logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie nowego domofonu Cyfral Smart-5P w miejsce starego MIWI 5-żyłowego

PHPiotr 13 Maj 2018 11:56 2844 2
  • #1 17218286
    PHPiotr
    Poziom 6  
    Ocena: 4
    Witam,

mam problem z podłączeniem domofonu (jak w temacie).

Stary domofon był podłączony tak:
    1 - Zielony
    CA - Czerwony
    2 - Brązowy
    6 - Niebieski
    9 - Czarny
    (jest też biały kabelek który nie był podłączony)

Na elektrodzie znalazłem info, że powyższe oznaczenia to:
    1. Słuchawka
    CA. dzwonek
    2. mikrofon
    6. Masa
    9. Zamek/otwieranie

Nowy domofon podpiąłem więc tak:
    MASA - niebieski
    RING - czerwony
    SPK - zielony
    MIC - brązowy
    SW1 - czarny

Ściągnąłem zworę ZW1.

Lecz ten kto dzwoni nie słyszy mnie. Nie działa też otwieranie drzwi.
    Słyszę co mówi ktoś kto dzwonił. Słychać dzwonek.

Proszę o sugestie.
    Załączniki:
    • Podłączenie nowego domofonu Cyfral Smart-5P w miejsce starego MIWI 5-żyłowego DSC_0037.JPG (711.1 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Podłączenie nowego domofonu Cyfral Smart-5P w miejsce starego MIWI 5-żyłowego DSC_0036.JPG (665.33 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Podłączenie nowego domofonu Cyfral Smart-5P w miejsce starego MIWI 5-żyłowego DSC_0035.JPG (505.35 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Podłączenie nowego domofonu Cyfral Smart-5P w miejsce starego MIWI 5-żyłowego DSC_0034.JPG (479.75 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #2 17218474
    suworow
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1276
    Dobrze kolega znalazł i dobrze przełożył kable. Być może jednak już w starym ( jedna z opcji ale najprostsza do sprawdzenia) był błąd w podłączeniu. Proszę na próbę zamienić kabelek głośnika (słuchawki) z masą
  • #3 17218627
    PHPiotr
    Poziom 6  
    Ocena: 4
    suworow napisał:
    Dobrze kolega znalazł i dobrze przełożył kable. Być może jednak już w starym ( jedna z opcji ale najprostsza do sprawdzenia) był błąd w podłączeniu. Proszę na próbę zamienić kabelek głośnika (słuchawki) z masą

Witam i dziękuję za sugestię.

Spróbowałem jak Pan sugerował i działa.
    Najpierw myślałem, że nie działa, bo testowałem z ośmioletnią córką, która stała na zewnątrz przy drzwiach z klatki schodowej, i twierdziła, że nic nie słychać.
    Faktycznie mogło się tak wydawać, gdyż mieszkamy na parterze i przy otwartych drzwiach z domu, dźwięk przy aparacie na zewnątrz jest słabo słyszalny. Ale działa. I otwieranie drzwi też działa. Dźwięk otwierania drzwi jest również bardzo cichy. Ale po zamknięciu drzwi z klatki schodowej i pchnięciu ich - otwierają się jak trzeba.

Sprawdziłem jeszcze raz czy działa z kablami masy i głośnika przełączonymi z powrotem - i działa.

Reasumując cały problem sprowadził się do tego, że na zewnątrz faktycznie słabo słychać.
    Czytam w innych postach o potencjometrze, którym można wzmocnić mikrofon. Popróbuję pokręcić nim jutro.
    Chociaż dziś próbowałem kręcić w prawo aż zaczynało buczeć, więc odkręciłem lekko w lewo do momentu kiedy nie buczało.
    Porównam też czy lepiej słychać po zamianie kabelków według Pańskich sugestii, czy pierwotnego połączenia.

Za dodatkowe sugestie w powyższej materii z góry dziękuję.

Pozdrawiam.
    Załączniki:
    • Podłączenie nowego domofonu Cyfral Smart-5P w miejsce starego MIWI 5-żyłowego domofon_na_zewnatrz.JPG (927.2 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Podłączenie nowego domofonu Cyfral Smart-5P w miejsce starego MIWI 5-żyłowego masa_spk_zamiana.JPG (715.01 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
REKLAMA