Piotr [trzykoty] wrote: Witam! Jestem laikiem w sprawach radiokomunikacji, ale wiem jaka jest idea sieci trankingowych (dynamiczny przydział kanałów itp) i interesuje mnie jak wygląda nawiązanie połączenia, z punktu widzenia posiadacza jakiegoś radiotelefonu np.przewoźnego.
1. Wybiera się indywidualny numer docelowego radiotelefonu i sieć przydziela kanał rozmówczy, czy trzeba jeszcze dodatkowo głosem go wywołać? A może wybór numeru indywidualnego jest zbędny,wystarczy wywołanie głosem?
2. Czy przydzielenia kanału następuje w momencie wywołania czy zgłoszenia odbiorcy?
3. Jak to wygląda w wywołaniu grupowym?
Witam!
Kazda siec trankingowa dziala troche inaczej.
1) W sieciach MPT1327
Radio wolajace stuka albo indywidualny numer innego radia (rozmowa prywatna), albo numer grupy. Przemiennik sie otwiera na okreslony czas, w ktorym kazdy moze gadac. Przy niektorych polaczeniach indywidualnych radio "wolane" samo "odbiera" i nawet jak nikogo przy radiu nie ma to przemiennik glosowy zostaje otwarty (tak jest np. w Uninecie). Z kolei w innych sieciach operator radia wolanego indywidualnie musi "odebrac" polaczenie, poprzez nacisniecie PTT lub tez zdjecie mikrofonu z metalowego uchwytu (np: warszawski MobiNet). W przypadku wywolan grupowych kazde radio z grupy samo sie ustawia na odpowiednia czestotliwosc, niezaleznie od obecnosci operatora przy radiu.
2) W sieciach EDACS, Motorola SmartNet (u nas MetroBip to obsluguje), Motorola SmartZone.
W przypadku wolania indywidualnego stuka sie numer wolanego radia.
W przypadku wywolania grupowego wystarczy ustawic galke kanalowa na odpowiedni numer grupy i gadac normalnie, jak w systemie konwencjonalnym. W momencie nacisniecia PTT, radio wysyla cyfrowa ramke na wejscie kanalu kontrolnego sieci. Siec otwiera jakis przemiennik, i wysyla na wyjsciu KK informacje "radio takie i takie pracuje na przemienniku takim i takim". Kiedy radio odbierze te informacje wydaje krotki sygnal dzwiekowy (w systemach Motoroli oraz w TETRZE trzy szybkie dzwieki jeden po drugim, a w EDACSie jeden krociutki bip). Operator po uslyszeniu tego sygnalu (tzw. Talk Permit) moze mowic. Mozliwe sa tez inne tony, jesli w danej chwili nie ma wolnego przemiennika. Wtedy jest takie dosyc szybkie tuuuu-tuuuu-tuuu, informujace, ze kontroler sieci przyjal zgloszenie, umiescil w kolejce i zaraz je obsluzy. Po puszczeniu PTT przemiennik zostaje natychmiast zwolniony (ustawienie "transmission trunking") lub tez opada dopiero po 1-2 sekundy ("message trunking"). Aha, jeszcze jedno. W tych systemach, w przeciwienstwie do MPT1327, informacja "Go to channel" leci na kanale kontrolnym przez caly czas rozmowy. W praktyce oznacza to, ze jak ktos wlaczy radio w trakcie rozmowy, lub tez przejdzie z innej "grupy", to od razu ja uslyszy. W MPT1327 polecenie "Go To Channel" jest wysylane srednio 3-5 razy tylko na poczatku wywolania, a w trakcie rozmowy juz tego nie slychac na KK.
3) TETRA
TETRA bardzo przypomina prace systemow z punktu (2), niemniej jednak z racji calkowicie cyfrowej pracy, nie mozna mowic o otwieraniu przemiennika (bo on czesto nadaje non stop, a radio wbija sie tylko w wolne szczeliny czasowe).