logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Nowy dysk lokalny 450MB po aktualizacji Win10 - jak wyłączyć powiadomienia?

waligrusznik 21 Maj 2018 16:41 981 4
REKLAMA
  • #1 17232931
    waligrusznik
    Poziom 2  
    Witam,

po aktualizacji Win10 15 maja pojawił mi się nowy dysk lokalny o pojemności 450mb. Jest na nim folder recovery z plikami winre.wim, boot.sdi. Pliki te zajmują prawie cały ten dysk przez co ciągle wyskakuje mi powiadomienie o małej pamięci co jest irytujące, pomijając już sam fakt pojawienia się samoczynnie nowego dysku.

Za radą jednego informatyka próbowałem usunąć ten dysk przez opcje Zarządzaj komputerem i tam zarządzanie dyskami. Dysku który sprawia mi problem nie da się tam usunąć ani nic właściwie z nim zrobić, dostępna jest tylko opcja Pomoc. Następnie próbowałem po prostu wyłączyć jakoś te irytujące powiadomienia. Jedyną opcją jaką znalazłem to wpisanie komendy "regedit" w konsolce i tam wyszukanie odpowiedniego folderu, a następnie stworzenie tam jakiegos pliku.

"W rozwijanym menu po lewej otwórz kolejno foldery (strzałką oddzielone są dalsze podfoldery): HKEY_CURRENT_USER → Software → Microsoft → Windows → CurrentVersion → Policies → Explore.

Następnie otwórz ostatni folder (Explore), klikając jego nazwę dwukrotnie. W prawej kolumnie pojawi się jego zawartość. Kliknij na pustą, białą przestrzeń prawym klawiszem myszy i wybierz Nowy → Wartość DWORD (ang. New → DWORD Value). Pojawi się podświetlony na niebiesko tekst. Napisz na klawiaturze "NoLowDiskSpaceChecks" (bez cudzysłowiu, z wielkimi znakami - nie pomyl się) i zaakceptuj zmiany wciskając klawisz Enter."

Niestety u mnie foldery kończą się na Policies, nowych utworzyć nie mogę, a rozwiązanie wydaje się dostępne tylko dla Win7 i Vista. Może mogę tą wartość utworzyć w Policies?

W zasadzie nie wiem co robić, przeszukałem internet i nie spotkałem się nigdzie z samoczynnie pojawiającymi sie zapełnionymi dyskami oraz żadnego sprawdzonego sposobu na wyłączenie tych powiadomień. Moje pytania są następujące: czy da się ten dysk usunąć bez konsekwencji? Jak wyłączyć te powiadomienia? Na koniec dodam, że dysk skanowałem antywirusem oraz czyściłem kompa z różnych plików temp i podobnych, nie wykryłem nic podejrzanego.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 17233436
    waligrusznik
    Poziom 2  
    Zgadza się, jest idealnie, dysku juz nie ma, powiadomien tak samo. Rozwiązanie proste ale w sumie nawet nie wiedziałem, że da się ukryć dysk. Wielkie dzięki! :D
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 17233554
    ak6
    Poziom 31  
    Ocena: 139
    Jest to partycja, na której przechowywane są dane potrzebne do przywrócenia komputera do stanu początkowego. Co do zasady partycja ta powinna być ukryta. Jednak najnowsza aktualizacja Windows 10, na niektórych komputerach spowodowała ujawnienie tejże partycji.
    Wystarczy właśnie ją ponownie ukryć aby wszystko wróciło do normy.
  • #5 17239889
    waligrusznik
    Poziom 2  
    Partycję której dotyczyło powiadomienie należy ukryć. Poradniki jak to zrobić można bez problemu znaleźć w internecie.
REKLAMA