logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie panele słoneczne do ładowania akumulatorów 4x18650 na działce?

xsysiu 12 Maj 2018 02:31 564 1
REKLAMA
  • #1 17216212
    xsysiu
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Zrobiłem "działkowe"radyjko z modułu fm i zasiliłem je akku szeregowo 4x18650. Jednak nie chcę go nosić do domu celem ładowania i podpiąłem panel z regulatorem chińskiego powerbanka z solarem, którego parametrów nie znam poza wymiarami.

Jakie panele słoneczne do ładowania akumulatorów 4x18650 na działce?

Niestety wydajność ładowania jest słabiutka. Chcę kupić 8szt wydajniejszych 110x60mm, z rzekomym prądem do 200mA. Taki zestaw paneli da radę naładować pakiet akku o pojemności ok 13000mAh powiedzmy połowę pojemności w ciągu słonecznego dnia? Kablem ładowałem przez ten "regulator" od ok. 3v do pełna prawie 12h. Szukać do tego lepszego regulatora, czy może nie da rady doładowywać tak małymi panelami?
  • REKLAMA
  • #2 17217661
    JESIOTR1
    Poziom 33  
    Ocena: 441
    Małymi panelami też naładujesz 6 V baterię akumulatorków.Jest jeden warunek napięcie ładowania musi być większe niż 6 V i nie przekraczaj 7,5 V godzinami ładowania.
    Regulator jest potrzebny ale nie zawsze jak już wiesz że do pełna potrzeba prawie 12 h to już znasz jeden parametr ładowania na tym kablu.
    Zestaw akumulatorków i zestaw paneli to błąd.
    Liczy się jak najmniej mnogich połączeń bo ich sprawność (tych połączeń) jest ważna.
    Lepiej kup jeden panel 6 V i jeden akumulator 6V.Jak masz jeden paluszek czy panel słaby to słabo ładuje/sz cały zestaw.
REKLAMA