Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Finlux 32FLY189S - brak obrazu, włącza się

Calineczka* 11 May 2018 22:15 2178 5
    Calineczka*
    Level 31  
    Witam.
    TV ze stajni Vestel. Elektronika dość świeża bo TV rzekomo z 2016 roku. TV włącza się, widać że matryca jest podświetlona ale poza tym żadnych reakcji. Zasilacz napięcia daje jak przypuszczam prawidłowe na logikę/tuner (24;12;5)
    Zastanawiam się, czy nie zacząć od ponownego wgrania software. Płytka o oznaczeniach 17MB82S, matryca VES315WNDS-01
    Zamieszczam zdjęcie z elektroniką. Szukałem metod wgrania firmware jak i wsadu ale nie chcę zrobić głupiego błędu, a wersji tych płytek jest sporo. Metody via pendrive usb jak i z lutowaniem/programowaniem pamięci SPI.
    Proszę o podpowiedzi.
    Finlux 32FLY189S - brak obrazu, włącza się
    michoo77
    Level 13  
    Witam!

Czy jest fonia po podłączeniu sygnału? Jeśli jest dźwięk to obstawiam T-cona.

Pozdr.

Dodano po 1 [minuty]:

Witam!

I jeszcze jedno pytanie, czy reaguje na pilota?

Pozdr.
    Calineczka*
    Level 31  
    Witaj :-)
    Dziękuję za zainteresowanie!
    Na pilota reaguje, mogę włączać i wyłączać. Pamięci na płycie 17MB82S przeprogramowane, bez zmian. Dobrałem się do T-CONa, oprócz zasilającego 12V nie ma tam żadnych napięć, a powinno przecież być choćby na pamięci 24C64.
    Nie mogę znaleźć noty apliakcyjnej dla układu który robi tam prawdopodobnie wszystko, to SM4108 DA1352 SMAZ009
    Jest na płytce kilka cewek, jak sądzę przetwornic...
    Zbigniew Sekula
    Level 22  
    Nie podałeś nazwy logiki.Czy siedzi na pewno SM4108 jest to pewnie układ przetwornicy dającej wspomniane napięcia.
    Calineczka*
    Level 31  
    Dziękuję Panowie za chęć pomocy!
    Winny okazał się kondensator CD25 w prawym górnym rogu zamieszczonego obrazka.
    Podaję różne oznaczenia z płytki, może komuś się do wyszukiwania podobnego problemu przydadzą:
    LSC320AP01-L03
    320CODESIGNAL4LV0.2
    Finlux 32FLY189S - brak obrazu, włącza się

Dodano po 2 [minuty]:

wymiana CD25