logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Plamy na ekranie Samsung UE55MU6172

mariuszzzz24 07 Kwi 2018 21:36 7677 3
REKLAMA
  • #1 17154945
    mariuszzzz24
    Poziom 9  
    Ocena: 17
    Witam 29.11.2017 kupiłem tel Samsung
    UE55MU6172 i w zasadzie w pierwszym dniu zauważyłem ciemna plamę na jasnym tle. Plamy na ekranie Samsung UE55MU617220180403_2..919.jpg (674.21 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. Plamy na ekranie Samsung UE55MU617220180403_1..505.jpg (653.04 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. Plamy na ekranie Samsung UE55MU617220180403_1..446.jpg (474.34 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. Postanowiłem skontaktować się z działem obsługi klienta, wysłałem fotki,opisałem problem i w odpowiedzi dostałem taką odp:
    "
    Szanowny Panie Mariuszu,
    Z chęcią zajmę sie Pana sprawą.
    Uprzejmie dziękuję za kontakt z Centrum Obsługi Klienta firmy Samsung.

Odnosząc się do przedstawionej przez Pana kwestii przesłanych zdjęć i ich naturalnej niejednorodności wyświetlanego obrazu, widoczna zwłaszcza na jednolitych tłach w postaci jaśniejszych plam nosi nazwę "Cloudingu". Zjawisko to jest integralną cechą technologii wyświetlaczy ciekłokrystalicznych LCD zastosowanych w Pana telewizorze i jest konsekwencją niemożliwych do zupełnego wyeliminowania mikro-naprężeń mechanicznych ekranu, powstałych podczas procesu produkcji oraz nagrzewania się jego struktury podczas pracy.
    Z uwagi na konstrukcję układów podświetleń zjawisko to jest widoczne w większości urządzeń typu LED TV."
    Czy to faktycznie jest clouding ? Nie da się tego zareklamować?
  • REKLAMA
  • #2 17157414
    agraba
    Poziom 20  
    Ocena: 47
    Clouding to ciężki temat. Niestety większość reklamacji jest odrzucana, bo zjawisko jest nieodłączną cechą wyświetlaczy LCD. Jednak, gdy jest widoczne w normalnym użytkowaniu (a nie na podkręconych na maksa ustawieniach i na jednolitym obrazie) to można próbować reklamować. Mój telewizor też ma chmurki, jednak nie widać ich podczas oglądania.
  • REKLAMA
  • #3 17158292
    mariuszzzz24
    Poziom 9  
    U mnie niby też tego na pierwszy rzut oka nie widać,jednak gdy tylko pojawi się jaśniejsze tło, plama odrazu rzuca się w oczy co jest dla mnie bardzo irytujące.
    Co do ustawień,to nie są one podkręcone,wszystko jest na standardowych ustawieniach.
  • #4 17166140
    mariuszzzz24
    Poziom 9  
    Otóż sprawa wygląda tak:
    Po zwiedzeniu kilku nieautorozywanych serwisów i rozmawach z fachowcami dowiedziałem się, że to nie jest clouding na pewno.
    Zadzwoniłem ponownie do biura obsługi Samsung.Gość siedzący po drugiej stronie dalej upierał się przy swoim,ale przedstawiłem swój punkt widzenia i w końcu po długiej rozmowie,pan powiedział że nieautoryzowane serwisy nie są u nich uwzględniane i muszę mieć pisemne potwierdzenie z autoryzowanego serwisu,że to jednak usterka matrycy.
    Skontaktowalem się z takim serwisem,serwisantowi wysłałem zdjęcia, po godzinie oddzwonil I stwierdził wypalenie leda I o żadnym clouding nie ma mowy bo clouding widoczny jest na ciemnym tle.
    Dziś przyjechał wymienił matrycę na nową. Cała operacja trwała może z 30 min. Teraz na nowej matrycy nawet obraz jest bardziej jaśniejszy i krystalicznej wszystko wygląda, mam nadzieję że więcej nie będzie takich niespodzianek 😉
REKLAMA