logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odzyskać pliki/zdjęcia z dysku?(Disk part, clean)

Fraxu 02 Kwi 2018 12:19 1818 15
REKLAMA
  • #1 17144046
    Fraxu
    Poziom 6  
    Witam, 
    Laptop: 
    Mam problem iż wczoraj podczas instalacji Windowsa 10 wyskoczył mi jakiś błąd że muszę zmienić partycję z gtr na mbr. 
    Więc ja głupi wyszukalem jakis filmik na yt jak to zrobic itp, i wpisuje komendy te w cmd... 
    diskpart 
    List Disk 
    Sel Disk 0 
    I clean... 
    Convert mbr. 
    Nie wiedząc że to usunie mi wszystkie pliki to wpisałem. Teraz(dzisiaj) zainstalowałem Windowsa patrzę na dysk C:, a tu żadnych plików nie ma... :C 
    A więc możecie mi w jakiś sposób pomóc , aby te pliki odzyskać. Najbardziej zależy mi na zdjęciach. Teraz zainstalowałem program DMDE I skanuje mi cały dysk C, z nadzieją że odzyskam te pliki. 

Możecie doradzić czy to wgl ma sens? 
    Bo chyba jak się usunęlo wszystkie pliki, i zainstalowało nowego Windowsa to już się ich nie odzyska. 
    A więc proszę o pomoc i z góry dzięki za chęci. 
    Pzdr Fraxu
    Załączniki:
    • Jak odzyskać pliki/zdjęcia z dysku?(Disk part, clean) 15226646423804654346014503688320.jpg (6.65 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 17144317
    kranzio
    Poziom 26  
    Ocena: 139
    Dmde potrafi dużo. Skanowanie w zależności od wielkości dysku trwa do kilkunastu nawet godzin.
  • #3 17144383
    Łukasz_W

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 646
    kranzio napisał:
    Dmde potrafi dużo. Nawet nadpisane pliki potrafi odzyskać. Skanowanie w zależności od wielkości dysku trwa do kilkunastu nawet godzin.

A w jakiż sposób DMDE to potrafi?

Podstawowy błąd - pracujesz cały czas na tym systemie i na tym dysku.
    Po twoich działaniach cudem będzie odzyskać coś nawet po sygnaturach.

Powinieneś najpierw wykonać kopię tego dysku jak się zorientowałeś, że jest źle.
    Jak już nie miałeś gdzie wykonać jego kopii, to należało uruchomić sobie system live i tam sobie skanować dysk (i odzyskiwać również na inny).
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
    Smołdzinska 2B/16, Kobysewo, 83-304 | Tel.: 530XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://hex-serwis.pl
  • REKLAMA
  • #4 17144421
    Fraxu
    Poziom 6  
    Łukasz_W napisał:
    kranzio napisał:
    Dmde potrafi dużo. Nawet nadpisane pliki potrafi odzyskać. Skanowanie w zależności od wielkości dysku trwa do kilkunastu nawet godzin.

A w jakiż sposób DMDE to potrafi?

Podstawowy błąd - pracujesz cały czas na tym systemie i na tym dysku.
    Po twoich działaniach cudem będzie odzyskać coś nawet po sygnaturach.

Powinieneś najpierw wykonać kopię tego dysku jak się zorientowałeś, że jest źle.
    Jak już nie miałeś gdzie wykonać jego kopii, to należało uruchomić sobie system live i tam sobie skanować dysk (i odzyskiwać również na inny).

Czyli wlączyć te skanowanie i zostawić komputer w spokoju? ;P
  • REKLAMA
  • #6 17144525
    Fraxu
    Poziom 6  
    I dalej co?
  • #7 17144545
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Ocena: 2091
    Fraxu napisał:
    I dalej co?

Odzysk danych z kopii za pomocą DMDE. Próba odzysku, bo po nadpisaniu danych, może to być już mało realne do wykonania.
  • #8 17144646
    mati211p
    Ocena: 1130
    Nie znamy żadnych informacji. Skoro autor chciał zainstalować Windowsa to miał świadomość, że partycja systemowa jest do usunięcia. Podstawowe pytanie, ile było partycji. Może autor chce odzyskać dane z drugiej partycji, wtedy sprawa będzie bardziej prosta. Jeśli była jedna partycja to w sumie pozamiatane, bo tylko po sygnaturach da się odzyskać dane i to tylko te nienadpisane. Dysk ma 1TB a partycja systemowa ma 500GB.
  • #9 17144743
    Łukasz_W

Nie zmienia to faktu, że autor robi wszystko na swoją niekorzyść.
    Zostały przedstawione czynności aby temu zapobiec.
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
    Smołdzinska 2B/16, Kobysewo, 83-304 | Tel.: 530XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://hex-serwis.pl
  • #10 17144801
    Fraxu
    Poziom 6  
    Łukasz_W napisał:
    Nie zmienia to faktu, że autor robi wszystko na swoją niekorzyść.
    Zostały przedstawione czynności aby temu zapobiec.

A to czm na moja niekorzyść?
    Coś źle zrobiłem?

Dodano po 1 [minuty]:

mati211p napisał:
    Nie znamy żadnych informacji. Skoro autor chciał zainstalować Windowsa to miał świadomość, że partycja systemowa jest do usunięcia. Podstawowe pytanie, ile było partycji. Może autor chce odzyskać dane z drugiej partycji, wtedy sprawa będzie bardziej prosta. Jeśli była jedna partycja to w sumie pozamiatane, bo tylko po sygnaturach da się odzyskać dane i to tylko te nienadpisane. Dysk ma 1TB a partycja systemowa ma 500GB.

Mi chodzi tylko o to aby odzyskać zdjęcia, które miałem na pulpicie na starym windowsie/dysku.
  • REKLAMA
  • #11 17144834
    mati211p
    Fraxu napisał:

Coś źle zrobiłem?

Zainstalowałeś Windows. Pliki były na pulpicie, czyli instalacja Windowsa wiąże się z utratą tych danych w przypadku już zwykłego formatowania partycji. Teraz zostaje reset z przycisku, pobranie systemu live na innym komputerze, nagranie na CD/pendrive i praca z tego systemu.
    Fraxu napisał:

Mi chodzi tylko o to aby odzyskać zdjęcia, które miałem na pulpicie na starym windowsie/dysku.

Dane mogły już zostać bezpowrotnie nadpisanie. Na systemie live lub przy podłączeniu tego dysku jako drugi z odmontowaniem partycji należy wyszukać w obszarze dawnej partycji systemowej partycje NTFS i pliki RAW oraz przejrzeć zawartość. Powodzenie tego oceniam na ~5 %. Bardzo duża szansa już bezpowrotnej utraty tych danych.
  • #12 17146082
    RS_COD

Poziom 15  
    Ocena: 6
    Ponieważ kolega już naprawdę dużo nabroił i dalej chce brnąć w destrukcyjne działania mimo tego że jest tłumaczone jak zrobić to lepiej, ja bym doradził tak:

Wyłączyć komputer i zaprzestać wszelkich działań
    Dać komuś kto się na tym zna zarobić kilka stówek do póki można tam jeszcze coś znaleźć. Wszystkiego i tak raczej nie da się już odzyskać, ale jeśli format nie był pełny to jest szansa wyciągnąć chociaż część zdjęć z tego dysku.
    Konto firmowe:
    Megaserwis S.C.
    Opaczewska 43/8, Warszawa, 02-201 | Tel.: 609XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.centrumodzyskiwaniadanych.pl
  • #13 17146451
    Fraxu
    Poziom 6  
    Dobra dzięki za pomoc, odzyskałem sporo plików tym programem DMDE tylko ze teraz mam problem z odzyskaniem ich aby je zobaczyc. Ponieważ wyskakuje mi błąd "Nie mozesz odzyskiwać do miejsca, z którego brane jest źródło odzysku. W przeciwnym razie pliki źródłowe zostaną nadpisane."
  • #14 17146473
    mati211p
    Kolega udaje, czy pyta na poważnie? Zapisujesz pliki bezpośrednio na dysk z którego odzyskujesz i słusznie program Ci na to nie pozwala, bo skutkuje to ich nadpisaniem i bezpowrotną utratą. Ten temat powinien się nazywać jak nie należy odzyskiwać danych. Zmień miejsce zapisu odzyskiwanych plików i nie korzystaj z tego systemu - ile razy trzeba to powtarzać?
  • #15 17146735
    Łukasz_W

Po pierwsze to niczego nie odzyskałeś.
    Po drugie zostało powiedziane już wyżej.
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
  • #16 17147246
    RS_COD

Poziom 15  
    Ocena: 6
    Fraxu napisał:
    Dobra dzięki za pomoc, odzyskałem sporo plików tym programem DMDE tylko ze teraz mam problem z odzyskaniem ich aby je zobaczyc. Ponieważ wyskakuje mi błąd "Nie mozesz odzyskiwać do miejsca, z którego brane jest źródło odzysku. W przeciwnym razie pliki źródłowe zostaną nadpisane."

Uparty strasznie jesteś. Dobrze że ten program chociaż myśli trochę. Zaniechaj działań bo skończy się to katastrofą, która już nie raz widziałem u moich klientów.
    Konto firmowe:
    Megaserwis S.C.
    Opaczewska 43/8, Warszawa, 02-201 | Tel.: 609XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.centrumodzyskiwaniadanych.pl

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik napotkał problem z utratą danych po użyciu narzędzia Diskpart do konwersji partycji z GTR na MBR, co spowodowało usunięcie wszystkich plików z dysku. Zainstalował program DMDE w celu odzyskania zdjęć, ale otrzymał ostrzeżenie o nadpisywaniu danych. Uczestnicy dyskusji zalecają wykonanie kopii posektorowej dysku przed dalszymi operacjami oraz użycie systemu live do odzyskiwania danych. Podkreślają, że dalsze działania na tym samym dysku mogą prowadzić do bezpowrotnej utraty danych, a szanse na odzyskanie plików są niskie, zwłaszcza po instalacji nowego systemu Windows. Wskazują również na konieczność zapisywania odzyskanych plików w innym miejscu niż źródło.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA