logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mondeo MK3 TDCI - Brak zasilania po przekręceniu kluczyka.

konio68 02 Kwi 2018 10:47 9054 6
  • #1 17143878
    konio68
    Poziom 16  
    Ocena: 19
    Pacjent to MK3 z 2003 roku. Auto działało normalnie . Po ponownej próbie rozruchu po pewnym czasie zegary martwe ( był mokry dzień ). Brak reakcji po przekręceniu stacyjki w pozycję zapłon. Zegary ciemne. Po przekręceniu kluczyka w pozycję rozruch , rozrusznik kręci normalnie ale skoro brak zasilania auto nie odpala. Światła działają itd. Brak tylko tego co załączane jest z pozycji zapłonu. ( dodatkowego alarmu brak , immo działa OK. Drugi kluczyk taki sam objaw ). Skoro na rozruch zasilanie jest podawane więc na dojściu do stacyjki jest OK .
    I tu moje pytanie. Jakie bezpieczniki , przekaźniki są załączane po przekręceniu zapłonu. Od czego zacząć . W założeniu że stacyjka jest OK. Szukałem jakiegoś schematu ale bezskutecznie .
    Poproszę o jakieś wskazówki.
    Pozdrawiam Konrad.
  • Pomocny post
    #2 17143895
    KMal
    Poziom 34  
    Ocena: 1431
    Witam.

konio68 napisał:
    Skoro na rozruch zasilanie jest podawane więc na dojściu do stacyjki jest OK

Złe rozumowanie - wcale nie koniecznie, to są inne styki.
    W pierwszej kolejności pomiar na stacyjce.
  • #3 17143923
    konio68
    Poziom 16  
    Ok. dzięki za info .
    A Masz może jakiś schemat ? stacyjki i układu zapłonu?.
  • Pomocny post
    #4 17143979
    KMal
    Poziom 34  
    Ocena: 1431
    Podaj typ silnika, to popatrzymy na sterowanie silnikiem.
    konio68 napisał:
    immo działa OK

Widzisz kontrolkę, która gaśnie po czasie?
  • Pomocny post
    #5 17143996
    CAR pass
    Poziom 20  
    Ocena: 238
    Kostka łączeniowa do sprawdzenia w wiadomym miejscu
  • #6 17144465
    konio68
    Poziom 16  
    Oki no nic . Jutro obmierzę stacyjkę.
    Dioda od immo nie przestaje mrugać . No bo nie ma zapłonu .
    Światła nie działają , nawiew nie działa , zegary ciemne . działają tylko rzeczy ,które nie wymagają zapłonu no i rozruch. Na razie obstawiam rozsypaną kostkę stacyjki ... no ale święta , wieje , zimo i motywacji brak. Dzięki za info wszystkim.
  • #7 17146821
    konio68
    Poziom 16  
    Pacjent żyje. Do schematów się nie dokopałem ale usterka usunięta.
    W moim przypadku walnięta kostka stacyjki ( co ciekawe po przełączeniu w zapłon napięcie na żółto-zielonym się pojawiało ) . Auto w automacie , dostałem tylko od ręki kostkę od manuala ale oprócz braku blokady wyjęcia klucza na biegu innym niż P różnic brak. Ta blokada była już wcześniej uwalona i cały czas szedł sygnał że jest P ( nawet na sterownik ) . Teraz od razu pokazuje rodzaj biegu na zegarach. Poprzednio cały czas było P.
    Za jednym zamachem dwie usterki załatwione. Teraz tylko młody jak będzie chciał to sobie wymieni kostkę stacyjki na kostkę od automatu .:) dzięki wszystkim za odpowiedzi w wątku.
    ps.
    Co jest śmieszne w 2 hurtowniach twierdzili uparcie że nie ma różnicy :) musiałem im tłumaczyć że jest .

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z Fordem Mondeo MK3 TDCI z 2003 roku, polegający na braku zasilania po przekręceniu kluczyka w pozycję zapłon. Zegary były martwe, a rozrusznik działał normalnie. Po wymianie informacji, zasugerowano sprawdzenie stacyjki oraz kostki łączeniowej. Ostatecznie problem został rozwiązany przez wymianę uszkodzonej kostki stacyjki, co poprawiło działanie wskaźników biegów oraz zasilania w trybie zapłonu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA