logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterowanie roletami lokalne(z przycisku) i centralne

Kons18 29 Kwi 2018 11:09 24261 25
  • #1 17194010
    Kons18
    Poziom 12  
    Ocena: 113
    Witam.Kończę instalację elektryczną i powoli biorę się za alarmową w domu.Początkowo żona chciała aby sterowanie każdej rolet odbywało się przyciskiem góra/dół obok okna.Taką instalację przygotowałem,prowadząc do każdej puszki przy przycisku kabel 3x2,5mm2 oraz 4x1,5mm2 do rolety. Żona przeglądając internet wpadła na pomysł aby przygotować jeszcze sterowanie rolet przez centralę alarmową (jeszcze nie kupiliśmy więc modelu nie podam). Pomóżcie proszę, ponieważ mam 2 tygodnie do tynków, jak najprościej przerobić moją obecną instalację do rolet ? Jaki kabel dołożyć do każdej puszki przy oknie ? Jedyne co na szybko rzuciło mi się w oczy to schemat jaki znalazłem :

Czy jeśli dobrze rozumiem to z przycisku lokalnego do silnika wystarczy nadal 4x1,5mm2 , a trzeba dodać kabel sterowniczy 4 żyłowy między centralą a puszką z przyciskiem lokalnym ?
  • #2 17194066
    kood
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 443
    Dołóż pomiędzy przyciskami lokalnymi a ekspanderem wyjść jakiś przewód 4 żyłowy tylko bierz pod uwagę że sterownik rolet może być sterowany L więc kabel musi być dobrany pod napięcie 230V. Nie musi być gruby 4x0,75 spokojnie wystarczy.

Przy przycisku centralnym nie prowadź kabli do przycisku tylko do sterownika centralnego tam będzie trochę inaczej podpięte do sterownika, ale sterownik pewno będzie w rozdzielni więc nie powinno być problemów.
  • #3 17194072
    Kons18
    Poziom 12  
    Oczywiście 4x 0,75 to dla mnie minimum.Sterownik zakładam, że będzie w rozdzielni , czyli od przycisku lokalnego prowadzę kabel 4 żyłowy do rozdzielni ?
  • #4 17194138
    kood
    Napisz dokładnie jak to planujesz zrobić. Przy każdej rolecie będzie sterownik np. STR-1 i przycisk przy oknie do sterowania i oprócz tego chcesz mieć możliwość sterowania tego wszystkiego przez INTEGRE, czy nie będzie żadnych innych sterowników i wszystko ma robić Integra?
  • #5 17194144
    Kons18
    Poziom 12  
    Wszystko ma robić Integra.Żadnych sterowników wewnątrz puszek.
  • #6 17194167
    kood
    to jeśli bez innych sterowników to połóż tak w rozdzielni ekspander INT-IORS, z rozdzielni do rolety 4x1,5mm2, z rozdzielni do przycisku lokalnego sterującego roletą alarmówka np ytdy 6x0,5

No i nie zapomnij z rozdzielni do centrali alarmowej położyć alarmówkę a najlepiej 2szt.
  • #7 17194230
    fred4u
    Poziom 27  
    Ocena: 198
    INT-IORS jest modułem dedykowanym dla centrali SATEL INTEGRA, a zgodnie z informacją od autora posta: "jeszcze nie kupiliśmy więc modelu nie podam".
    Bardziej uniwersalnym podejściem byłoby użycie przekaźników montowanych na szynie w rozdzielni (np RELPOL'owskie GZT80 z przekaźnikami z cewką 12V) które mogą być wysterowane za pomocą praktycznie dowolnej centrali alarmowej. Przełączniki sterowania lokalnego podłączałbym jak na przedstawionym schemacie, nie przez wejścia centrali (w ten sposób nie będzie opóźnienia przy sterowaniu z przycisków).
    No i oczywiście przewody "alarmowe" (np YTDY) pomiędzy rozdzielnią i obudową "security".
  • #8 17194237
    kood
    Jeśli podepnie tak jak na schemacie to aby zamknąć lub otworzyć roletę będzie musiał cały czas trzymać przycisk wciśnięty dopóki roleta się nie zamknie/otworzy.
  • #9 17194285
    Kons18
    Poziom 12  
    Rozumiem że od przycisku do silnika rolety 4x1,5(góra,dół,faza,pe),ale do samego przycisku po co ?Zostanę przy moim 3x2,5 (mam go sporo).
    Co do sterowania lokalnego i konieczności trzymania przycisku to racja-nie zwróciłem wcześniej uwagi.W takim razie przycisku te musiałbym również połączyć przez ekspander.
  • #10 17194301
    fred4u
    Poziom 27  
    Ocena: 198
    kood napisał:
    Jeśli podepnie tak jak na schemacie to aby zamknąć lub otworzyć roletę będzie musiał cały czas trzymać przycisk wciśnięty dopóki roleta się nie zamknie/otworzy.

Tam powinien być zainstalowany sterownik do rolety, który "załatwia" takie kwestie (a nie bezpośrednie sterowanie silnikiem). Koszt niewielki a odpada wiele niedogodności. Zainstalowanie sterownika (nawet sterowanego przez centralę) traktowałem jako "oczywistość".
  • #11 17194304
    kood
    Ciężko coś podpowiedzieć, bo faktycznie nie napisałeś jaki system planujesz, wrzuciłeś schemat INT-IORS dlatego pisałem o Satelu.

Kons18 napisał:
    4x1,5(góra,dół,faza,pe)

raczej (góra,dół,n,pe)

Kons18 napisał:
    ale do samego przycisku po co ?

INT-IORS ma 8 wyjść i 8 wejść, do przycisku po to aby podpiąć przycisk pod wejścia i sterować roletami z poziomu centrali alarmowej wtedy nie trzeba trzymać przycisku wystarczy klik.

Na tym schemacie który załączyłeś nie jest potrzebny INT-IORS wystarczył by tańszy INT-ORS, ale tak jak pisałem wyżej wtedy aby opuścić/podnieść roletę trzeba trzymać przycisk wciśnięty co przy np drzwiach balkonowych może oznaczać ponad minutę trzymania przycisku.

Dodano po 45 [sekundy]:

fred4u napisał:
    Tam powinien być zainstalowany sterownik do rolety, który "załatwia" takie kwestie (a nie bezpośrednie sterowanie silnikiem). Koszt niewielki a odpada wiele niedogodności. Zainstalowanie sterownika (nawet sterowanego przez centralę) traktowałem jako "oczywistość".

Kolega Kons18 napisał że nie chce żadnych sterowników :)
  • #12 17194313
    Kons18
    Poziom 12  
    Oczywiście że góra,dół,n,pe-mój błąd.Pisałem że nie chce żadnych sterowników wewnątrz puszek gdybym zdecydował się na wspomniany ekspander,bo po co mi one ?Według mnie to dublowanie sterownika serownikiem.Co do kabla 4 czy też 5 parowego z centrali do przycisku to jest to oczywiste,chyba nie zrozumieliście poprzedniego postu.Chodziło mi że od rozdzielnicy do przycisku mogę zostawić 3x 2,5,ponieważ 4x1,5 nic nie zmieni(zasilanie rolety jest 1 fazowe).
  • #13 17194330
    kood
    kolego najlepiej narysuj jakiś schemat jak zamierzasz położyć kable i napisz jakiej funkcjonalności wymagasz będzie prościej się dogadać, i sprawdzić czy nie braknie Ci żył przy odpalaniu.
  • #15 17194403
    kood
    Czyli teraz masz instalacje położoną pod sterowniki do rolet bez możliwości centralnego sterowania.
    Ja tu widzę takie możliwości:

1. zakładasz sterownik w puszce do każdej rolety dokładasz kable do sterowania z centrali
    2. wywalasz to co masz kładziesz między int-iors a silnikiem rolety 4x1,5mm2 oraz między int-ors a przyciskiem ytdy
    3. zostawiasz wszystko tak jak masz teraz, wybierasz Fibaro.

3 opcja wyjdzie najdrożej ale daje największe możliwości, trochę zaoszczędzisz na centrali alarmowej bo może być prostsza i bez dodatkowych modułów, oraz na okablowaniu.
  • #16 17194868
    Kons18
    Poziom 12  
    Panowie wszystko rozumiem,tylko po co te 4x1,5 z rozdzielni ? Przecież w zupełności wystarczy 3x1,5 czy tak jak u mnie nawet 3x2,5.
  • #17 17194900
    kood
    Kons18 napisał:
    Panowie wszystko rozumiem,tylko po co te 4x1,5 z rozdzielni ? Przecież w zupełności wystarczy 3x1,5 czy tak jak u mnie nawet 3x2,5.

W rozdzielni masz przekaźniki które będą podawać fazę w zależności od tego czy roleta ma iść w górę czy w dół czyli:

1. L roleta w górę
    2. L roleta w dół
    3. N
    4. PE

Nie wiem czego tu nie rozumiesz, w instalacjach roletowych stosuje się normalnie przewód 5 żyłowy
    1. L
    2. N
    3. PE
    4. L rolety w górę ze sterownika centralnego
    5. L rolety w dół ze sterownika centralnego

Nie wiem czy próbujesz zaoszczędzić na instalatorze czy zostać bohaterem w swoim domu ale proponował bym wezwać fachowca bo w najlepszym wypadku może się to skończyć kuciem nowo położonych tynków.
  • #18 17195348
    Kons18
    Poziom 12  
    Po prostu nie stać mnie na instalatora.Chodzi mi o to,że gdybym zastosował osobny sterownik dla każdej rolety w puszce to wystarczył by kabel 3x2,5 czy też 3x1,5 miedzy rozdzielnią a przyciskiem góra/dół ?
  • #19 17195355
    Ryszard49
    Poziom 39  
    Ocena: 1013
    Przeważnie moc silnika wynosi 100W.
  • #20 17195388
    Kons18
    Poziom 12  
    Tu nie chodzi o przekrój,kabel 3x2,5 zastosowałem ponieważ mam go sporo,chodzi o ilość żył.
  • #21 17195909
    lolodn
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Zrób sobie alarm na Integrze od Satela i postaw na nim też rolety.
    Od każdej rolety poprowadź kabel "prądowy" do miejsca gdzie będzie centrala. z kablem sygnałowym zrób to samo (od puszki z przełącznikiem do centrali). Żeby sterować jedną roletą będziesz potrzebował 3 żyły.
    Potem do centrali dokupujesz ekspander(y) i działa. Rabie tak często u klientów sprawdza się.
  • #22 17195921
    Kons18
    Poziom 12  
    Więc i tak będę musiał przerobić instalację ponieważ teraz mam 1 wspólny obwód zasilania kablem 3x2,5 do wszystkich 8 rolet.
  • #23 17200535
    kisoft
    Poziom 14  
    Ocena: 110
    Dołóż drugi kabel 3x2,5mm2 od sterowni elektrycznej do puszek. Od centralki alarmowej do sterowni elektrycznej też dołóż kabelki, ja przeważnie daję 5x2x0,5mm2 (tak na wszelki wypadek daję dwa) . Potem możesz wykorzystać moduł GSM do sterowania roletami (wspólnie z centralą alarmową).
    Stosuję takie rozwiązanie od lat i sprawdza się. Nawet zrobiłem aplikację mobilną (na Androida) do tego celu, SMSster- control.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3436795.html
  • #24 17202457
    lolodn
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Popieram kolegę wyżej.
    Dołóż kable - zawsze to taniej niż potem dostawiać moduły bezprzewodowe.
    Kolega kisoft - Bardzo fajna apka!
  • #25 20069954
    cinus80
    Poziom 9  
    lolodn napisał:
    Zrób sobie alarm na Integrze od Satela i postaw na nim też rolety.
    Od każdej rolety poprowadź kabel "prądowy" do miejsca gdzie będzie centrala. z kablem sygnałowym zrób to samo (od puszki z przełącznikiem do centrali). Żeby sterować jedną roletą będziesz potrzebował 3 żyły.
    Potem do centrali dokupujesz ekspander(y) i działa. Rabie tak często u klientów sprawdza się.

Jeśli dobrze zrozumiałem Twoją koncepcję, to czy mogę zrobić tak (żeby nie ciągnąć osobno kabli z rolet do centrali i z przełącznika do centrali):
    1. Z rolety ciągnę kabel 4-żyłowy do puszki gdzie będzie przełącznik na ścianie.
    2. Z puszki, gdzie będzie przełącznik na ścianie do centrali ciągnę kabel 5-żyłowy.
    3. W puszce na ścianie (gdzie będzie przełącznik) wykonuję wszystkie połączenia między roletą, przełącznikiem i centralką.
    Czy takie rozwiązanie wchodzi w grę?
  • #26 20078666
    ropam

Poziom 18  
    Ocena: 43
    A może lepiej zastosować moduł roletowy SROL-S i sterowanie centralne z wyjść OC.
    Moduł rozwiązuje także kolizje sterowania lokalnego i centralnego, pełne sterowanie OTWÓRZ/ZAMKNIJ od krótkiego naciśnięcia łącznika.
    Sterowanie roletami lokalne(z przycisku) i centralne Sterowanie roletami lokalne(z przycisku) i centralne
    Konto firmowe:
    Ropam Elektronik sp. z o.o.
    Polanka 301, Myślenice, 32-400 | Strona WWW: www.ropam.com.pl

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono temat instalacji elektrycznej do sterowania roletami w domu, z uwzględnieniem zarówno lokalnego, jak i centralnego sterowania przez centralę alarmową. Użytkownik planował początkowo użycie przycisków lokalnych, ale po sugestiach żony rozważał dodanie centralnego sterowania. Uczestnicy dyskusji zalecali użycie kabli 4-żyłowych do połączeń między roletami a centralą, a także wskazywali na konieczność zastosowania odpowiednich sterowników, takich jak INT-IORS od Satela, aby umożliwić wygodne sterowanie roletami. Podkreślano również, że dla prawidłowego działania systemu, istotne jest odpowiednie okablowanie oraz unikanie dublowania funkcji sterowników.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA