Chcialem zaprogramowac sobie uklad 18F452 do Prodigy. Jak ze posiadam willema to trza wiec prosta przejsciowka, ic-prog i do dziela:
Willem 18F/LF452
ICSP
1. VPP----------------------------1. MCLR
2. VCC----------------------------11. 32. VDD
3. GND----------------------------12. 31. VSS
4. SDA (DATA, RB7)----------------40. RB7 (PGD)
5. SCL (CLK, RB6)-----------------39. RB6 (PGC)
----------------------------------oraz 38. RB5 (PGM) pull-down przez 10k
Program wgrywa sie bez problemu natomiast obojetnie co wpisze do danych na pierwszej pozycje gdzie nie jest FF wtskakuje blad.
Czy ktos spotkal sie z takim problemem?
Mam dwa takie uklady 18F452 i 18LF452 - w obu przypadkach to samo.
Czy moglem zniszczyc te uklady probujac programowac je bez RB5 podciagnietego do masy? Z tego co wyczytalem to taki uklad wylacza tryb niskonapieciowego programowania. Jesli wiec rezystora nie bylo lub byl podciagniety do VCC to scalak byl w trybie niskonapieciowego programowania - czy moglo mu to zaszkodzic ?
Dodam jesazcze tylko ze willem operuje na logice 5V a na VPP ma ok 12-12,5V (na takich ustawieniach przynajmniej programowalem ten ukad).
Aha - teraz to juz nie zalezy mi specjalnie na zaprogramowaniu tego ukladu (bo napewno dostane kilka propozycji zbuduj programator taki i taki) ale chcialbym sie dowiedziec dlaczego nie dziala mi programowanie tego konkretnego ukladu w Willemie (inne uklady - Flashe, EEPROMy, AT89c-przejsciowka, 93cxx, 24cxx utd. dzialaja normalnie) oraz ewentualnie jak to naprawic (no chyba ze spalilem oba PICE - to juz raczej nie naprawie
).
Pozdrawiam i dziekuje za wszelkie informacje:
==Lynx==
Willem 18F/LF452
ICSP
1. VPP----------------------------1. MCLR
2. VCC----------------------------11. 32. VDD
3. GND----------------------------12. 31. VSS
4. SDA (DATA, RB7)----------------40. RB7 (PGD)
5. SCL (CLK, RB6)-----------------39. RB6 (PGC)
----------------------------------oraz 38. RB5 (PGM) pull-down przez 10k
Program wgrywa sie bez problemu natomiast obojetnie co wpisze do danych na pierwszej pozycje gdzie nie jest FF wtskakuje blad.
Czy ktos spotkal sie z takim problemem?
Mam dwa takie uklady 18F452 i 18LF452 - w obu przypadkach to samo.
Czy moglem zniszczyc te uklady probujac programowac je bez RB5 podciagnietego do masy? Z tego co wyczytalem to taki uklad wylacza tryb niskonapieciowego programowania. Jesli wiec rezystora nie bylo lub byl podciagniety do VCC to scalak byl w trybie niskonapieciowego programowania - czy moglo mu to zaszkodzic ?
Dodam jesazcze tylko ze willem operuje na logice 5V a na VPP ma ok 12-12,5V (na takich ustawieniach przynajmniej programowalem ten ukad).
Aha - teraz to juz nie zalezy mi specjalnie na zaprogramowaniu tego ukladu (bo napewno dostane kilka propozycji zbuduj programator taki i taki) ale chcialbym sie dowiedziec dlaczego nie dziala mi programowanie tego konkretnego ukladu w Willemie (inne uklady - Flashe, EEPROMy, AT89c-przejsciowka, 93cxx, 24cxx utd. dzialaja normalnie) oraz ewentualnie jak to naprawic (no chyba ze spalilem oba PICE - to juz raczej nie naprawie
Pozdrawiam i dziekuje za wszelkie informacje:
==Lynx==