logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak skutecznie wyczyścić szafę RACK 19 po remoncie?

bartekb24 21 Maj 2018 10:18 1356 8
REKLAMA
  • #1 17232340
    bartekb24
    Poziom 18  
    Ocena: 27
    Miałem w pomieszczeniu w którym znajduje się szafa rack 19" z dwoma switachami remont. Szafa niby została zabezpieczona ale mimio wszystko po remoncie okazało się że jest w niej pełno kurzu i pyłu. Jak można wyczyścić wnętrze szafy z zawartością (kable + switche)? Mogę użyć do tego zwykłego odkurzacza? Czy może muszę wszystko ręcznie wyciągać i czyścić?
  • REKLAMA
  • #2 17232352
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2524
    Możesz użyć dowolnego odkurzacza, albo sprężonego powietrza. Jeżeli użyjesz sprężarki, to na wyjściu węża musi być koniecznie separator skroplonej wody.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 17232417
    Kpc21
    Poziom 23  
    Ocena: 103
    Dowolnego - to nie wiem, gdy będziesz wciągać taki remontowo-budowlany pył (w przeciwieństwie do zwykłego kurzu) domowym odkurzaczem, momentalnie zapcha się w nim pyłem worek (powierzchnia, którą normalnie wylatuje powietrze - przestanie to powietrze przepuszczać zapchana drobinami pyłu) i/lub filtry.

Raczej jakimś przemysłowym.
  • REKLAMA
  • #4 17232443
    jprzedworski
    Ocena: 828
    IC_Current napisał:
    na wyjściu węża musi być koniecznie separator skroplonej wody
    IC_Current napisał:
    albo sprężonego powietrza
    Ze sprężonym powietrzem też trzeba uważać. Po pierwsze to palny/wybuchowy gaz, po drugie może tak schłodzić, że skropli się para wodna. Trzeba więc przed czyszczeniem wyłączyć zasilanie.
  • #5 17232613
    bartekb24
    Poziom 18  
    Czyli najlepiej i najbezpieczniej zrobić to odkurzaczem.

A tak przy okazji mam jeszcze jedno pytanie czy konserwację szafy RACK (czyszczenie z kurzu) powinno się wykonywać jakoś cyklicznie? Czy raczej się tego nie rusza jak nie ma potrzeby? Jakie są standardy?
  • REKLAMA
  • #6 17232898
    IC_Current
    Ocena: 2524
    Odkurzaczem nie zawsze się da - np przy utrudnionym dostępie można przypadkowo coś uszkodzić mechanicznie, albo rozłączyć. Wtedy tylko powietrze zostaje. Sprężone powietrze też lepiej wyczyści wnętrze urządzeń.
    Szafy czyści się najczęściej, aby odblokować przepływ powietrza, by urządzenia się nie przegrzewały. Czyści się zazwyczaj też przy okazji jakichś prac przy szafie.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 17233100
    KOCUREK1970
    Ocena: 5498
    bartekb24 napisał:
    Czyli najlepiej i najbezpieczniej zrobić to odkurzaczem.

Najlepiej to sprężarką i na zewnątrz (rozebrać, wynieść i każde urządzenie z osobna przedmuchać powietrzem).
    Odkurzacz może pył wciągnąć ale go "wywalić" z drugiej strony!
  • #8 17233309
    myszkoscielna
    Poziom 23  
    Ocena: 31
    Postaw wentylator w oknie aby zasysał kurz i jednocześnie sprężonym powietrzem dmuchaj po szafie i wnętrzu. To co wzbije sie do góry ma zostać wyrzucone na zewnątrz.

Można też dwa odkurzacze, jeden zasysa drugi dmucha po śmieciach.
  • #9 17427770
    bartekb24
    Poziom 18  
    Zrobiłem dokładnie to co proponowali użytkownicy forum w postach

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Aby skutecznie wyczyścić szafę RACK 19" po remoncie, zaleca się użycie odkurzacza przemysłowego lub sprężonego powietrza. Odkurzacz domowy może się zapchać pyłem budowlanym, co utrudni jego działanie. Przy użyciu sprężonego powietrza należy zachować ostrożność, aby uniknąć kondensacji wody i uszkodzeń sprzętu. Najlepiej jest przeprowadzić czyszczenie na zewnątrz, demontując urządzenia i czyszcząc je osobno. Regularne czyszczenie szafy jest zalecane, aby zapewnić odpowiedni przepływ powietrza i zapobiec przegrzewaniu się urządzeń.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA