logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie nowego domofonu Cyfral Smart-5P w miejsce starego

wowus 09 Gru 2020 22:27 1929 17
  • #1 19102712
    wowus
    Poziom 4  
    Witam,
    Pilnie potrzebuję pomocy. Chę wymienić stary na nowy domofon - jak w tytule. Po rozebraniu starego znalazłem 5 podłączonych kabli i jeden niepodłaczony - ciemnobrązowy na zdjęciu. P Podłączenie nowego domofonu Cyfral Smart-5P w miejsce starego o przeanalizowaniu licznych już opisów na tym forum udało mi się chyba odpowiednio podłaczyć kable i wiem już co to zwory. Mam dzwięk w słuchawce bo słyszę co się dzieje przed klatką. Niestety nie działa dzwonek jak również nie mam możliwości otwarcie drzwi. i nie wiem o co chodzi.
    poniżej zdjęcia starego (przed demontażem) domofonu oraz zdjęcie nowego po podłączeniu kabli .
    Bardzo proszę o wskazówki bo sam juz dalej nie dam rady
    pozdro

Podłączenie nowego domofonu Cyfral Smart-5P w miejsce starego
  • #2 19102729
    Ircys
    Specjalista Domofony
    Ocena: 2084
    Czy stara słuchawka działała?

Przełącz suwak głośności dzwonka do góry, bo masz wyłączony dzwonek.

Pozdrawiam
  • #3 19102851
    wowus
    Poziom 4  
    Niestety to nie to. Jak naciskam na dole domofon to nie słysze by dzwonił. A suwakiem się bawiłem - nic to nie zmienia. Po wyjęciu zwor tak jak jest w instrukcji nie mam żadnego dzwięku jak naciskam otwórz drzwi. Jak wyciągnąłem chyba tylko 2 zworę to po naciśnieciu przycisku słyszałem pyknięcie - nic więcej. :(

Dodano po 3 [minuty]:

stara słuchawka działała. Z uwagi na remont mieszkania postanowiłem ją wymienić .
  • #4 19103422
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2939
    Czy jak sprawdzasz wywołanie to masz wciśnięte "widełki"?
    Czy jak sprawdzasz otwieranie to naciskasz górny przycisk?
  • #5 19104074
    Ircys
    Specjalista Domofony
    wowus napisał:
    Niestety to nie to. Jak naciskam na dole domofon to nie słysze by dzwonił. A suwakiem się bawiłem - nic to nie zmienia. Po wyjęciu zwor tak jak jest w instrukcji nie mam żadnego dzwięku jak naciskam otwórz drzwi. Jak wyciągnąłem chyba tylko 2 zworę to po naciśnieciu przycisku słyszałem pyknięcie - nic więcej. :(

stara słuchawka działała. Z uwagi na remont mieszkania postanowiłem ją wymienić .

Proponuję zatem, w celach testowych, podłączyć jeszcze raz tą starą słuchawkę
    i sprawdzić wszystkie funkcje: dzwonek, rozmowa, otwieranie. Jak będzie OK, to dopiero wtedy brać się za podłączenie nowej.

Pozdrawiam
  • #6 19104258
    gkwiatkowski
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 1227
    I zdjęcie panelu przy drzwiach wejściowych.
  • #7 19104260
    wowus
    Poziom 4  
    [quote="zybex"]Czy jak sprawdzasz wywołanie to masz wciśnięte "widełki"?
    Czy jak sprawdzasz otwieranie to naciskasz górny przycisk?[/quote

Jak sprawdzam wywołanie to stoję przed klatka i nie słyszę ze dzwoni po naciśnięciu numeru mieszkania.

Sprawdzając otwieranie naciskałem i górny i dolny. Żadnego dźwięku otwierania
  • #8 19104742
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2939
    wowus napisał:

Jak sprawdzam wywołanie to stoję przed klatka i nie słyszę ze dzwoni po naciśnięciu numeru mieszkania.

Czy podczas tej próby unifon jest zamknięty i słuchawka na nim wisi, czy jest otwarty i słuchawka wisi obok niego? Jeśli to drugie, to normalne, że nie słyszysz wywołania zwrotnego.
  • #9 19104856
    wowus
    Poziom 4  
    tak oczywiście. słuchawka zawieszona.
    Rozumiem, ze waszym okiem kable podłączone są prawidłowo? porównując starą i nową instalację. czy mogłem coś spalić? gdzieś w sieci lub jakiejś centrali?
    jutro spróbuje podpiąć jeszcze raz stary i zobaczyć czy działa. dam znać
  • #10 19106726
    wowus
    Poziom 4  
    sprawdziłem dziś stary domofon. Niestety to samo co na nowym - czyli słyszę co sie dzieje na zewnątrz , ale nie mam wywołania i nie mogę otwarzyć drzwi. wiec problem nie jest w domofonie, tylko gdzie indziej. tylko gdzie??
  • #11 19106732
    gkwiatkowski
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 1227
    gkwiatkowski napisał:
    I zdjęcie panelu przy drzwiach wejściowych.
  • #12 19107423
    Ircys
    Specjalista Domofony
    wowus napisał:
    sprawdziłem dziś stary domofon. Niestety to samo co na nowym - czyli słyszę co sie dzieje na zewnątrz , ale nie mam wywołania i nie mogę otwarzyć drzwi. wiec problem nie jest w domofonie, tylko gdzie indziej. tylko gdzie??

Miałeś remont w mieszkaniu, czy podczas tych działań unifon był zdejmowany, odłączany?
    Czy możliwe jest np. uszkodzenie przewodu (przewiercenie) podczas remontu?
    Czy domofon działa poprawnie u sąsiadów (najlepiej sprawdź to sam)?

Pozdrawiam
  • #13 19107513
    wowus
    Poziom 4  
    w sąsiedztwie domofonu nie było żadnych istotnych prac, więc to nie powinno być uszkodzenie mechaniczne kabla. u sasiadów wszystko działa.
  • #14 19107529
    Ircys
    Specjalista Domofony
    Ircys napisał:

Miałeś remont w mieszkaniu, czy podczas tych działań unifon był zdejmowany, odłączany?
  • #15 19107887
    wowus
    Poziom 4  
    Tak. Żeby założyć nowy trzeba odkręcić stary. Wszystkie prace robione były przy założonym domofonie.
  • #16 19107918
    suworow
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1276
    Ircys napisał:

wowus napisał:
    Tak. Żeby założyć nowy trzeba odkręcić stary

Dowcipniś ;)
    Ale tu chodzi o to czy mógł być odłączany na dłużej :)
  • #17 19107920
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3512
    wowus napisał:

Wiec musi kolega wezwać fachowca, żeby stwierdził czy są sygnały.
    Niedawno bylem u kogoś któremu uszkodzili przewód przy wymianie drzwi.
  • #18 19108665
    Ircys
    Specjalista Domofony
    wowus napisał:
    Tak. Żeby założyć nowy trzeba odkręcić stary. Wszystkie prace robione były przy założonym domofonie.

Szanowny kolego, chodziło o to, czy można założyć, że przy remoncie został odłączony unifon, a później np. źle podłączony i wtedy trzeba by tylko odnaleźć właściwe żyły na właściwym miejscu.
    Jeżeli stary unifon jest podłączony dobrze, to wtedy pozostaje wezwanie serwisu konserwacyjnego do lokalizacji usterki.

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik wymienia stary domofon na nowy model Cyfral Smart-5P, napotykając problemy z dzwonkiem i otwieraniem drzwi. Po podłączeniu pięciu kabli i jednego niepodłączonego (ciemnobrązowego) nie działa dzwonek ani otwieranie drzwi, mimo że słychać dźwięki z zewnątrz. Użytkownik sprawdził, że stara słuchawka działała, a problem nie leży w nowym domofonie, ponieważ po podłączeniu starego również nie ma wywołania. Użytkownicy forum sugerują sprawdzenie poprawności podłączenia kabli, testowanie starego domofonu oraz ewentualne wezwanie fachowca do diagnozy problemu z instalacją.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA