do innych gniazd, co to za TV , IPTV, jaki dostawca internetu.

Nie ma żadnego błędu. Przewód od dostawcy jest jeden i jest podłączony do głównego switcha, reszta to odejścia do gniazd w domu, do których są podłączone TV, konsole itp. oraz router pracujący jako punkt dostępu w salonie na parterze (ten router był w zestawie od dostawcy internetu). A ja chce podłączyć WR841 na poddaszu i dlatego jest tam napisane "do routera".
    A to, że TV jest podłączony do instalacji antenowej i do netu, to chyba nic dziwnego, nie trzeba mieć chyba IPTV, każdy telewizor jest teraz SMART, oprócz DVBT i DVBS, są różnego rodzaju aplikacje.
  • #5 21358809
    matek451
    Poziom 43  
    Ja pytałem o TV, bo na schemacie nie ma zaznaczone jaki masz dostęp, stad pytanie czy to IPTV.
    A co do salonu, to zdecyduj się czy masz tam router, czy punkt dostępu AP i jaki to sprzęt, to są zasadnicze różnice do tego gdzie masz router dostawcy internetu, jaki to dostawca, bo nic nie napisałeś na ten temat.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 21359101
    misiek84LG
    Poziom 13  
    W salonie mam router od dostawcy Toto link N302R który jest sieje Wi-Fi po parterze. Jak skonfigurować Tp-linka podłączając go po kablu do netu na poddaszu i tam utworzyć punkt dostępu. Tak jak pisałem wcześniej chciałbym aby oba routery tworzyły jedna sieć.
  • #7 21359121
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1689
    misiek84LG napisał:
    aby urządzenia (telefony, tablety) przełączały się miedzy nimi

Jeśli chodzi ci o prawdziwą jedną sieć z przełączaniem z fast roaming FR- odpowiedź jest prosta = nie da się.

Trzeba mieć sprzęt od 1 producenta i do tego właściwych modeli wspierających FR.

Często robi się to, jak ma być tanio, na DECO X50, w przypadku domu to pewnie tri pack będzie potrzebny do pełnego szybkiego pokrycia (i wyłączenie WiFi w Toto).

https://allegro.pl/kategoria/urzadzenia-sieci...X50%20AX3000%20Wi-Fi%206%203-PACK&order=p
  • #8 21359130
    misiek84LG
    Poziom 13  
    A pomijając fast roaming i licząc się z tym że podczas przełączania się z jednego punktu na drugi stracimy jakieś pakiety danych, to jest możliwe???
  • #9 21359154
    m.jastrzebski
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 864
    misiek84LG napisał:
    A pomijając fast roaming i licząc się z tym że podczas przełączania się z jednego punktu na drugi stracimy jakieś pakiety danych, to jest możliwe???

Jeżeli nie masz access pointow obsługujących roaming to nie będzie aktywnego przełączania do lepszego AP. Jak powędrujesz na inne piętro a jeszcze będziesz miał tam szczątki sygnału z dołu to telefon się go będzie trzymał aż to połączenie sie zerwie, czyli zejdzie z sygnałem, ilością bledów do jakiegoś tam niskiego poziomu. Jak sie zerwie to se poszuka lepszego sygnału więc się podłączy do AP na górze. Ale to będzie męczarnia w użytkowaniu.
    I czy wifi na górze i na dole będą miały ta sama nazwę i hasło ,czy różne, NIC nie zmieni. To że się nazywają tak samo nie znaczy ze to jest jedna siec.
    Ba. Jak jest roaming to nadal są dwa nadajniki, dwie sieci, tylko zoptymalizowano i przyspieszono rozłączenie i podłączenie do lepszego.
  • #10 21359208
    matek451
    Poziom 43  
    Widzę ze koledzy nie spojrzeli na twój schemat sieci lokalnej a od tego należy w ogóle zacząć.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #11 21359621
    roznicowka
    Poziom 19  
    matek451 napisał:
    nowsze od rewizji rev.14 mają zaszyty w WebUI od razu tryb AP.

Skąd ja mogłem wiedzieć ze autor ma wersje routera nie v14 tylko np. v11?? Przecież autor tego nie napisał.Wiem ze Tp-link WR841 V14 może pracować jako repeater wiec nie sadzę bym kogokolwiek wprowadził w błąd
  • #12 21359716
    matek451
    Poziom 43  
    Autor posiada sieć lokalną Ethernet i na schemacie pokazał jak chce podłączyć WR841.Kablem więc tryb AP a nie żaden repeater więc wprowadzasz go w błąd. Zawodny i słaby tryb repeater to połączenie po WiFi z routerem dostawcy więc nie ma żadnego uzasadnienia aby go stosował. Starsze rewizję tego routera zresztą go nie mają.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #13 21359766
    roznicowka
    Poziom 19  
    matek451 napisał:
    Starsze rewizję tego routera zresztą go nie mają.

No a skąd ja miałem wiedzieć, jaką wersję routera TP-LINK WR841N ma autor? W tytule jest pytanie, jak skonfigurować router w jedną istniejącą sieć WiFi. Innej możliwości niż ta, jak jest na filmie, nie ma z tym routerem, więc o co chodzi? To, że autor zaznaczył na schemacie "do routera", nie znaczy, że do routera TP-LINK WR841N, tylko równie dobrze może oznaczać inny router innej marki. Czym moja porada mogła zaszkodzić w czymkolwiek?
  • #14 21368657
    misiek84LG
    Poziom 13  
    Czyli z tego co posiadam żadne cuda nie wyjdą, więc utworzę na poddaszu kolejną sieć i tyle..... Czy kierować się jakimiś zasadami przy tworzeniu drugiej sieci np. inne IP itd ??? Tak aby te dwie sieci się ze sobą nie "gryzły"
  • #15 21368682
    matek451
    Poziom 43  
    A co to za switch? Bo na tym schemacie WAN i LAN są wpięte do tego switcha.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #16 21368715
    techlock
    Poziom 33  
    Ocena: 487
    Połącz ruter TP-LINK WR841N do gniazdka LAN (żółte)
    Ruter będzie działać jako SWITCH zarówno w gniazdkach LAN jak i WiFi w tej samej sieci. SSID - inna nazwa niż 1 rutera, dla porządku i identyfikacji.
    W ustawieniach wybierz tryb Wireless Router.
    Przydziel stały adres IP dla sieci LAN spoza zakresu DHCP sieci wewnętrznej (dostawcy internetu).
    Wyłącz w ruterze WR841N funkcję DHCP
    Wszystkie urządzenia będą miały ten sam adres sieci wewnętrznej, ruter DHCP dostawcy internetu będzie przydzielać dynamicznie adresy.

Adres sieci można sprawdzić komendą ipconfig -all w oknie poleceń.
    Okno poleceń wywołaj komendą CMD

Podaj wersję oprogramowania, pomogę ustawić ruter, są emulatory na stronie TP-LINK
    https://emulator.tp-link.com/Emulator_TL-WR841NV14(EU)/index.htm
  • #17 21368749
    KOCUREK1970
    Ocena: 5396
  • #18 21368831
    matek451
    Poziom 43  
    Widzę że koledzy brniecie aż miło, przecież router dostawcy jest wpięty za switchem a do switcha kabel dostawcy czyli WAN a do switcha po LAN gniazda w domu. Czy tak wyglada prawidłowa konfiguracja ze switchem niezarządzalnym bez VLAN?
    Od poczatku zwracam na to uwagę i zadaje pytania ale autor swoje. Od kiedy to mozna tak połaczyć sieć lokalną do swicha niezarządzalnego? Chyba że router dostawcy jest przed switchem ale nic na to na razie nie wskazuje, taka sytuacja jest np. gdy mamy dostęp radiówką od ISP który stosuje zew. CPE ustawiony jako router lub ISP to mobilny i na dachu zew. CPE LTE/5G też jako router.
    Akurat ustawienie WR841 w rewizjach nizszych od v14 to żaden problem, podobnie jak na v14 bo on ma tryb AP w WebUI ale najpierw trzeba skonfigurować poprawnie sieć lokalną.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #19 21368878
    KOCUREK1970
    matek451 napisał:
    Czy tak wyglada prawidłowa konfiguracja ze switchem niezarządzalnym bez VLAN?

Nie.
    Prawidłowa konfiguracja: router (operatora) -> switch -> za switchem pozostały sprzęt wedle woli.
    matek451 napisał:
    Od poczatku zwracam na to uwagę i zadaje pytania ale autor swoje.

I masz rację, ale skoro Autor uznał, że JEMU wsio ryba, zatem nam NIC! do tego.

Ja już dawno przestałem się przejmować takimi niuansami - każdy w swojej sieci robi, jak chce i mnie nic do tego.
    Mamy dany problem i tylko na tym się skupiam.
    A jeśli ktoś nie słucha, co próbuję mu przekazać, nie udzielam się dalej w takim temacie.
    Nie mój cyrk i nie moje małpy - ja nie jestem od rozkminiania, dlaczego ktoś zrobił tak, a nie inaczej.
    Najlepszym sposobem jest nie zwracać na to uwagi i olać taki temat, który potem sam zdechnie z braku zainteresowania, bo ile można w kółko coś powtarzać.
  • #20 21368919
    djrobson
    Poziom 12  
    Ocena: 19
    Ten schemat będzie działał bez problemu, tylko jak ktoś wcześniej napisał, zasięg dany AP będzie "trzymał" do samego końca, zerwie i połączy z nowym. Jeśli na urządzeniu będą jakieś b. ważne krytyczne aplikacje (baza danych, telekonferencja itp.), to połączenie zostanie zerwane na chwilę, to raczej chyba jasne? Ważna podpowiedź do schematu:

- ustaw sobie na apekach różne IP do zarządzania na stałe, nawet w odrębnej podsieci
    - tryb "only AP" (o ile jest, jak nie ma, to DHCP na off i niepodłączony port WAN)
    - oba AP ten sam SSID i hasło
    - b. ważne to różne kanały na stałe, przykładowo (sprawdzone) 3 i 9 na trybie 20/40Mhz przy 2,4Ghz
    - w opcji Wireless i Wireless Advanced wyłącz opcję "Enable Short GI", to nieznacznie obniży prędkość, ale ustabilizuje słabe połączenie.
    - używaj trybu 20/40Mhz (lub auto), technologia N zrobi resztę i sama wybierze 20 lub 40 albo różne tryby (łańcuchy N 2x2 czy 1x2 1x1 itd).

Te Tp-Link'i są fajne i stabilne, raz ustawione i się zapomina na lata, podłączyłem w ten sposób naprawdę wiele instalacji. Kombinacji z repeater'ami nie polecam, to drastycznie i dramatycznie psuje transfer danych.
  • #21 21368956
    matek451
    Poziom 43  
    Raczej nie podłączałeś wielu instalacji , pora aby ktoś z osób funkcyjnych zrobił tutaj porządek bo ilośc bzdur jakie się pojawiają nie przystoi na fachowym forum
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #22 21369794
    misiek84LG
    Poziom 13  
    matek451 napisał:
    Widzę że koledzy brniecie aż miło, przecież router dostawcy jest wpięty za switchem a do switcha kabel dostawcy czyli WAN a do switcha po LAN gniazda w domu. Czy tak wyglada prawidłowa konfiguracja ze switchem niezarządzalnym bez VLAN?
    Od poczatku zwracam na to uwagę i zadaje pytania ale autor swoje.

Żeby wszystko było jasne to kabel opisany jako główny od dostawcy netu jest źródłem sygnału, nie ma innych źródeł!
    Czyli źródło netu idzie na switcha następuje podział na gniazda w domu, a na końcu tych gniazd znajduje się między innymi router od dostawcy (dostałem po zawarciu umowy) który punktem dostępowym Wi-Fi w salonie a ja po po prostu chcę uruchomić kolejny router (Tp link).
    Może to moja wina że temat słabo opisany ...... A więc szesnastoportowy switch jest na strychu gdzie schodzą się wszystkie przewody FTP z całego domu i tam też jest przewód z netem od dostawcy , bo źródłem jest antena (internet radiowy).
    Po cholerę mam najpierw podłączyć router a później switch??
    Na schemacie jest jasno opisane że od switcha idzie na dół do salonu gdzie router podłączony przez żółte gniazdo i tam rozsiewa wifi i też można podłączyć się do gniazda łan.
    Podobnie chciałbym zrobić na poddaszu.
  • #23 21370097
    djrobson
    Poziom 12  
    Zwyczajnie zastosowałeś nieprawidłowe opisy poszczególnych urządzeń i połączeń, i nikt nie ma prawa za to Cię ganić, nie każdy musi być fachowcem.

Dla mnie schemat, który narysowałeś, jest b. prosty i przejrzysty. Kabel od dostawcy, który jest wpięty do switcha, zapewne (jest to Twój switch "wewnętrzny" domowy) rozsyła adresy IP poprzez DHCP. Nie chcesz mieć innych podsieci w domu, więc kolejne AP (Ty nazywasz to routerami, ok) ustawiasz w trybie "bridge", czyli jako czysty Access Point. Spójrz w menu w/w Tplinka, czy masz ten tryb.

Ogólnie, jak chcesz mieć wszystko widoczne w jednej podsieci, nie możesz stawiać kolejnych routerów (z NAT'em) i innych serwerów DHCP. Wszystkie nowe urządzenia sieciowe muszą mieć DHCP serwer na disable, bo się pogubisz.
  • #24 21370170
    matek451
    Poziom 43  
    A od kiedy to zwykły switch niezarządzalny ma w ogóle adres a na dodatek ma serwer DHCP. Autor nie napisał ze ma zarządzalny , podał natomiast typ routera od dostawcy i narysował jak jest wpięty w obecną sieć i na tym się opieraj a nie snujesz dywagacje. Na schemacie i z podanych danych wynika ze kabel od dostawcy czyli WAN jest wpiety do switcha a dalej do routera Totolink w salonie i jednoczesnie w switch wpiete są gniazda abonaenckie LAN - sieci lokalnej i tego proponuję się trzymać bo nie ma żadnych danych że jest jakiś inny serwer DHCP poza tym na routerze dostawcy w salonie.
    Autor nie jest fachowcem ale niestety chyba nie tylko on, w takiej topologii sieci i z tym sprzetem routerr dostawcy musi być przed switchem i do niego do WAN kabel od dostawcy a dalej z LAN połaczenie do switcha i dalej sieć lokalna i dodatkowe AP.
    W saloniie są 2 przewody Ethernet więc zostawia tam Totolinka, jedno gniazdo Ethernet łaczy z portem WAN routera, drugi koniec tego przewodu z gniazda łaczy na poddaszu z kablem dostawcy i ma router wpięty po WAN do internetu. Drugi przewód Ethernet w salonie ten opisany " jako gniazdo do TV" wpina do portu LAN Totolinka a na poddaszu do switcha i ma Totolinka wpiętego w sieć prawidłowo czyli przed switchem. Totolink adresuje mu sieć lokalną a dodatkowo ma jeszcze w nim 3 porty LAN, w jeden wpina TV a w kolejne co tam chce. Totolink rozgłasza mu przez swój AP sieć WiFi.
    Pozostałe gniazda Ethernet i przewody ze switcha wykorzystuje jak chce, min do podpięcia dodatkowych AP, skonfigurowanych jak napisano jesli WR841 jest w rewizji wczesniejszej niż v14, a jak to V14 to z automatu ustawia go jako AP w WebUI i to cała filozofia i właściwie wykonana sieć lokalna z routerem dostawcy, switchem niezarzadzalnym, dodatkowymi AP gdzie adresy przydziela DHCP z Totolinka.
    To jest elementarz kazdej prostej sieci lokalnej i tak należało to zrobić od poczatku.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #25 21370200
    djrobson
    Poziom 12  
    Trzymam się swojego i uważam, że mogło by byc inaczej tylko wterdy gdyby w domu były jeszcze jakieś tunery IPTV na odzielnych VLAN'ach. No wtedy wypadało by żeby ten switch był jak najbardziej zarządzalny.

Trzeba brać poprawkę na niefachowe opisy niedoświadczonego usera (zupełnie normalne). Który notabene zadał b.proste pytanie a zamieszane tutaj jest, że poezja.

Zresztą... przed chwilą autor pięknie napisał, że ten "ruter" od dostawcy jest punktem dostępowym czyli zapewne zwykłym apekiem, a DHCP server to antena na dachu ;)

Całe te Wasze opisy poszły w .....
  • #26 21370258
    matek451
    Poziom 43  
    Teraz to zmienia postać rzeczy bo wreszcie wiadomo że to radiowa z. Zew.CPE jako router.Na schemacie tego nie pokazał.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #27 21370290
    KOCUREK1970
    djrobson napisał:
    Trzeba brać poprawkę na niefachowe opisy niedoświadczonego usera (zupełnie normalne). Który notabene zadał b.proste pytanie a zamieszane tutaj jest, że poezja.

I gdyby Autor te rewelacje zawarł od razu w pierwszym poście, temat wyglądałby inaczej.

djrobson napisał:
    Całe te Wasze opisy poszły w .....

Prawidłową odpowiedź Autor dostał już ode mnie w poście nr 17.
    Ale jak pisałem, nie mój cyrk, nie moje małpy.
  • #28 21370324
    djrobson
    Poziom 12  
    Dokładnie, a napisałem to niejako intuicyjnie z doświadczenia.

Post 17 jest tylko połowicznym rozwiązaniem. W nowszych softach, jak ktoś wcześniej pisał, jest tryb AP. Mało tego bo nawet mimo przeźroczystego trybu AP, w niektórych wersjach nadal aktywny był serwer DHCP (zapewne błąd w sofcie) i trzeba było go ręcznie wyłączyć.
  • #29 21370342
    matek451
    Poziom 43  
    Temat pokazuje jak istotne jest opisanie schematu i nazewnictwo. Poglądowo przydatne dla innych z podobnymi problemami.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #30 21370378
    IC_Current
    Ocena: 2504
    misiek84LG napisał:
    Czyli źródło netu idzie na switcha następuje podział na gniazda w domu, a na końcu tych gniazd znajduje się między innymi router od dostawcy (dostałem po zawarciu umowy

Bzdury bzdurne i totalne, jakich mało się czyta, a Ty jeszcze się upierasz przy nich.
    misiek84LG napisał:
    Po cholerę mam najpierw podłączyć router a później switch??

Bo router to jest urządzenie, które łączy dwie sieci - twoją domową i sieć operatora. U Ciebie router jest pewnie na dachu i jest tym, co pewnie nazywasz bzdurnie anteną.
    misiek84LG napisał:
    do salonu gdzie router podłączony przez żółte gniazdo

Kolejne bzdury piszesz. Tam nie ma żadnego routera, tylko jest access point, o czym wybitnie świadczy użycie żółtego portu.

Zapamiętaj, nie mąć i używaj prawidłowych nazw:
    - ROUTER NIE MA NIC WSPÓLNEGO z WiFi. Jak ktoś Ci powiedział, że router "daje WiFi", to ten ktoś jest skończonym debilem (większość marketingowców i sprzedawców w sklepach).
    - za połączenia z WiFi odpowiada ACCESS POINT
    - za połączenia przewodowe WEWNĄTRZ JEDNEJ SIECI odpowiada SWITCH
    - za zmianę sposobu prezentacji sygnału w różnych mediach transmisyjnych odpowiada MODEM, który też nie ma nic wspólnego z routerem.

Inna sprawa, że te urządzenia często są w jednej obudowie i potem ludzie lub głupi sprzedawcy bzdury piszą. Weź się więc w garść i używaj nazw jak należy, bo zamęt siejesz.

Co do Twojego problemu - montujesz gdzie chcesz dodatkowy ACCESS POINT, łączysz z siecią domową do switcha przewodem i ustawiasz identyczne SSID i zabezpieczenia (WPA2-AES-PSK) jak na AP w salonie.
    Będzie jedna sieć LAN, jeden identyfikator i przełączanie automatyczne. Nie będzie szybkiego roamingu, centralnego zarządzania i co najważniejsze przełączenia przy najbardziej odpowiednim poziomie sygnału.
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik chce skonfigurować drugi router TP-LINK WR841N w swojej sieci Wi-Fi, aby poprawić zasięg i stworzyć jedną widoczną sieć. W dyskusji poruszono różne metody konfiguracji, w tym ustawienie WR841N jako punktu dostępowego (AP) podłączonego do switcha, a także wyłączenie serwera DHCP na WR841N. Wskazano, że aby uzyskać jedną sieć, wszystkie urządzenia muszą być w tej samej podsieci, a dodatkowe AP powinny mieć wyłączony DHCP. Użytkownik został również poinformowany o ograniczeniach związanych z przełączaniem między punktami dostępowymi oraz o konieczności użycia sprzętu od jednego producenta dla pełnej funkcjonalności fast roaming. W końcu, użytkownik planuje użyć TP-Linka jako AP, a także zasięgnąć porady od dostawcy internetu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA