logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Szukam schematu mikrofonu Pan Ecm 2018 (DM 452 MT)

trabik78 21 Sie 2005 12:26 7534 10
REKLAMA
  • #1 1751848
    trabik78
    Poziom 11  
    Witam,
    ma ktoś może schemat tego mikrofonu (w dziale schematy nie znalazłem)?
    byłbym bardzo wdzięczny :-)
    pozdr,
    trabik78
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 1752309
    trabik78
    Poziom 11  
    wymieniałem perki i zostawiłem nie skręcony mikrofon na wierzchu...
    siostrzeniec żony doszedł do wniosku, że "za dużo sterczy z tej płytki" i powyrywał co się dało...
    poskładałem jak mogłem i nawet że działa, tylko jakoś bez mocy...
    pewnie wkładkę mikrofonową wpiąłem nie tam gdzie trzeba :lol
    miałbyś możliwość podesłać mi fotkę: co gdzie wlutowane?

a jak nie fotkę, to może chociaż opis pod jakie elementy powinien być wlutowany mikrofon...

z góry dzięki,
    tomek
  • REKLAMA
  • #5 1752673
    trabik78
    Poziom 11  
    super!
    będę czekał z utęsknieniem!!!
    wreszcie znowu będę miał mikrofon :D
  • Pomocny post
    #6 1752844
    SP5IT
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1689
    1-led
    2- mic oryginalnie
    3- tu jak podłączysz, to jest niezły kop, ale IMO za duży.
    2 czy 3 wg uznania.
    Michał
    Załączniki:
    • Szukam schematu mikrofonu Pan Ecm 2018 (DM 452 MT) P1000589.jpg (42.82 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 1752896
    trabik78
    Poziom 11  
    a drugi kabelek do masy ( tu gdzie rezystorek 10k)?
    wygląda na to, że podłączałem dobrze (pod 2) tylko że razem z diodą :-)
    i tu był błąd... dobrze rozumuję?

i mam jeszcze pytanko odnośnie tego rezystorka 10k (103) - u mnie go nie ma... z drugiej strony płytki jest jakiś kondesatorek (471k?)
    wstawiać taki jak jest u Ciebie, czy zostawić tak jak jest?

Dodano po 4 [minuty]:

ależ jestem nieuważny! to chyba zamiast niesprawnego prk-a...

cóż temat zakończony.wielkie dzięki za szybką pomoc. jak znajdę trochę czasu, to spróbuję rozrysować schemat i wrzucę go na formum dla "potomnych"
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 1753100
    SP5IT
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1689
    To kondensastor zapobiegający w.cz. hulającemu po mikrofonie, kiedyś założyłem, gdy mi się w samochodzie podwzbudzało i tak został.
    Nie zwracaj na niego uwagi.
    Mój PAN to weteran :D mam go od 15 lat, przełącznik N/O jest na przekaźniku i mikroswitchu, bo oryginalny zdechł x lat temu, zasilanie z radia. Nie zamieniłbym na żaden inny mic do samochodu. Jest świetny. Teraz już takich nie robią....
    W środku trochę zmodyfikowane wartości niektórych elementów, żeby dopasowac go do mojego głosu i pasma akustycznego radia z którym współpracował.

Dobrze rozumujesz :)
    Dioda w tym mikrofonie pracuje również jako stabilizator napięcia.
  • #9 1753246
    trabik78
    Poziom 11  
    jeszcze raz wielkie dzięki!!!
    73!
  • #11 1991878
    trabik78
    Poziom 11  
    temat zakończony. dziękuję za pomoc. schematu jeszcze nie rozrysowałem, ale jak to zrobię - wrzucę na download.
    pozdr,
    trabik78

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwano schematu mikrofonu Pan ECM 2018 (DM 452 MT), który nie był dostępny w dziale schematów. Problem dotyczył uszkodzenia mikrofonu po nieprawidłowym rozłączeniu i ponownym złożeniu, co skutkowało słabą mocą sygnału. Udzielono pomocy poprzez przesłanie zdjęć rozmieszczenia elementów na płytce oraz opis podłączenia mikrofonu. Wskazano, że mikrofon można podłączyć pod wyprowadzenia oznaczone jako 2 lub 3, przy czym podłączenie pod 3 daje silniejszy sygnał, ale może być zbyt mocny. Drugi kabel należy podłączyć do masy, w pobliżu rezystora 10k (oznaczenie 103). Omówiono rolę diody jako stabilizatora napięcia oraz kondensatora (471k) zapobiegającego zakłóceniom wysokoczęstotliwościowym. Mikrofon jest ceniony za jakość i trwałość, mimo że obecnie nie są już produkowane podobne modele. Użytkownik planuje rozrysować schemat i udostępnić go na forum.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA