logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Błąd przy programowaniu PIC 18F452 i 18LF452 z Willem - brak pull-down RB5

felix-lynx 22 Sie 2005 12:26 2088 3
  • #1 1754368
    felix-lynx
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Chcialem zaprogramowac sobie uklad 18F452 do Prodigy. Jak ze posiadam willema to trza wiec prosta przejsciowka, ic-prog i do dziela:

Willem 18F/LF452
    ICSP
    1. VPP----------------------------1. MCLR
    2. VCC----------------------------11. 32. VDD
    3. GND----------------------------12. 31. VSS
    4. SDA (DATA, RB7)----------------40. RB7 (PGD)
    5. SCL (CLK, RB6)-----------------39. RB6 (PGC)
    ----------------------------------oraz 38. RB5 (PGM) pull-down przez 10k

Program wgrywa sie bez problemu natomiast obojetnie co wpisze do danych na pierwszej pozycje gdzie nie jest FF wtskakuje blad.

Czy ktos spotkal sie z takim problemem?

Mam dwa takie uklady 18F452 i 18LF452 - w obu przypadkach to samo.
    Czy moglem zniszczyc te uklady probujac programowac je bez RB5 podciagnietego do masy? Z tego co wyczytalem to taki uklad wylacza tryb niskonapieciowego programowania. Jesli wiec rezystora nie bylo lub byl podciagniety do VCC to scalak byl w trybie niskonapieciowego programowania - czy moglo mu to zaszkodzic ?

Dodam jesazcze tylko ze willem operuje na logice 5V a na VPP ma ok 12-12,5V (na takich ustawieniach przynajmniej programowalem ten ukad).

Aha - teraz to juz nie zalezy mi specjalnie na zaprogramowaniu tego ukladu (bo napewno dostane kilka propozycji zbuduj programator taki i taki) ale chcialbym sie dowiedziec dlaczego nie dziala mi programowanie tego konkretnego ukladu w Willemie (inne uklady - Flashe, EEPROMy, AT89c-przejsciowka, 93cxx, 24cxx utd. dzialaja normalnie) oraz ewentualnie jak to naprawic (no chyba ze spalilem oba PICE - to juz raczej nie naprawie :P).

Pozdrawiam i dziekuje za wszelkie informacje:
    ==Lynx==
  • #2 1754599
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    felix-lynx napisał:
    Program wgrywa się bez problemu natomiast obojetnie co wpisze do danych na pierwszej pozycje gdzie nie jest FF wtskakuje blad.
    To jest objaw złego programowania układu, wygląda na to że programator odczytuje same jedynki, prawdopodobnie będzie taki sam objaw przy braku karty/procesora.

felix-lynx napisał:
    Dodam jesazcze tylko ze willem operuje na logice 5V a na VPP ma ok 12-12,5V (na takich ustawieniach przynajmniej programowalem ten ukad).
    To jest normalny objaw programowani procesorów PIC, one wymagają napięcia 12-13V do wejścia w tryb programowania.
  • #3 1754644
    felix-lynx
    Poziom 14  
    Ale pamiec programu odczytuje/zapisuje itd. sie bez problemu. Taki objaw wystepuje tylko przy pamieci danych. Gdyby caly uklad tak sie zachowywal to pol biedy - ale bledy sa tylko przy pamieci danych - jako program moge wpisac cokolwiek i to sie zaprogramuje/odczyta/zwertyfikuje itd.

Napiecia podalem dlatego bo zastanawiam sie czy nie sa one za wysokie gdy uklad jest w trybie niskonapieciowego programowania (brak rezystora o ktorym pisze wczesniej). Jesli sa to standardowe napiecia to teoretycznie nine powinny mu zaszkodzic nawet w tym trybie - ale nie znam tych ukladow.

Dodam jeszcze ze wszystko wyglada tak samo na 2 willemach (jeden moj, drugi zrobiony jako praca dyplomowa) i na roznych wersjach ic-proga.

Cos mi sie wydaje ze bede musial jednak cos zainwestowac i albo kupic jeszcze jeden taki uklad albo zlozyc JDM-a bop narazie nie mam zadnego porownania.

Pozdrawiam i dzieki za odpowiedz:
    ==Lynx==
  • #4 1759272
    felix-lynx
    Poziom 14  
    No i sprawa sie wyjasnila - winna byla kiepskiej jakosci tasiemka laczaca przejsciowke z willemem. Teraz mam taka stosowana w dyskach, comach itd. i wszystko dziala az milo - oba uklady.

Dziekuje za pomoc.

Szczegolne podziekowania dla kolegi tomekzen ktory pomogl mi na privie.

Pozdrawiam:
    ==Lynx==

PS. Zamiescilem to jako nowy post a nie edytowalem starego aby wyroznic go jako rozwiazanie problemu - moze nie specjalnie odkrywcze - ale jednak.
REKLAMA