logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Audi A4 B5 95r 2.6 V6 - Drgania silnika wolne obroty

elizusia 09 Maj 2013 21:07 9024 5
REKLAMA
  • #1 12289566
    elizusia
    Poziom 9  
    Ocena: 4
    Mam taki problem iż na wolnych obrotach obroty drgaja i caly samochod drga posiadam gaz sekwencyjny na przegladzie gazu powiedziano mi że jedna V chodzi nie rowno od czego to może być i co mogę zrobić ???
  • REKLAMA
  • #2 12291659
    pawel-jwe
    Poziom 30  
    Ocena: 273
    elizusia napisał:
    gazu powiedziano mi że jedna V chodzi nie rowno

To wymyślili... na jakiej podstawie taką diagnozę dali?
    na początek sprawdź w jakim stanie się wszystkie poduchy od silnika (i ewentualnie skrzyni biegów).
    Jeśli poduchy są ok. to na 95% będzie koło dwumasowe (właśnie najczęstszy objaw to drgania na wolnych obrotach), pocieszenie jest takie że niektórzy jeżdżą na takim kole dwumoasowym jeszcze i do 80tyś robią, a innym po kilku tyś pada całkiem.
    Jak będziesz wymieniać to pamiętaj że najlepiej komplet: koło + sprzęgło.
  • REKLAMA
  • #3 12292346
    elizusia
    Poziom 9  
    Gazownicy powiedzieli to na podstawie komputera podlczonego pod gaz ze V sie nie zgrywaja , także elektrycy mowili że czujnik wolnych obrotow "jest na padnieciu" ale niby zresetowali komputera i bylo lepiej podszuki wymienione na wlasna reke no ale tam ciężko coś żle złożyć wiec to może dobrze . Wczesniej przy slabym akumulatorze samochod odpalal i obroty skakali od 700 do 1700 . A teraz doszlo jeszcze przy zmianie biegów dzwięk jak by biegi sie zmienialy bez oleju glosno i stuki i mam problem ponieważ nie wiem jak sprawdzic poziom bo nie wiem gdzie on jest . A co do drgań dodam jeszcze że przy wyższych obrotach gdy jade też mi szarpie ale to myślę ze to przewody/świece.
  • REKLAMA
  • #4 12292804
    sandamiano
    Poziom 31  
    Ocena: 354
    elizusia napisał:
    Gazownicy powiedzieli to na podstawie komputera podlczonego pod gaz ze V sie nie zgrywaja , także elektrycy mowili że czujnik wolnych obrotow "jest na padnieciu" ale niby zresetowali komputera i bylo lepiej podszuki wymienione na wlasna reke no ale tam ciężko coś żle złożyć wiec to może dobrze . Wczesniej przy slabym akumulatorze samochod odpalal i obroty skakali od 700 do 1700

Podepnij pod vaga. Na dniach zmieniam przepustnicę w podobnym silniku V- obroty też falują po czasie i nie można starej przepustnicy zaadaptować- błąd- nie osiągnięte dolne skrajne położenie- kupioną używaną przepustnicę pomierzyłem multimetrem i rozpoznaje stan zamknięty.
    To że nie zgrywają się cylindry w układzie v to może być wina sond lambda. Na każdy rząd cylindrów jest osobna
  • REKLAMA
  • #6 12294339
    elizusia
    Poziom 9  
    A może wiecie gdzie jest wlew oleju do skrzyni biegów dodam że to manual
REKLAMA