logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Materiały o sieciach trankingowych: TETRA, EDACS, MPT - gdzie szukać?

max191 03 Kwi 2006 13:03 4246 11
REKLAMA
  • #1 2488324
    max191
    Poziom 2  
    Witam!
    Poszukuje pilnie wszelkich materiałów na temat sieci trankingowych (TETRA, EDACS, MPT) - jak najobszerniejszych. Za wszelką pomoc z góry bardzo dziękuje.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 2493414
    max191
    Poziom 2  
    jeśli chodzi o google to oczywiście że sprawdziłem, jednak nie znalazłem nic konkretnego, a chodzi mi w zasadzie o teorie którą potrzebuje do napisania pracy:)
  • #4 2495618
    SP5IT
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1665
    max191 napisał:
    jeśli chodzi o google to oczywiście że sprawdziłem, jednak nie znalazłem nic konkretnego, a chodzi mi w zasadzie o teorie którą potrzebuje do napisania pracy:)

Daj spokój... Nic konkretnego?
    Chyba nie oczekujesz, ze ktoś wyszuka za ciebie, streści, a ty sobie wkleisz gotowca.
    Michał
  • REKLAMA
  • #5 2496549
    robert.szarek
    Poziom 19  
    Ocena: 20
    warszawaskie MPK pracuje na trunckingu TETRA, poszukaj kogos tam!
  • #6 2498498
    IjeSJot
    Poziom 27  
    Ocena: 40
    robert.szarek napisał:

Od kiedy? Pierwsze slysze... A moze masz na mysli MPT1327, bo w takim systemie wlasnie pracuje warszawski ZTM.
  • #7 2498546
    Batnini
    Poziom 20  
    Ocena: 19
    IjeSJot napisał:
    robert.szarek napisał:

Od kiedy? Pierwsze slysze... A moze masz na mysli MPT1327, bo w takim systemie wlasnie pracuje warszawski ZTM.

Potwierdzam. A do tego na trunkingu ZTMu pracuja tylko sluzby techniczne, bo autobusy nie sa wyposazone w ogole w radia. Firmy autobusowe wspolpracujace z ZTMem (Connex i Mobilis) chodza w Uninecie (MPT1327), a Tramwaje Warszawskie maja zwykly, konwencjonalny przemiennik w okolicach 429 Mhz.

Jedyna TETRA w Warszawie w chwili obecnej to ta rzadowa.
  • #8 2499782
    robert.szarek
    Poziom 19  
    Ocena: 20
    sorry piszac mpk mialewm na mysli ztm sorry za zamieszanie!tak ZTM tam kolega nie ch popyta o interesujace go info odnosnie sieci trunckingowej!!powodzenia wq obronie pracy dypl.!!
  • #9 2501586
    mpn103
    Poziom 34  
    Ocena: 87
    Autobusy ZTM maja radia i nawet sobie przez nie gadają, sam byłem świadkiem. Tylko że te nowe jedynie bo w starych Ikarusach nie opłaca sie ich montować. Możesz też się zgłosić do UKE, może coś Ci powiedzą ciekawego. Lotnisko Okecie pracuje w trunkingu... wiele, wiele innych stacji także.

Jesli w googlach nic nie znalazleś to czyzbym ja mial jakieś inne google?
    http://www.pagecomm.com.pl/tranking1.html
  • #10 2501614
    Batnini
    Poziom 20  
    Ocena: 19
    mpn103 napisał:
    Autobusy ZTM maja radia i nawet sobie przez nie gadają, sam byłem świadkiem

A jestes na 100% pewien, ze to byly linie obslugiwane przez MZA? Bo w takich autobusach nigdy nie widzialem zadnych radiotelefonow.

ZTM ma podpisane umowy z prywatnymi przewoznikami (MZA, Connex, Mobilis, ITS Michalczewski). W autobusach Connexu (np: linia 518) i Mobilisa (np: linia 504) wisza im Motki GM600 dzialajace w MPT1327, w Uninecie (nawet mam gdzies zapisany ID dyspozytora).

Ale na liniach MZA nie widzialem niczego takiego, ani w Ikarusach, ani w nowszych pojazdach. Jedynie te zdezelowane wozy techniczne zbudowane na bazie Ikarusa mialy radyja. Troche to idiotycznie rozwiazali, ale coz, pewnie kasy zabraklo, jak zwykle...
  • #11 2501920
    SP3SWJ
    Poziom 19  
    Ocena: 9
    max191 napisał:
    Witam!
    Poszukuje pilnie wszelkich materiałów na temat sieci trankingowych (TETRA, EDACS, MPT) - jak najobszerniejszych. .....
    .

Krótka randka z GOOGLAMI jak koledzy wcześniej zauważyli dała by ci fajne linki.... przykłady poniżej....

TETRA =>
    http://portal.etsi.org/portal_common/home.asp?tbkey1=TETRA
    http://www.tetramou.com/

MPT1327 =>
    http://www.ofcom.org.uk/static/archive/ra/publication/mpt/mpt_pdf/mpt1327.pdf

EDACS =>
    http://www.macom.pl/brochures/0049.pdf
    .............................

/Jarek

P.S.
    mam na swoim koncie kilka różnych systemów trankingowych analogowych i TETRA... także chętnie posłucham dalszej dyskusji...
  • REKLAMA
  • #12 3485020
    hefid
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 6157
    Post był raportowany.
    Zamykam, z powodu "odgrzewania" tematu.
    07 Kwi 2006 i 25 Sty 2007

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy poszukiwania obszernych materiałów teoretycznych na temat sieci trankingowych TETRA, EDACS oraz MPT, szczególnie w kontekście przygotowania pracy dyplomowej. Uczestnicy wskazują na trudności w znalezieniu konkretnych informacji w popularnych wyszukiwarkach internetowych, proponując alternatywne źródła, takie jak strony ETSI, tetramou.com, ofcom.org.uk oraz dokumenty producentów sprzętu. Wskazano, że w Warszawie system trunkingowy TETRA jest wykorzystywany głównie przez służby rządowe, natomiast komunikacja miejska (ZTM) korzysta z systemu MPT1327, a prywatni przewoźnicy (Connex, Mobilis) używają sieci Uninet opartych na MPT1327. Autobusy ZTM są wyposażone w radiotelefony, głównie w nowszych pojazdach, natomiast starsze Ikarusy często ich nie posiadają. Wspomniano o modelach radiotelefonów Motorola GM600 działających w systemie MPT1327. Zaproponowano również kontakt z Urzędem Komunikacji Elektronicznej (UKE) jako potencjalne źródło informacji. Dyskusja zakończyła się zamknięciem tematu z powodu powtarzania wątków.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA