logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czym skleić gar kamionkowy?

zbyszek144 23 Kwi 2018 21:18 22950 14
REKLAMA
  • #1 17184592
    zbyszek144
    Poziom 9  
    Ocena: 9
    Witam posiadam gar kamionkowy o pojemności 500l jet dość duży ale niestety pęknięcia dość mocno i nie chciałbym żeby się rozsypałac :(

Moje pytanie czym możne skleić takie cudo i w jaki sposób to wykonać.
    Za podpowiedzi zgóry dziękuję! !
    Załączniki: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 17184813
    1st
    Poziom 23  
    Ocena: 168
    Nie jestem pewien ale może u jakiegoś garncarza, skleić gliną (czy co oni tam używają) i wypalić ponownie.
    [edit]
    w Opocznie to może ktoś znajomy z fabryki glazury pomoże?
  • #5 17184992
    saskia
    Poziom 39  
    Ocena: 1085
    zbyszek144 napisał:
    Witam posiadam gar kamionkowy o pojemności 500l jet dość duży ale niestety pęknięcia dość mocno i nie chciałbym żeby się rozsypałac :(

Moje pytanie czym możne skleić takie cudo i w jaki sposób to wykonać.
    Za podpowiedzi zgóry dziękuję! !

Zalezy do czego to ma sluzyc, bo jako dekoracja to wystarczy zywica epoksydowa z wypelnieniem szerszych szczelin kitem epoksydowym tuz po przesmarowaniu zywica, gdy jest jeszcze lepka, tak ze sama zywica bedzie jakby spoiwem kamionki z kitem epoksydowym, bo sama zywica wyplynie ze szczelin, a kit jest za gesty i malo kleisty, by przykleil sie solidnie do kamionki.
    Te kity mozna dostac w roznych kolorach i dopasowac do koloru kamionki.
    Oczywiscie szczeliny trzeba dobrze oczyscic z nagarow, by klejenie dalo rezultat.
    Karczer powinien to zrobic ale trzeba potem te szczeliny dobrze wysuszyc przed klejeniem, a caly gar spiac pasem by sie nie rozlecial przy tych operacjach.
  • #6 17185086
    zbyszek144
    Poziom 9  
    A nie wiecie może czy poradziłby sobie taki klej montażowy typu np.patefix?

Dodano po 7 [minuty]:

A nie wiecie może czy poradziłby sobie taki klej montażowy typu np.patefix? Służyć ma jedynie jako dekoracja ale nie chciałbym żeby się rozsypała.
    Zewnatrz myślałem nic nie robić tylko od środka mocniej go naciąć szlifierką i wypełnić (skleić )tylko nie wiem czym i czy w ogóle jest to dobry pomysł ?
  • REKLAMA
  • #7 17185111
    zimny8
    Poziom 33  
    Ocena: 502
    zbyszek144 napisał:
    ć tylko od środka mocniej go naciąć szlifierką i wypełnić (skleić )tylko nie wiem czym i czy w ogóle jest to dobry pomysł ?

Klej najlepiej trzyma tam gdzie go nie ma, a ściślej tam gdzie go najmniej. Przygotowanie jak pod spaw nie ma sensu, bo nie ma takich elektrod :).
    Kiedyś był klej do ceramiki o nazwie "cristal" czy jakoś tak, poszukaj.
  • REKLAMA
  • #8 17185122
    abart64
    Poziom 33  
    Ocena: 630
    Ja bym dał od środka łaty z włókna szklanego i żywicę. Co wypłynie na zewnątrz to można zeszlifować .
  • #9 17185133
    Radiokiller
    Poziom 30  
    Ocena: 235
    Poszukaj kleju do wkładów kominowych ceramicznych.
  • #10 17187935
    zbigniewsk
    Poziom 17  
    Ocena: 52
    Dzień dobry.
    Ja proponuję zastosować obejmy stalowe z taśmy o szerokości 40-50 mm i grubości ok. 4-5 mm podzielonej na dwie półobręcze i na każdym końcu wywiercić po dwa otwory fi 8 pod śruby. Do tego kupić szkło wodne które należy wlać do pęknięć przed zaciskaniem obręczy. Całą operację zaciskania należy prowadzić powoli. Po zaciśnięciu kilkakrotnie nasączać pęknięcia szkłem wodnym. Jak dostałem tak regenerowaną beczkę kamionkową o pojemności ok.120 litrów i korzystałem z niej ponad 30 lat dopóki nie spadł z deski kamień i tu już nic nie pomogło. Tak ją regenerował mój ojciec bo takie beczki kamionkowe były bardzo cenne do kiszenia ogórków czy też kapusty i są takie nadal wystarczy zobaczyć ceny w sklepach.
  • #11 17194755
    zbyszek144
    Poziom 9  
    Kolego to to szkło wodne sklei te pęknięcia?
  • #12 17194771
    zbigniewsk
    Poziom 17  
    Ocena: 52
    Dzień dobry.
    Proszę poczytać tutaj jak działa i jakie zastosowanie ma szkło wodne https://www.castorama.pl/inspiracje-i-porady/...ze/do-czego-wykorzystuje-sie-szklo-wodne.html oraz https://kb.pl/porady/szklo-wodne-zastosowanie-cena-i-wszystko-inne-co-warto-wiedziec/. Szkło wodne będzie pełniło funkcję lepiszcza nie kleju czyli zabezpieczy nam szczelność przy obejmach stalowych które nie pozwolą na powiększanie się pęknięć a nawet lekkie ich zmniejszenie. Proszę pamiętać aby śruby na obejmach dokręcać bardzo ostrożnie żeby nie pogorszyć sytuacji. Życzę powodzenia.
  • #13 17194984
    telecaster1951
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 816
    Porządnie? Są dwa sposoby. Laka z dodatkiem metalu, czyli japońska metoda. Droga koszmarnie. Albo tak zwany płynny metal, czyli żywica epoksydowa z dodatkiem metalu. Generalnie to samo co wymyślili Japończycy kilkaset lat temu, tylko w wersji syntetycznej. Jak skleisz to na amen.
  • #14 17322243
    palmus
    Poziom 34  
    Ocena: 735
    Proponuję klej do szyb samochodowych, skleja wszystko ze wszystkim.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada gar kamionkowy o pojemności 500l z pęknięciami i poszukuje sposobu na jego naprawę. W odpowiedziach zasugerowano różne metody, w tym użycie żywicy epoksydowej z wypełnieniem, kleju do ceramiki, szkła wodnego oraz obejm stalowych. Wskazano również na możliwość zastosowania kleju montażowego, takiego jak Patefix, oraz kleju do szyb samochodowych. Podkreślono znaczenie odpowiedniego przygotowania powierzchni przed klejeniem oraz ostrożności przy dokręcaniu obejm, aby nie pogorszyć stanu pęknięć.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA