logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Asus A540L - Naprawa systemu - boot (prawie) nie działa

nightSmilee 18 Maj 2018 23:03 1341 3
REKLAMA
  • #1 17228293
    nightSmilee
    Poziom 10  
    Cześć, nie znalazłem problemu podobnego do mojego, dlatego postanowiłem zapytać. Dostałem firmowego laptopa, którego ktoś próbował /sformatować/ Nie wiem czym i w jaki sposób. Aktualnie laptop uruchamia się i nie ładuje systemu (Win10). Próbowałem z botoowalnym pendrivem, jednak to również nie pomaga - nie ładuje. Przy próbie botowania z płyty, wyświetla się logo Windowsa, przez chwilę krążą /kropeczki/ po czym przełącza się na czarny ekran i wyłącza CD. Co może być tego przyczyną?
  • REKLAMA
  • #2 17228317
    arigato
    Poziom 28  
    Ocena: 86
    Proszę sprawdzić jak ustawiony jest w BIOS-ie tryb pracy HDD. Jeżeli jest np. AHCI to proszę zmienić na ATA i ponownie spróbować. Oczywiście dla odwrotnego przypadku - ustawienie odwrotne, czyli z ATA na AHCI.
    Sądzę, że jednak powinno być AHCI dla Win-10. I podobnie może być dla napędu optycznego.
  • REKLAMA
  • #3 17228336
    nightSmilee
    Poziom 10  
    arigato napisał:
    Proszę sprawdzić jak ustawiony jest w BIOS-ie tryb pracy HDD. Jeżeli jest np. AHCI to proszę zmienić na ATA i ponownie spróbować. Oczywiście dla odwrotnego przypadku - ustawienie odwrotne, czyli z ATA na AHCI.
    Sądzę, że jednak powinno być AHCI dla Win-10. I podobnie może być dla napędu optycznego.

SATA Mode Selection: AHCI - i niestety nie ma możliwości zmiany, jest tylko AHCI...
  • #4 17228373
    arigato
    Poziom 28  
    Ocena: 86
    Czy napęd optyczny również pracuje jako AHCI?
    Przyznaję, że rzadko ktoś pisze o komputerze, który się uruchamia ale...
    Najczęściej padają stwierdzenia: się nie uruchamia i co dalej, chociaż maszyna startuje prawidłowo. Można spróbować zamiany wersji BIOS na najnowszą.
    Czy kolega próbował uruchomić z niskiego poziomu (np. HBCD) w celu sprawdzenia podzespołów?
    Pamięć, procesor, HDD...
    I jak wygląda sprawa z temperaturą. Może któryś z elementów wyraźnie się przegrzewa.
    Jeżeli dają się uruchomić programy na niskim poziomie to w pierwszej kolejności proszę sprawdzić twardy dysk. MHDD jest chyba najlepszym narzędziem.
REKLAMA