logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Skutki jazdy na mieszance gazoliny i benzyny w 10-letnim Polonezie?

petione 19 Sie 2005 19:37 2996 5
REKLAMA
  • #1 1747792
    petione
    Poziom 17  
    Ocena: 23
    Jezdzil ktos kiedys na gazolinie powiedzmy ze nie czystej ale wymieszanej w jakichs proporcjach z benzyna.Mam 10 letniego poldka gazu jus mi szkoda zakladac a gazolina jak by nie patrzec po 2.60zl. Bratu nalalem do simsona i twierdzi ze nawel lepiej chodzi ale to dwusuw. Jakie sa skutki jezdzenia na gazolinie? procz prawnych :D
  • REKLAMA
  • #2 1747828
    adamdn
    Poziom 19  
    Ocena: 25
    Nie katuj biednego poldka :( Gazolina napewno nie bedzie mu na zdrowie (tak sadze choc nie testowalem). A jak chcesz przyplyw mocy to zatankuj Shell V-Power Racing - serio - silnik sie nie krztusi i plynniej przyspiesza. Co do spalania do jutro bede wiedzial.

Pozdrawiam
    adamdn
  • REKLAMA
  • #3 1747888
    petione
    Poziom 17  
    Shell V-Power Racing fakt zwieksza moc ale i kosztuje fajnie. A mi nie zalezy na zwiekszeniu mocy ale zmieszeniu kosztow. A co do gazoliny byl bym smieszny i naiwny myslac ze na niej uzyskam jakiegos wiekszego powera;)
    Jak bys mogl adamdn to popytaj o ten temat skoro masz mozliwosc.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 1747916
    adamdn
    Poziom 19  
    Ocena: 25
    Gazolina czyli eter naftowy pod wpływem destylacji i stabilizacji zostaje podzielona na gazy płynne (propan i butan czyli jakby LPG tylko nie wiem w jakich proporcjach a to jest wazne) oraz gazolinę stabilizowaną. Stosuje sie ja jako składnik podnoszący prężność par benzyny. Jednak glownym zastosowaniem jest rozpuszczalnik tluszczy.

Teoretycznie jest w porzadku ale ja bym nie ryzykowal. Nikt z moich znajomych nie probowal takich eksperymentow. Nie wroze poldkowemu silnikowi dlugiego zywota (o ile wogole odpali).

Pozdrawiam
    adamdn
  • REKLAMA
  • #5 1747947
    petione
    Poziom 17  
    Kolega ma poldka o podobnym roczniku i wiem ze jezdzil na gasolinie palil niezle. Nie mam z nim teraz kontaktu i nie wiem co i jak dlatego moze jakis fachowiec lub amator:D opisze tu techniczne aspekty tegoz rodzaju nosnika energii:]
    Pozdrawiam
  • #6 1748102
    gumiś_rzesz
    Poziom 25  
    Ocena: 166
    Witam
    Jestem pewien że dwusuwy zapierdzielają na tym tylko się za nimi dymi :-) Czterosuwy też jeżdzą np. mój wujek poldkiem i jak narazie ciągnie się maszyna i nic jej sie nie dzieje trochr olej birze ale to może być ze starości.
    POZDRAWIAM
REKLAMA