logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Klimatyzator ewaporacyjny klimator Honeywell 50L (CO60PM) - Jakieś opinie?

seb235 08 Maj 2018 17:27 12144 7
REKLAMA
  • #1 17210170
    seb235
    Poziom 28  
    Ocena: 74
    Witam,

Mieszkam w domu jednorodzinnym, w pokoju na poddaszu. Pomieszczenie nie jest jakieś super duże bo ma 4,5 x 4,5m aczkolwiek zaledwie 2m wysokości. Tak więc w upalne dni potrafi być tutaj bardzo ciepło, jak do tego dołożę chodzący praktycznie non stop komputer który strasznie podgrzewa atmosferę to sytuacja robi się ładnie mówiąc mało przyjemna.

Do tej pory radziłem sobie z upałem za pomocą cyrkulatora HB AC4520s, który gorąco polecam i spisuje się bardzo dobrze aczkolwiek najlepszy efekt jest jak temp na dworze znacznie spadnie.

Ostatnio natrafiłem na temat klimatyzatorów ewapropacyjnych, i tutaj pojawia się dezinformacja gdyż na zagranicznych portalach ludzie się chwalą że niewielkim kosztem energii można zbić temperaturę w pomieszczeniu o kilka stopni i generalnie każdy poleca. Dzwoniąc do sklepów mających je w ofercie dowiaduję się iż efekt jest tylko w przypadku wlania bardzo zimnej wody na chwilę przed każdym użyciem. Co by wskazywało na konieczność zakupu zamrażarki aby gdzieś te 60L wody chłodzić - gdzie sens i logika? (Interesuje mnie największy i najmocniejszy model urządzenia)

Jak ja rozumiem to woda nanoszona na płytki ewaporacyjne jest odparowywana poprzez strumień powietrza generowany przez wentylator przez co powietrze na wyjściu staje się chłodniejsze i logicznie myśląc efekt powinien być widoczny tak jak podają portale zagraniczne nawet bez ciągłej wymiany wody na zimną. A samo urządzenie wg opisu może służyć to chłodzenia dużych powierzchni typu hale czy magazyny.

Czy ktoś z was posiada takie urządzenie i może podzielić się opinią jak jest na prawdę?
  • REKLAMA
  • #2 17212317
    Flesz
    Poziom 22  
    Ocena: 68
    Schłodzenie następuje na skutek parowania wody, tak więc jej temperatura nie ma większego znaczenia.
    Skutkiem ubocznym działania takiego klimatyzatora jest wzrost wilgotności powietrza.
  • REKLAMA
  • #3 17212350
    seb235
    Poziom 28  
    Orientujesz się na jakie wyniki można liczyć?
    Jaką wodę należy stosować? Pytam z względu na dość sporą ilość kamienia w tej "z kranu"
  • REKLAMA
  • #4 17212389
    jariko
    Poziom 17  
    Ocena: 270
    Różnica temperatur jaką uzyskasz w tym urządzeniu zależy od wilgotności powietrza. Przy dużej wilgotności wiele nie schłodzi. Poszukaj sobie tablicy psychrometrycznej assmana. Tam zobaczysz jaką możesz uzyskać różnicę temperatur w zależności od wilgotności powietrza i danej temperatury. Na tej zasadzie mierzy się wilgotność. A czemu assmana? Bo to jest higrometr z wymuszonym przepływem powietrza a takowy będziesz miał w przypadku tych protez które mają chłodzić. Szkoda kasy bo to dobrze będzie działać w zimie jak powietrze jest suche.
  • #5 17217952
    Jan_Werbinski
    Poziom 33  
    Ocena: 671
    Normalna, prawdziwa klima typu split zwiększa komfort na dwa sposoby: obniża temperaturę i wilgotność. Przy niektórych temperaturach wystarczy zmniejszyć wilgotność, żeby przynieść ulgę. Resztę robi pocenie się.

Urządzenia udające klimatyzatory działają poprzez odparowanie wody. Obniżają temperaturę, ale bardzo podwyższają wilgotność. Niekiedy powoduje to wrażenie schłodzenia. W przypadku upału np. przed burzą, gdzie wilgotność jest już wysoka takie urządzenie nic nie da. W takiej samej sytuacji włączenie klimatyzatora na osuszanie, gdzie powietrze będzie schładzane tylko w niewielkim stopniu, ale będzie odbierana wilgoć da bardzo wyraźne polepszenie komfortu.

Moja rada to daj sobie spokój
    Sposoby działające, które polecam:
    Otwieranie okien nocą i wietrzenie. Zamykanie i zasłanianie żaluzjami odbijającymi światło lub roletami zewnętrznymi w dzień.
    Duży, mocny wentylator i picie obfitych ilości wody.
    Klimatyzator typu split.
  • REKLAMA
  • #6 18751679
    seb235
    Poziom 28  
    Wracam do tematu, home office, praca na poddaszu i zbliżające się upały w zasadzie wymuszają na mnie zakup klimatyzatora. Może ktoś coś polecić? Inna sprawa na ile te klimatyzatory się grzeją? bo z odprowadzaniem ciepła na zewnątrz może być bynajmniej mały problem (a raczej spory).

Interesuje mnie mocny przenośny klimatyzator, schładzać będzie pomieszczenie na poddaszu także delikatnie mówiąc jest tutaj dość ciepło nawet obecnie.

Co do bajerów nie mają one dla mnie znaczenia, interesuje mnie tak na prawdę tylko funkcja chłodzenia.
  • #7 18752153
    Jan_Werbinski
    Poziom 33  
    Ocena: 671
    Nie odprowadzisz ciepła i/lub wilgoci na zewnątrz = nie zwiększysz komfortu.
    Jeśli chodzi o funkcję chłodzenia, to jaką drogę usunięcia ciepła proponujesz?
  • #8 18752192
    Flesz
    Poziom 22  
    Ocena: 68
    Odradzam przenośny, niezbyt to efektywne, jakoś trzeba odprowadzić ciepło, sprężarka w pomieszczeniu generuje dodatkowy hałas.
    Jak kolega Jan_Werbinski wcześniej napisał, najlepszym sposobem poprawienia komfortu jest tradycyjny klimatyzator typu split, taki z jednostką zewnętrzną.
    Dosyć dobry stosunek jakości do ceny mają klimatyzatory firmy sinclair (kiedys ta firma produkowała komputery ZX Spectrum :) )
    Marketowe też działają całkiem przyzwoicie.
    Dodatkową zaletą takiego klimatyzatora jest to że można nim szybko dogrzać pomieszczenie w chłodne dni.
    Wadą jest konieczność skorzystania z wyspecjalizowanej firmy która to zainstaluje.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje opinii na temat klimatyzatora ewaporacyjnego Honeywell 50L (CO60PM) do schłodzenia pomieszczenia na poddaszu. Wskazuje na problemy z wysoką temperaturą, szczególnie przy pracy komputera. Odpowiedzi sugerują, że skuteczność klimatyzatorów ewaporacyjnych zależy od wilgotności powietrza, a ich działanie może być ograniczone w warunkach wysokiej wilgotności. Użytkownicy zalecają rozważenie tradycyjnych klimatyzatorów typu split, które obniżają zarówno temperaturę, jak i wilgotność, oraz podkreślają konieczność odprowadzania ciepła na zewnątrz dla poprawy komfortu. Wskazano również na markę Sinclair jako oferującą dobrej jakości klimatyzatory.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA