logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Colexpert APM-12AC - Przenośny klimatyzator domowy?

dsxsoft 03 Cze 2015 18:23 3267 9
REKLAMA
  • #1 14742898
    dsxsoft
    Poziom 12  
    Ocena: 20
    Witam kupiłem wczoraj używany klimatyzator o mocy chłodzenia 3,2 kW i jestem zawiedziony wydaję mi się ze chłodzi za słabo mianowicie włączyłem go na 2 godz w pokoju na poddaszu pokój 22 m2 i początkowa temperatura była 29 stopni po 2 godz spadła tylko o niecałe 2 stopnie klimatyzator włączony na pełną moc. Wydaje mi się ze to za słabo troszkę. Zmierzyłem temperaturę przy kratkach wynosiła 14-15 stopni i z tyłu na wylocie rury(rura oczywiście wyciągnięta po za pomieszczenie) wynosiła 50 stopni? Gdy zwiększyłem obroty wentylatora na maksa temperatura na kratce skoczyła z 14-15 stopni do 16-17 stopni? Jak stoję ok 1,5 m od urządzenie temperatura chłodnego powietrza wynosi ok 25 stopni? Co sądzicie o tym nie za mało czynnika przypadkiem? 3,2 kW to powinno bardziej chłodzić chyba?

Dodano po 41 [minuty]:

Dodam ze jak wyłacze klimatyzator to syczy przez ok 15sek to czynnik chyba jest ok?
  • REKLAMA
  • #2 14743115
    bestboy21
    Poziom 40  
    Ocena: 782
    Rura do wyrzucania powietrza za oknem czy może nie ?
  • REKLAMA
  • #3 14743315
    p.obelix
    Specjalista urządzeń chłodniczych
    Ocena: 562
    Biedny płaci dwa razy. Twoje urządzenie pracuje poprawnie wynika to z różnic temperatur wlot wylot. Masz duże zyski ciepła a dodatkowo twoje urządzenie wyrzuca sporo powietrza na zewnątrz czyli masło maślane. Najpierw pomieszczenie wychładzasz a potem te same powietrze wyrzucasz rurą na zewnątrz.
  • REKLAMA
  • #4 14743604
    dsxsoft
    Poziom 12  
    Tak rura jest po za pomieszczeniem to ze tak słabo schodziło to jedno bo to poddasze czarna dachówka pokój na południe ale pytanie odnośnie czy to prawidłowe ze przy kratce powietrza chłodnego powietrze uzyskuje tylko 15stopni przy temp pomieszczenia 29 stopni? wieczorem tem. pomieszczenia spadła do 24stopni temp powietrza chłodnego przy kratce spadła do 12stopni jest to prawidłowy wynik? Czytałem ze klimatyzator powinien dawac ok 6-8stopni?
  • #5 14744423
    p.obelix
    dsxsoft napisał:
    czy to prawidłowe ze przy kratce powietrza chłodnego powietrze uzyskuje tylko 15stopni przy temp pomieszczenia 29 stopni? wieczorem tem. pomieszczenia spadła do 24stopni temp powietrza chłodnego przy kratce spadła do 12stopni jest to prawidłowy wynik?
    Tak to jest prawidłowy wynik. Jak temperatura w pomieszczeniu spadnie do 20 stopni do na wywiewie będziesz mieć 10-8 stopni. Im niższa temperatura w pomieszczeniu tym niższa na wywiewie. Nie zapominaj że twoje urządzenie wyrzuca sporą ilość powietrza już wychłodzonego na podwórko tą właśnie rurą.
  • #6 14745035
    dsxsoft
    Poziom 12  
    Coś mi sie wydaje ze te przenośne piecyki nie dadzą rade chłodzić mojego pokoju bo to poddasze czarna dachowka do okoła płyty gipsowe a nie murowane ściany płytami mi ucieka zimno plus ta rura heh chyba musze normalna klime zamontować

Dodano po 5 [godziny] 40 [minuty]:

A to jak jest z tymi watami 3,2kW powinno mocniej chłodzic dawac zimniejsze powietrze niż np 2,2kW? to jak mi daje np 15 stopni przy 27stopniach to ile by dała taka 2,2kW?
  • #7 14747515
    p.obelix
    Zmienia się tylko wydatek powietrza im większa klima tym więcej powietrza przez nią przepływa np. mała klima ma 800m3/h a większa bedzie miała np 1100 m3/h Różnica temperatury taka sama.
  • REKLAMA
  • #8 14753745
    Stefanoo
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    p.obelix napisał:
    Zmienia się tylko wydatek powietrza im większa klima tym więcej powietrza przez nią przepływa np. mała klima ma 800m3/h a większa bedzie miała np 1100 m3/h Różnica temperatury taka sama.

A dodatkowo ta większa usuwa z pomieszczenia więcej schłodzonego powietrza niż ta mniejsza, bo ma większe powierzchnie wymienników i koło się zamyka. Generalnie te urządzenia są bardzo nie efektywne.
    Ps. Jeśli już dsxsoft kupiłten klimatyzator, to może warto spróbować wystawić całą klimę na zewnątrz(balkon) a dorobić rurę do nadmuchu powietrza z kratki chłodzącej i poprowadzić do domu(np. karton po pampersach albo coś podobnego). Tak żeby klima nie pobierała powietrza z pomieszczenia. To rozwiązanie dodatkowo usuwa z pomieszczenia grzejnik o mocy ok. 0,7kW, ponieważ sam kompresor wytwarza duże ilości ciepła!!!
  • #9 14754135
    dsxsoft
    Poziom 12  
    No gdy ustawie urządzenie na maksa to moze chodzić i pól dna maksymalnie temperatura w pomieszczeniu spada o 3-4 stopnie i to przy urządzeniu tylko. Z urzadzenia leci chłodne powietrze ale myślałem ze chłodniejsze poleci bo przy 30stopniach leci powietrze 15-16 stopni to nie ma cudów nie schłodzi wiecej a myślałem ze taki bajer lepiej działa wkoncu az wiozłem mocniejszy 3,2kW pomieszczenie nie wielkie bo ok 22m2 ale poddasze czarna dachowka okna na południe jak to wszystko sie nagrzeje to taki klimatyzatorek schadza tylko o 3stopnie to nie ma siły by było w pomieszczeniu chociac 20 stopni a myslałem ze da rade schłodzić...

Dodano po 6 [minuty]:

Rury nie ma wystawionej na powietrze tylko nad garaż zrobiłem dziurę w płycie gipsowej wywaliłem ja nad garaż i tam jest naprawdę gorąco jak chodzi ten klimatyzator wiec to mało co chłodzi a tylko zamienia prąd w ciepło strasznie to nie efektywne kupę energii się marnuje. Hmm pomyśle nad tym by całe urządzenie tam dać i tylko doprowadzić rurę z chłodnym do pokoju ale znowu jak tym sterować przez płytę gipsową jedynie rozebrać i czujnik od pilota przedłożyć i dać go z rura do pokoju a potem juz nikt tego nie kupi jak będę chciał to sprzedać z nerwów:)
  • #10 14771888
    Stefanoo
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    dsxsoft napisał:
    Hmm pomyśle nad tym by całe urządzenie tam dać i tylko doprowadzić rurę z chłodnym do pokoju ale znowu jak tym sterować przez płytę gipsową jedynie rozebrać i czujnik od pilota przedłożyć i dać go z rura do pokoju a potem juz nikt tego nie kupi jak będę chciał to sprzedać z nerwów:)

Pomyśl żeby to sprzedać i kupić normalnego splita wieszanego na ścianie. Jaki by nie był i tak będzie dużo efektywniejszy niż ten przenośny, ale tak minimum 2,7kW bedzie w miarę optymalny kosztowo i wydajnościowo.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zakupił używany klimatyzator Colexpert APM-12AC o mocy chłodzenia 3,2 kW, jednak jest niezadowolony z jego wydajności. Po dwóch godzinach pracy w pomieszczeniu o powierzchni 22 m² temperatura spadła jedynie o 2 stopnie, co użytkownik uznaje za niewystarczające. Zmierzona temperatura powietrza przy kratkach wynosiła 14-15 stopni, a na wylocie rury 50 stopni. Użytkownicy forum wskazują, że urządzenie działa poprawnie, ale efektywność chłodzenia może być ograniczona przez wysokie zyski ciepła w poddaszu oraz przez fakt, że klimatyzator wyrzuca schłodzone powietrze na zewnątrz. Sugerują również, że przenośne klimatyzatory są mniej efektywne niż systemy split, a użytkownik powinien rozważyć ich wymianę na bardziej wydajne rozwiązanie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA