logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Audi a6 c5 2.4 v6 quattro - Drgania silnika na wolnych obrotach przez sztywne ko

kilun1 19 Maj 2018 18:37 15129 10
REKLAMA
  • #1 17229568
    kilun1
    Poziom 10  
    Ocena: 64
    Witam. Mam problem ze swoim audi gdyz silnik drży na wolnych obotach niby nie mocno jednak czuc ze cale auto sie telepie. Gdy da sie odrobine gazu drgania ustaja i podczas jazdy sa nie wyczówalne dopoki nie stamiemy na swiatlach. Trzesie j
    raz mocniej raz mniej jednak prawie zawszeBylem u mechanika i twierdzi ze to wina popy paliwa ktora glosno pracuje i sie konczy. Pompa zamowiona jednak obawiam sie ze to przez sztywne kolo zamachowe zamontowane przez poprzedniego wlasciciela. Co do samego sprzegla dziala dobrze tylko czuc ze to jest zesprzeglone ze skrzynia na sztywno i trzeba delikatnie operowac sprzeglem bo slychac uderzenie podczas gwaltownej zmiany biegow A jak wy myslicie ? Szykowac sie na zakup orginalnej dwumasy? Dzieki za kazda odpowiedz
  • REKLAMA
  • #2 17229667
    paszczakq
    Poziom 27  
    Ocena: 204
    Jak pompa nie wyrabia to by mocy nie miał to dość dziwna teoria jak dla mnie . O wpływie sprzęgła na to nie wypowiem się bo nie wiem . W sumie bez znaczenia powinno być jedynie dudnienie na całą budę idzię przy niskich obrotach tak 1000 .

Uderzenia przy zmianach biegów to luzy w napędzie , dyfer , przeguby itp .możliwe że i skrzynia też oberwała . słaby temat do ogarnięcia w zasadzie .
  • REKLAMA
  • #3 17229877
    kilun1
    Poziom 10  
    Diagnosta sprawdzal napędy i mowil ze sa w dobrym stanie. Moze przesadzilem ze uderzenia slychac cos tam puknie jak by poduszka byla uszkodzona tylko ze sa dobre. No i glownie te drgania mnie irytuja
  • REKLAMA
  • #4 17229963
    paszczakq
    Poziom 27  
    Zawieszenie tam rozbudowane jest to tego co może pukać jest tam sporo . Z silnikiem nie pomogę , może to też być nieszczelność w dolocie .
  • REKLAMA
  • #5 17229977
    kilun1
    Poziom 10  
    Puknie przy zmianie biegow badz szybszym puszczeniu pedalu sprzegla. A jesli ktos zamontowal sztywne kolo to duzo pieniedzy pochlonie przywrocenie tego do orginalnego stanu? Tak mniej wiecej... zastanawiam sie czy w ogole jest sens tyle dokladac do 20 letniego auta
  • #6 17229992
    lukashb
    Poziom 39  
    Ocena: 417
    Z tego co pamiętam to wadliwie rozwiązana odma powodowała drżenie silnika na wolnych i pływanie obrotów - o ile to tu występuje, bo jak drży jak stary tedeik, to to nie to. Ale jak pływają Ci obroty to uszczelnij odmę szczególnie te plastirurki popękane, i zmien eżektory.
  • #7 17230074
    kilun1
    Poziom 10  
    No wlasnie silnik pracuje rowniutko nie ma zadnych bledow z wypadaniem zaplonu . Ładnie odpala nie przerywa... wszystkie przewody zdaja sie byc cale przynajmniej te ktore widac na wierzchu. A moze silniczek krokowy?
  • #8 17230091
    paszczakq
    Poziom 27  
    A poduszki silnika ?
  • #9 17335637
    kilun1
    Poziom 10  
    Poduszki sprawdzane byly na samym poczatku sa dobre
  • #10 17566622
    Antman18
    Poziom 1  
    Ocena: 2
    Miałem to samo, wiele zainwestowałem w auto i nie chcialem sie poddac tak łatwo. Silnik na postoju po prostu dostawał parkinsona, podczas jazdy wszystko było ok, nie tracił mocy, obroty ok ale ten Parkinson silnika doprowadzał do szału.

Jeśli dobrze by pomyśleć, w przeciągu 6-7 miesięcy byłem u 8 różnych mechaników i każdy poddawał się. Byłem też w ASO i to samo. Ogólnie układ dolotowy wyczyszczony, wtryski i ta cała reszta wyczyszczona nowe uszczelki itp, przepustnica, egr to samo, Świece nowe i nie byle jakie do tego nowy wariator bo gdzie bym nie poszedł to każdy uczepił sie tego wariatora bo niby to może być, owszem w moim modelu jest problem ale nie chciało sie wierzyć że nowy szlag trafił. Ostanio byłem w Krakowie w warsztacie gdzie wszyscy sobie chwalą ten warsztat jako że najlepszy jeśli chodzi o silniki VAGitp gdzie usłyszałem że silnik do remontu i kropka ale coś mi nie pasowało w ich wypowiedziach, brak konkretów i suma summarum nie zgodziłem się. Już prawie byłem przekonany że auto pójdzie na złom ale przez przypadek natrafiłem na filmik youtube - miłośnicy czterych kolek gdzie poruszony został temat odmy olejowej. No kolejny trop do sprawdzenia i w sumie bez kosztów. Co się okazało? Ze u mnie nie był to dwumas, cewki, Świece, poduszki, przepływomierz, wariator tylko zapchana odma - zapomniana częśc przez wielu mechaników- i tym samym uchroniłem sie nawet przed wydaniem kilku dobrych tysiecy na remont silnika, opcje zalecaną przez „fachowcow” z danego warsztatu gdzie swoja drogą uważają że tylko i wyłącznie oryginały są dobre a reszta jest be. Po różnych przebojach, straconych dni i nerwów teraz mogę poradzić aby sprawdzić najpierw banalne rzeczy czy są ok a później się zagłębiać w temat a nie od razu pakować grube pieniądze tak jak ja to zrobiłem, w to co może być ale nie ma pewności, np 3-4 tysiące za wariator gdzie swoją drogą stary też był dobry.
  • #11 17567063
    paszczakq
    Poziom 27  
    W sumie odma to dobry trop . Albo zatkana albo pęknięta i lewe powietrze dostaje się .

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik Audi A6 C5 2.4 V6 Quattro zgłasza problem z drganiami silnika na wolnych obrotach, które ustępują po dodaniu gazu. Mechanik zasugerował, że przyczyną mogą być problemy z pompą paliwa, jednak użytkownik obawia się, że to może być związane ze sztywnym kołem zamachowym. Inni uczestnicy dyskusji wskazują na możliwe luzy w napędzie, nieszczelności w dolocie, a także na wadliwą odmę jako potencjalne źródło problemu. Użytkownik rozważa kosztowne naprawy, w tym wymianę na oryginalne koło dwumasowe, zastanawiając się nad opłacalnością inwestycji w 20-letnie auto.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA