logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Ładowarka baterii li-ion 18650 z paneli słonecznych.

G.R. 29 Kwi 2023 13:06 2493 10
REKLAMA
  • #1 20560003
    G.R.
    Poziom 17  
    Ocena: 61
    Posiadam baterię złożoną z ogniw litowo jonowych 18650 w pakiecie 3s7p i szukam możliwości ładowania tej baterii z paneli słonecznych.
  • REKLAMA
  • #2 20560541
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6134
    Ale chcesz coś robić czy kupić? Masz już panele czy dopiero będziesz wybierał?
  • REKLAMA
  • #3 20560698
    G.R.
    Poziom 17  
    Na razie mam tylko baterię złożoną z ogniw litowo jonowych 18650. Paneli słonecznych nie mam, chciałbym zrobić w miarę możliwości cały system.
  • REKLAMA
  • #4 20560733
    barondary
    Poziom 20  
    Ocena: 71
    Wybór nie jest prosty. Dobry zestaw solarny do ładowania to spory wydatek - kilka stów. Musi dawać jak najwięcej amperów. No i napięcie właściwe dla zasilania ładowarki ogniw Li-ion. Podam przykład - mam panel mobilny no-name 5V, który daje poniżej 0,6A. Miał służyć do ładowania powerbanków i komórek Maksymalny prąd daje tylko jak jest mocne słońce i skierowany bezpośrednio na słońce. Wystarczy byle chmura i natężenie dużo spada. W dni pochmurne jest kicha, bo poniżej 0,1A i powerbank się nie ładuje, a komórka nawet nie drgnie. W rezultacie lepiej brać w teren kilka powerbanków lub ładować gdziekolwiek niż używać takiego solara.
  • #5 20560765
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Droga na skróty, do DIY, jest taka żeby dobrać napięcie Vmpp panelu do napięcia akumulatora.
    Ponieważ napięcie punktu MPP mało zależy od nasłonecznienia można tą metodą uzyskać całkiem niezłe wykorzystanie dostępnej mocy, przetwornica z MPPT jest lepsza ale to bardziej skomplikowane/droższe rozwiązanie.
    Przykładowa charakterystyka panelu
    Ładowarka baterii li-ion 18650 z paneli słonecznych.
    Prąd dobierzesz do czasu ładowania, jaki chcesz osiągnąć, w internecie są strony pokazujące ile kWh z ilu kWp osiągają duże instalacje, każdego dnia/miesiąca, można z tego się dowiedzieć ile osiągniesz z panelu który chcesz kupić, przeliczysz to na Wh i Wp twojej mikro instalacji. Oczywiście 1000W/m2 u nas się nie spotyka ale 500W/m2 w ostatnim tygodniu było osiągalne
    Ładowarka baterii li-ion 18650 z paneli słonecznych.

Drugi krok to zabezpieczenie przed przeładowaniem, kiedy napięcie akumulatora osiąga dopuszczalne maksimum trzeba zacząć ograniczać, szeregowym lub równoległym stabilizatorem, najprościej liniowym, nadmiar mocy pójdzie na straty, można to można wykorzystać do grzania czegoś, albo wytracać w radiatorze.
  • #6 20560797
    G.R.
    Poziom 17  
    Może narazie zostawmy panele ponieważ nie wiem czy jest jakieś urządzenie między panelami a akumulatorem które będzie ładować mój akumulator zbudowany z ogniw li-ion 18650. Zdecydowana większość to akumulatory kwasowe.
  • #7 20560838
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Odpowiednio dobrane panele będą poprawnie współpracować z akumulatorem, PV to źródło prądowe o wydajności zależnej od nasłonecznienia, a jeśli akumulator będzie miał napięcie zapewniające pracę panelu z mocą bliską maksymalnej to zostaje tylko zabezpieczenie przed przeładowaniem. Fabryczne urządzenia tego typu sprzedawane są pod nazwą regulator solarny PWM i nie robią nic poza zabezpieczeniem przed przeładowaniem, jak źle dobierzesz panel, to takie urządzenie będzie źle działać. Regulator MPPT ma większe możliwości i dostosuje napięcie.

G.R. napisał:
    czy jest jakieś urządzenie między panelami a akumulatorem które będzie ładować mój akumulator zbudowany z ogniw li-ion 18650
    Czyli jednak chcesz kupić a nie zrobić. Szukaj czegoś co da ci 12,6V (4,2Vx3) ewentualnie mniej jeśli chcesz wydłużyć żywotność akumulatorów np równe 12V (4,0Vx3)
    Bez sensu się naprodukowałem jak to się robi w #5
  • #8 20560909
    G.R.
    Poziom 17  
    Nie napisałem że chcę kupić wręcz przeciwnie chcę zrobić ale chcę zacząć od zbudowania regulatora ładowarki która będzie chciała ładować akumulator litowo jonowy. Oczywiście ma to być regulator MPPT. I wcale nie jest bez sensu #5 ponieważ będzie bardzo pomocny w wyborze paneli.
  • #9 20561941
    Jogesh
    Poziom 29  
    Ocena: 688
    Zobacz sobie datasheety układów CN3722 i BQ24650. Na nich możesz zrobić odpowiednią ładowarkę.
  • REKLAMA
  • #10 20562410
    G.R.
    Poziom 17  
    Oba układy są ciekawe nie wiem na który się zdecydować. Trudno powiedzieć na którym układzie urządzenie będzie bardziej niezawodne.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje sposobu na ładowanie baterii litowo-jonowej 18650 w konfiguracji 3s7p za pomocą paneli słonecznych. W dyskusji poruszono kwestie wyboru odpowiednich paneli, które powinny mieć napięcie Vmpp dostosowane do napięcia akumulatora, oraz znaczenie regulatorów ładowania, takich jak PWM i MPPT, które zabezpieczają przed przeładowaniem. Uczestnicy wymienili konkretne układy do budowy ładowarki, takie jak CN3722 i BQ24650, oraz podkreślili, że dobór paneli i regulatora jest kluczowy dla efektywności systemu. Ostatecznie, jeden z uczestników zdecydował się na zakup gotowego urządzenia ze względu na niższy koszt.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA