logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Lenovo B70-80 nie reaguje na podłączenie zasilacza - co sprawdzić?

sundayman 21 Maj 2018 23:33 3159 5
REKLAMA
  • #1 17233780
    sundayman
    Poziom 26  
    Ocena: 399
    Od wczoraj przestał mi się ładować laptop ( B70-80 ).
    Sprawdziłem zasilacz, rezystancja pomiędzy pinem wtyczki i GND jest OK (285R), napięcie 20V - wygląda OK. Sprawdziłem pod obciążeniem 2A - napięcie nie siada.

Laptop przestał się ładować, po podłączeniu zasilacza nie wstaje.
    Używany tylko w domu, rzadko przenoszony - raczej nie sądzę, żeby był to jakiś problem mechaniczny (np. gniazdo).

Jeszcze nie sprawdzałem co się dzieje po wyjęciu baterii (nie mam go pod ręką w tej chwili). Komputer ma chyba 3 lata.

Jest dostępny jakiś schemat do niego ? Może jakieś wskazówki co sprawdzić w pierwszej kolejności ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17233947
    boro1234567
    Spec od komputerów
    Ocena: 1538
    sundayman napisał:
    Jest dostępny jakiś schemat do niego ?

Jaka MB?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 17234723
    slawmix1234
    Poziom 32  
    Ocena: 102
    Na samej baterii działa?
  • REKLAMA
  • #4 17234981
    sundayman
    Poziom 26  
    Na samej baterii działał, dopóki się nie rozładowała do końca :)

Wyjąłem baterię, nacisnąłem i przytrzymałem włącznik zasilania przez jakieś 20 sek. Potem podłączyłem zasilacz i komputer ożył. Wstawiłem z powrotem baterię i jest już OK.

Czyli coś się "powiesiło" znaczy. Swoją drogą - nie wygląda to najlepiej, skoro się takie rzeczy zdarzają. No ale z tego co się naczytałem o Lenovo to chyba i tak dobrze, że na razie tylko taki przypadek...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 17235051
    slawmix1234
    Poziom 32  
    Ocena: 102
    Wypadało by kliknąć POMÓGŁ użytkownikom zainteresowanych tematem :) I czy na ikonie baterii pisze teraz "podłączony ładuje"?
  • #6 17235072
    sundayman
    Poziom 26  
    Cytat:
    Wypadało by kliknąć POMÓGŁ

Na razie pomogłem sobie sam mam wrażenie ?
    Nie to , żebym komuś żałował, ale zadanie pytania, to jeszcze nie jest pomoc... (choć wdzięczny jestem za zainteresowanie rzecz jasna).

Cytat:
    czy na ikonie baterii pisze teraz "podłączony ładuje"?

Jak napisałem - wszystko działa poprawnie. Dziękuję za zainteresowanie i zamykam.

Dodano po 2 [minuty]:

Problem rozwiązany poprzez "zresetowanie" - wyjęcie baterii, przyciśnięcie przycisku zasilania i przytrzymanie go kilkadziesiąt sekund.
    Po tej operacji laptop działa poprawnie.
REKLAMA