logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Asus R540S - Po włączeniu czarny ekran

jaceeek18 05 Mar 2021 21:29 312 7
REKLAMA
  • #1 19299457
    jaceeek18
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam
    Mam problem z Asusem R540S z Windowsem 8.1. Po włączeniu pojawia sie logo asusa a nastepnie jest ciągle czarny ekran. Dzieje sie podobnie także po włozeniu bootowalnego pendriva z windowsem, na chwile pojawia sie logo windows 8 i pózniej znow czarny ekran. Czy to może być uszkodzony procesor???
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 19299498
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1585
    Sprawdź klawiszami FN + jasność czy da się rozjaśnić.
    Przywróć ustawienia domyślne uefi. Zapisz je.
    Tak będzie się zachowywał np. windows z wyłączonym Secure Boot lub przy uszkodzeniu dysku.
    jaceeek18 napisał:
    Czy to może być uszkodzony procesor??

Zdecydowanie nie. Logo by się nie pojawiało.
  • #4 19299867
    jaceeek18
    Poziom 10  
    Podswietlanie matrycy jest cały czas włączone. Dysk jest raczej sprawny, bo dzieje sie tak samo z instalatorem z pendrive.
  • #5 19299874
    safbot1st
    Poziom 43  
    Secure Boot włączone? CSM włączone? Możesz odpowiedzieć?
    Jak wyżej kolega wspominał może być potrzeba ponownego zaprogramowania biosu.
  • REKLAMA
  • #6 19299884
    jaceeek18
    Poziom 10  
    Zmieniałem ustawienia boot juz na rózne sposoby i nie zadziałało. Dodam jeszcze ze czasem pojawia sie napis Próba automatycznej naprawy oraz kreci sie to kółeczko windows 8 ale po chwili znowu stoi czarny ekran
  • REKLAMA
  • #7 19299952
    safbot1st
    Poziom 43  
    jaceeek18 napisał:
    Dysk jest raczej sprawny, bo dzieje sie tak samo z instalatorem z pendrive.

Czy ja wiem? Jakbyś odłączył dysk całkowicie i zbootował z pena Linux to..?
    Przydałoby się RAM podmienić. Jak masz 2 kości spróbuj na jednej.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z laptopem Asus R540S, który po włączeniu wyświetla czarny ekran po logo Asusa oraz po próbie bootowania z pendrive'a z systemem Windows 8.1. W odpowiedziach sugerowane są różne kroki diagnostyczne, takie jak sprawdzenie podświetlenia matrycy, przywrócenie ustawień domyślnych UEFI, a także sprawdzenie ustawień Secure Boot i CSM. Użytkownik potwierdza, że podświetlenie matrycy działa, a dysk wydaje się być sprawny. Pojawiają się również sugestie dotyczące testowania pamięci RAM oraz bootowania z pendrive'a z systemem Linux. Wskazano na możliwość usterki sprzętowej, jeśli problem występuje również w BIOSie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA